ΥΨΗΛΟΤΕΡΟΙ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΠΟ 10 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Σημαντικές διαφοροποιήσεις παρουσιάζουν οι μισθοί των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από δέκα μισθωτούς σε σύγκριση με εκείνες που απασχολούν λιγότερους από 10 εργαζόμενους. Από τα στοιχεία του ΙΚΑ προκύπτει ότι οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που απασχολούν περισσότερους από 10 εργαζόμενους έχουν υψηλότερους μισθούς έως και 40% σε σύγκριση με τους μισθούς των επιχειρήσεων που απασχολούν λιγότερους από 10 μισθωτούς.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΙΚΑ για τον Ιανουάριο του 2016, προκύπτει ότι στο σύνολο της οικονομίας ο μέσος μισθός σε επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 10 εργαζόμενων ανέρχεται για την πλήρη απασχόληση στα 1.238,93 ευρώ μικτά, ενώ το αντίστοιχο ημερομίσθιο είναι 56,37 ευρώ μικτά. Ο μέσος μισθός αφορά συνολικά τον συνυπολογισμό των εργαζόμενων με πλήρη και μερική απασχόληση.

Επίσης, για όσους εργάζονται με συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι 1.127,43 ευρώ και το μέσο ημερομίσθιο της πλήρους απασχόλησης ανέρχεται στα 51,16 ευρώ. Αντίθετα, σε όσους εργάζονται με μερική απασχόληση ο μέσος μισθός είναι 442,39 ευρώ και το αντίστοιχο ημερομίσθιο 26,36 ευρώ. Στις επιχειρήσεις με λιγότερους από δέκα μισθωτούς, το μέσο ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης ανέρχεται στο 62,76% του μέσου ημερομισθίου των ασφαλισμένων σε επιχειρήσεις με πάνω από δέκα μισθωτούς, δηλαδή 32,10 ευρώ, ενώ ο μέσος μισθός ανέρχεται σε 59,78%, δηλαδή στα 673,97 ευρώ. Το μέσο ημερομίσθιο των γυναικών στις κοινές επιχειρήσεις με πλήρη απασχόληση αντιπροσωπεύει το 84,45% του αντίστοιχου ημερομισθίου των ανδρών, ενώ στη μερική απασχόληση το 95,14%.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *