ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΓΔΜ: ΜΟΝΟ ΔΑΚΡΥΓΟΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ – ΜΚΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΚΙΝΟΥΝ

Παρά τα στοιχεία που υπάρχουν ότι οι αστυνομικές αρχές της ΠΓΔΜ χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες για να απωθήσουν τους πρόσφυγες, κατά τα βίαια επεισόδια της Κυριακής, τα Σκόπια το αρνούνται.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας επιμένει ότι χρησιμοποίησε μόνο δακρυγόνα απέναντι σε πρόσφυγες και κανένα άλλο μέσο καταστολής, ενώ αποδίδει ρόλο και στις ΜΚΟ, για οργάνωση βίαιων κινητοποιήσεων προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στον καταυλισμό της Ειδομένης. Παράλληλα, αφήνει αιχμές για τη στάση της ελληνικής αστυνομίας.

«Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 3.000 πρόσφυγες, οργανωμένοι σε μικρές και μεγαλύτερες ομάδες προσπάθησαν βίαια να μπουν στην ΠΓΔΜ από την Ελλάδα», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της γειτονικής χώρας. «Κάτι που ξεκίνησε ως λεκτική αντιπαράθεση, εξελίχθηκε σε βίαιη σύγκρουση με τις δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ, όταν αρκετές ομάδες προσφύγων, απρόσκοπτα και οργανωμένα, επιτέθηκαν στις δυνάμεις ασφαλείας με πέτρες», σημειώνει ακόμη.

Ακόμη, η ανακοίνωση κάνει αναφορά σε βίαιες διαμαρτυρίες των προσφύγων και ότι αυτοί πέταξαν επανειλημμένα πέτρες στους αστυνομικούς της ΠΓΔΜ, επιχειρώντας παράνομο πέρασμα των συνόρων, σε διάφορα σημεία του φράχτη.

«Χρησιμοποιήθηκαν δακρυγόνα για τη διάλυση του βίαιου όχλου. Κανένα άλλο μέσο καταστολής δεν χρησιμοποιήθηκε, ούτε ασκήθηκε σωματική βία. Κατά το περιστατικό τραυματίστηκαν 23 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας. Κανένας δράστης δεν τραυματίστηκε στο έδαφος της ΠΓΔΜ. Αρκετές ζημιές έγιναν στον προστατευτικό φράχτη», αναφέρει ακόμη το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας.

Το ΥΠΕΞ σημειώνει ότι ζήτησε την εμπλοκή των ελληνικών αστυνομικών αρχών τη στιγμή που οι βίαιες επιθέσεις από το ελληνικό έδαφος συνεχίζονταν. «Εχουν υπάρξει επανειλημμένα αιτήματα για συνεργασία, ανταλλαγή πληροφοριών και προληπτική δράση για την αποτροπή βίαιων ταραχών από τους πρόσφυγες και παράνομης διέλευσης των συνόρων. Η τήρηση του νόμου και της τάξης στη ζώνη των συνόρων, εντός και γύρω από τα κέντρα προσφύγων, είναι κρίσιμη για να εμποδιστούν αντίστοιχα περιστατικά στο μάλλον», σημειώνεται.

Ο ρόλος των ΜΚΟ
Ακόμη, η ανακοίνωση κάνει λόγο για αρκετές αναφορές ότι οι πρόσφυγες υποκινήθηκαν, παραπλανήθηκαν και οργανώθηκαν από ακτιβιστές ΜΚΟ για να περάσουν τα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ με τη χρήση βίας.

«Μοιράστηκαν φυλλάδια με την ψευδή πληροφορία ότι μόλις οι πρόσφυγες καταφέρουν να περάσουν τα σύνορα διά της βίας, θα μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους για τις χώρες της ΕΕ χωρίς εμπόδια. Οι οργανωμένες, μαζικές και συντονισμένες προσπάθειες παράνομου περασματος των συνόρων την Κυριακή μοιάζουν, από πολλές πλευρές- συμπεριλαμβανόμενης της εμπλοκής των ΜΚΟ- με το περιστατικό που έγινε στις 14 Μαρτίου με την εμπλοκή 2.500 προσφύγων», αναφέρεται συγκεκριμένα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *