ΞΑΝΘΗ: ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΤΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ
Παράγοντες της μειονότητας στη Θράκη προκαλούν και διχάζουν κηρύσσοντας τον πόλεμο μετά τον Αϊ-Βασίλη και στους… μασκαράδες, επιχειρώντας να πλήξουν και το καρναβάλι της Ξάνθης, το οποίο τις τελευταίες δεκαετίες έχει εξελιχτεί σε μία από τις πιο γνωστές διοργανώσεις στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή, προσελκύοντας πολλούς επισκέπτες και από τις γειτονικές χώρες, ενώ ένας μεγάλος αριθμός είναι από την Τουρκία.
Οι επιθέσεις αυτές προέρχονται μάλιστα από μέλη της λεγόμενης «Ανώτατης Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης».
Mετά την επίθεση που είχε εξαπολύσει ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής και δήμαρχος Μύκης Τζεμίλ Καπζά στην αρχή του χρόνου στον Αϊ-Βασίλη, υποστηρίζοντας ότι «η μουσουλμανική θρησκεία απαγορεύει την παρουσία και την επαφή με τον Αϊ-Βασίλη», αυτή τη φορά ο ίδιος ο πρόεδρος της Επιτροπής και ψευδομουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μετέ έβαλε στο στόχαστρό του τα καρναβάλια με τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για χριστιανική γιορτή. Μέσω ενός τουρκόφωνου εντύπου κάλεσε τα μέλη μειονότητας δυτικής Θράκης να φέρονται προσεκτικά αναφορικά με τους εορτασμούς και τη συμμετοχή τους σε θρησκευτικές γιορτές, παραδόσεις και έθιμα της χριστιανικής κοινότητας.
«Το να βάζουν ρούχα για καρναβάλια στα μουσουλμανάκια ή να τα ντύνουν σαν Άγιο Βασίλη, είναι μια κατάσταση απαράδεκτη για μουσουλμάνους» ανέφερε συνδέοντας το θέμα με τις… θρησκευτικές και εθνικές ευαισθησίες της μειονότητας. Οι παρεμβάσεις του Αχμέτ Μετέ θα μπορούσαν να αγνοηθούν αν δεν απέβλεπαν στο να προκαλέσουν διχασμό στην τοπική κοινωνία, έχοντας άλλες επιδιώξεις, με σαφώς πολιτικά κίνητρα. Κι αυτό όταν είναι σε όλους γνωστό ότι το καρναβάλι της Ξάνθης έχει ενταχτεί εδώ και δεκαετίες σε έναν συνολικότερο θεσμό όπως είναι οι Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές με ενεργή συμμετοχή και μελών της μειονότητας.
Το τραγελαφικό είναι ότι το καρναβάλι της Ξάνθης είχε απαγορευτεί στο μακρινό παρελθόν με παρέμβαση της τοπικής μητρόπολης και στη νέα του φάση από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 ξεκίνησε ως… παράνομο.
Παρέμβαση
Ακόμη και τον περασμένο χρόνο η τοπική μητρόπολη είχε κάνει παρέμβαση για ένα δρώμενο που διακωμωδούσε το μυστήριο του γάμου. «Η παραπάνω εκδήλωση στρέφεται καταφανώς κατά της ορθόδοξης πίστης και ταυτότητας του λαού μας», αναφερόταν σε ανακοίνωσή της και προστίθετο ότι «η συμμετοχή κάποιου σε εκδηλώσεις όπως η ανωτέρω, δεν συμβαδίζει με τη χριστιανική μας ταυτότητα».
«Η Εκκλησία τηρεί στάση αγνόησης και υιοθέτησης απέναντί τους, μια στάση ουδετερότητας, χωρίς όμως να παύει σε κάθε ευκαιρία να τονίζει την παγανιστική τους προέλευση» ανέφερε από την πλευρά του για τα καρναβάλια πριν από λίγες μέρες και ο μητροπολίτης Μαρώνειας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων. «Το καρναβάλι της Ξάνθης, όπως και γενικά οι παρελάσεις αρμάτων δεν είναι χριστιανική γιορτή, άλλωστε και η Εκκλησία δεν τις ενθαρρύνει. Είναι ένα έθιμο και μια γιορτή ξεφαντώματος και ως τέτοια πρέπει να την αντιμετωπίζουν όλοι. Οποιαδήποτε άλλη διάσταση και αν της δώσουμε, είναι σφάλμα», είναι η απάντηση που δίνει ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης, του φορέα που διοργανώνει τις Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές, Πασχάλης Λύρατζης.
Όπως μάλιστα μας αποκάλυψε, του έστειλε επιστολή ο δήμαρχος της Μπεσίκτας (Κωνσταντινούπολη), Μουράτ Χαζινεντάρ, που από το 2007 είναι αδελφοποιημένη με την Ξάνθη, και του ζήτησε να πάρει μέρος στην παρέλαση και ένα παραδοσιακό χορευτικό συγκρότημα με 100 Τούρκους χορευτές και μουσικούς.
«Απαντήσαμε ότι η καρναβαλική παρέλαση δεν έχει παραδοσιακά συγκροτήματα. Τους είπαμε όμως ότι ευχαρίστως να τους φιλοξενήσουμε είτε στις Γιορτές Παλιάς Πόλης είτε στις Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές του χρόνου», μας λέει ο κ. Λυρατζής.
Ο δήμαρχος όμως της Μπεσίκτας δεν το βάζει κάτω, άλλωστε και πέρσι ο Μ. Χαζινεντάρ παρακολούθησε την καρναβαλική παρέλαση, προσκεκλημένος του Δήμου Ξάνθης. Μια αντιπροσωπεία περίπου 20 ατόμων θα βρίσκονται την Κυριακή στην Ξάνθη και θα παρακολουθήσουν τη μεγάλη παρέλαση, ενώ μεγάλος αριθμός τουριστών από την Τουρκία έχουν ήδη φτάσει στην πόλη.
«Η μειονότητα και κυρίως η νεολαία παίρνει μέρος στη γιορτή της χαράς και του γλεντιού. Η καρναβαλική παρέλαση είναι το αποκορύφωμα των εκδηλώσεών μας. Την παρακολουθούν χιλιάδες άτομα από όλη τη χώρα και τις γύρω χώρες και οι Τούρκοι πάντα μας τιμούν με την παρουσία τους» αναφέρει ο κ. Λύρατζης, προσθέτοντας ότι όλα τα σχετικά φυλλάδια για το καρναβάλι εκδίδονται τόσο στα ελληνικά όσο και στα τουρκικά, ενώ στηρίζεται και από τους μουσουλμάνους δημοτικούς συμβούλους Ξάνθης.
ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ 100%
Είναι χαρακτηριστικό πως όλα τα ξενοδοχεία της περιοχής έχουν πληρότητα 100% και σε μεγάλο ποσοστό από Τούρκους πελάτες ή μειονοτικούς που ζουν στην Τουρκία, ενώ το ίδιο γίνεται και στην Κομοτηνή, όπου το ξενοδοχείο «Δημόκριτος» είναι σχεδόν όλο κλεισμένο από Τούρκους εκδρομείς. Εξάλλου, πρακτορεία της Κωνσταντινούπολης διοργανώνουν εκδρομές για το καρναβάλι της Ξάνθης με κόστος μεταφοράς τα 35 ευρώ ανά άτομο.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ