Ξαναζωντάνεψε η έπαυλη της «Λεωφόρου των Πύργων» της Θεσσαλονίκης

Τη χαμένη αίγλη του ανέκτησε ένα από τα ομορφότερα διατηρητέα κτίρια της ανατολικής Θεσσαλονίκης, το οποίο μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ανοίξει εκ νέου τις πύλες του ως χώρος σχολείου.

Πρόκειται για τη βίλα Γιωσέφ Μοντιάνο, επί της οδού Βασιλίσσης Όλγας 3-5, η οποία πριν από την πολυετή εγκατάλειψή της στέγαζε το παράρτημα του πρώτου γυμνασίου αρρένων.

Αυτό το ιστορικό κτίριο, το οποίο, παρότι ήταν χαρακτηρισμένο ως έργο τέχνης, είχε εγκαταλειφθεί επί μακρόν στη φθορά του χρόνου, μετά το σεισμό του 1978, καθώς κρίθηκε ακατάλληλο, με αποτέλεσμα να θυμίζει ερείπιο, απέκτησε και πάλι ζωή έπειτα από παρεμβάσεις αποκατάστασης, που υλοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Τα έργα στο διατηρητέο κτίριο που στέγασε το παράρτημα του πρώτου γυμνασίου αρρένων υλοποιήθηκαν μέσω του ΕΣΠΑ και ήταν ύψους περίπου 1,32 εκατομμύρια ευρώ. Το βλέμμα των επισκεπτών του χώρου μαγνητίζει ο πλούσιος ζωγραφικός διάκοσμος, που αποκαταστάθηκε και αναδείχθηκε στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που εξελίχθηκαν.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης είχε επιμείνει στην ανάγκη διάσωσης της βίλας Γιωσέφ Μοντιάνο, καθώς αποτελεί ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα κτίρια της «Λεωφόρου των Πύργων», όπως ήταν γνωστή η σημερινή Βασιλίσσης Όλγας και βρίσκεται ανάμεσα στις 22 παλιές επαύλεις της ανατολικής Θεσσαλονίκης που σώζονται σήμερα, μαζί με τη διπλανή της βίλα Χατζημήσεφ, οι οποίες στέγαζαν το πρώτο γυμνάσιο αρρένων και το παράρτημά του.

Σύμφωνα με τον εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο σε θέματα Παιδείας, Ανέστη Τελίδη, το ιστορικό κτίριο που αποκαταστάθηκε θα χρησιμοποιηθεί, για να καλύψει ανάγκες του πρώτου γυμνασίου, το οποίο σήμερα στεγάζεται στο διπλανό διατηρητέο.

Αφήστε μια απαντήση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *