ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΦΕΡΕ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΤΟ ΔΙΗΝΕΚΕΣ
Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Βαγγέλης Βενιζέλος, λέγοντας ότι έχει προκαλέσει «βαθιά βλάβη στον τόπο, στην οικονομία, στη νέα γενικά και στην εθνική ισχύ». Αναφερόμενος στα νέα μέτρα έκανε λόγο για «μνημόνιο στο διηνεκές».
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι το Υπερταμείο διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας συνιστά «αφαίρεση όλης της δικαιοδοσίας, πάνω στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και πάνω στην ακίνητη περιουσία του Δημοσίου που περιέρχεται στον ουσιαστικό έλεγχο των πιστωτών, στο διηνεκές».
Όπως είπε εδώ δεν πρόκειται για ιδιωτικοποιήσεις, «δεν έχει σημασία το ελληνικό δίκαιο ή η ΓΣ και ο υπουργός Οικονομικών, σημασία έχει ότι η διοίκηση δεν διορίζεται, χωρίς την συναίνεση της τρόικας και καμία απόφαση δεν λαμβάνεται χωρίς την δική τους συμφωνία.
Όπως επίσης είπε δε, οι δανειστές ζητούσαν πάντα αυτού του τύπου το Υπερταμείο για την δημόσια περιουσία, ουδέποτε όμως η προηγούμενη κυβέρνηση το αποδέχθηκε. «Βεβαίως είμαστε υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων. Εδώ όμως δεν πρόκειται για ιδιωτικοποιήσεις», αλλά για παραχώρηση του ελέγχου της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου στους πιστωτές στο διηνεκές.
Απευθυνόμενος δε, προς την πτέρυγα του κυβερνώντος κόμματος, ρώτησε «τι αντιδράσεις θα είχατε αν είχε συμβεί αυτό, το 2009 υπό εκείνες τις συνθήκες όπως και αν είχε επιβληθεί και ο αυτόματος μηχανισμός περικοπής δαπανών» και πρόσθεσε πως τώρα όλα γίνονται ερήμην της Βουλής, ακυρώνεται κι αυτή η δυνατότητα ψήφισης προϋπολογισμού. «Δεν πρόκειται για ένα σιδηρούν δημοσιονομικό κανόνα. Πρόκειται για παράδοση στο διηνεκές της δημοσιονομικής κυριαρχίας και σε υπαγωγή σε διαρκή κηδεμονία χωρίς πέρας» είπε ο κ. Βενιζέλος.
Επίσης, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, υπογράμμισε πως αν η κυβέρνηση συνέχιζε από το σημείο που παρέδωσε η προηγούμενη, η χώρα θα βρισκόταν σε ασυγκρίτως καλύτερο σημείο. «Εάν η πλήρης υποταγή, η απόλυτη μεταστροφή, η επαφή με τον ρεαλισμό γινόταν 18 μήνες πριν, ξέρετε τι είχαμε αποφύγει; Μια μεγάλη και βαθιά βλάβη στον τόπο, στην οικονομία, στην νέα γενιά, στην εθνική ισχύ» σημείωσε και πρόσθεσε πως μετά από δύο χαμένα οικονομικά έτη αυτό που έχουμε να αντιμετωπίσουμε δεν είναι η επιστροφή στην ύφεση απλώς, η απώλεια της χρηματιστηριακής αξίας των τραπεζών, τα νέα σκληρά μέτρα με υφεσιακές επιπτώσεις, ούτε για ένα τρίτο μνημόνιο που έγινε τέταρτο. «Μακάρι να ήταν αυτά. Πρόκειται για Μνημόνιο στο διηνεκές, χωρίς πρόσθετες παραμετρικές αλλαγές στο χρέος, οι οποίες να είναι διασφαλισμένες και να εφαρμόζονται εκ προοιμίου χωρίς πολιτική για ανάπτυξη, για ανταγωνιστικότητα, για ανάκτηση της ισότιμης σχέσης της χώρας εντός της ΕΕ» επισήμανε ο κ. Βενιζέλος.