ΤΣΙΠΡΑΣ: ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΡΟΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Η Ελλάδα έχει σηκώσει υπέρμετρο βάρος από αυτό που μπορεί και της αναλογεί σε ότι αφορά την προσφυγική ροή, είπε ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις μετά από την συνάντηση του με τον Ντόναλντ Τουσκ, επισημαίνοντας ότι αναμένει άμεσα την μείωση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία, λόγω και της έναρξης της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Όπως δε αποκάλυψε, την Τρίτη θα μεταβεί στην Σμύρνη για το 4ο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, ευελπιστώντας σε ενδυνάμωση της συνεργασίας με την Τουρκία για την μείωση των προσφυγικών ροών.

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, «αποδεικνύεται ότι ο πολιτισμός κάποιων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διαφορετικός από τον ελληνικό και δεν προϋποθέτει την στήριξη και την παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη».

«Αναμένουμε ότι η ΕΕ θα αναγνωρίσει ρητά ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει όλο αυτό το βάρος από μόνη της. Η Ελλάδα θα απαιτήσει να γίνει σεβαστή από όλους η Ευρωπαϊκή Συνθήκη και να υπάρχουν κυρώσεις για όσους δεν την σέβονται», όπως είπε ο Πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «πρέπει να λειτουργήσει άμεσα η μετεγκατάσταση προσφύγων με αξιοπρεπείς συνθήκες, από την Ειδομένη όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι με ευθύνη άλλων», σημειώνοντας ότι η Ελλάδα «θα επιδιώξει επιτάχυνση μετεγκατάστασης τόσο από την Ελλάδα όσο κι απευθείας από την Τουρκία προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσων δικαιούνται άσυλο»

«Παράλληλα θεωρούμε απαραίτητη μια κοινή πολιτική της ΕΕ για την επιστροφή στις χώρες προέλευσης τους, για όσους παράτυπα έχουν βρεθεί στα εδάφη της Ευρώπης» είπε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας «δεν θα επιτρέψουμε η Ελλάδα ή κάποια άλλη χώρα να μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών».

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, «προκειμένου η Ελλάδα να μπορέσει να ανταπεξέλθει χρειάζεται χρηματοδότηση, αλλά και ανθρωπιστική βοήθεια σε είδη και σε εξοπλισμό, που πρέπει να εξασφαλιστεί ότι θα δίνονται με ταχείς ρυθμούς και ανάλογους με τις ανάγκες που δημιουργούνται από τις ροές, σε συνεργασία φυσικά των ελληνικών αρχών με την Κομισιόν.

Ζητάμε να σταματήσουν και να απορριφθούν ρητά οι αποκλεισμοί χωρών από συναντήσεις που τις αφορούν και οι μονομερείς ενέργειες, όπως αυτές που έγιναν.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *