ΤΣΙΠΡΑΣ: ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΣΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΣΤΟΧΩΝ

Αυτό που κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει από μια δημοκρατική χώρα είναι η δυνατότητα να επιλέγει τα μέσα της πολιτικής που θα εφαρμόσει για την επίτευξη των συμφωνημένων στόχων, σημείωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στη διαδικασία της αξιολόγησης, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα.

«Η Δημοκρατία είναι το τελευταίο αγαθό που οφείλει να υπερασπιστεί η Ευρώπη με νύχια και με δόντια», τονίζοντας ότι «η Ευρώπη βγήκε σοφότερη από αυτή την κρίση» και ότι «δεν χρειάζεται συμβουλάτορες».

Επισήμανε, μάλιστα, ότι οι συμβουλές των συμβούλων έπεσαν έξω και πρόσθεσε ότι πρέεπι να αποδείξουμε ότι μπορούμε μόνοι μας. Η Ευρώπη μπορεί από μόνη της, τόνισε.

Βρισκόμαστε στο τέλος μιας δύσκολης εποχής και ελπίζουμε στην αρχή μιας νέας πιο αισιόδοξης, σημείωσε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ανάπτυξη έναντι της λιτότητας.

Σε Ελλάδα και Πορτογαλία εφαρμόστηκαν προγράμματα ακραίας λιτότητας, που όχι δεν μόνο δεν πέτυχαν τον στόχο τους, αλλά αποσταθεροποίησαν την κοινωνική συνοχή, αύξησαν την ανεργία και το δημόσιο χρέος, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε, αυτές οι πολιτικές είχαν ως αποτέλεσμα και τη δημιουργία αντανακλαστικών φόβου και ξενοφοβίας και αυτό σήμερα είναι ο πραγματικός κίνδυνος της Ευρώπης.

Στο σημείο αυτό τόνισε ότι οι δημοκρατικές προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης έχουν χρέος να συνεργαστούν και να ορθώσουν ένα δημοκρατικό ανάχωμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με δύο παράλληλες κρίσεις: με τις συνέπειες των πολυετών προγραμμάτων λιτότητας και με την προσφυγική κρίση.

Σημείωσε ότι η Κοινή Διακήρυξη, την οποία υπέγραψαν Ελλάδα και Πορτογαλία αναδεικνύει την προσήλωσή τους να συνεργαστούν σε όλα τα επίπεδα -και κυρίως στην ΕΕ- για να προωθηθεί το κοινό όραμα των εναλλακτικών πολιτικών για να ξαναγυρίσει η Ευρώπη στις ιδρυτικές της αξίες.

Συμφώνησαν πως απέναντι στον εφιάλτη της ακροδεξιάς οι δημοκρατικές, προοδευτικές και αριστερές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης, «έχουμε χρέος να συνεργαστούμε, να ορθώσουμε δημοκρατικό ανάχωμα».

«Η Ελλάδα και η Πορτογαλία μπορεί να είναι πυλώνες για να ξαναβρεί η Ευρώπη τις αξίες και τον προσανατολισμό της» υπογράμμισε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *