ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
Αργά το βράδυ της Πέμπτης τελείωσε η συνάντηση μεταξύ κυβέρνησης – θεσμών και συγκεκριμένα των τεχνικών κλιμακίων των δύο πλευρών. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποχωρόντας σχολίασε «Είμαστε πολύ κοντά στην φορολογία εισοδήματος».
Το ραντεβού της Παρασκευής θα έχει γενική συζήτηση για τα δημοσιονομικά μέτρα, ενώ το Σάββατο θα συζητηθούν οι συντάξεις όπου υπάρχει πρόοδος. Στα κόκκινα δάνεια υπάρχει απόσταση και ίσως να φύγουν οι Θεσμοί το Σάββατο και να παραμείνει ανοιχτό.
Σε ερώτηση για το αφορολόγητο και τις κλίμακες η απάντηση του ΥΠΟΙΚ ήταν «το σύστημα θα είναι προοδευτικό και θα είναι ένα πλαίσιο που θα μπορεί να το υποστηρίξει η αριστερά». Αυτό ερμηνεύεται ότι πιθανότατα δεν θα πέσει κάτω από τις 9.000 ευρώ το αφορολόγητο.
Η ελληνική πλευρά έχει χαμηλώσει τον πήχυ των επιβαρύνσεων στις 20.000 ευρώ στοχεύοντας στα μικρομεσαία εισοδήματα. Η ελληνική πρόταση προβλέπει ότι στα εισοδήματα της τάξης των 20.000 θα εφαρμόζεται συντελεστής 30%. Αυτό σημαίνει ότι εισόδημα 25.000 ευρώ που σήμερα επιβαρύνεται με φόρο 3.800 ευρώ, αν προκριθεί η ελληνική πρόταση το ποσό αυτό θα αυξηθεί στα 4.300 ευρώ, ενώ με την πρόταση των δανειστών θα ανέλθει στα 3.900 ευρώ. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, το 36% των μισθωτών έχει αποδοχές κάτω από 700 ευρώ.
Τα έσπασαν για τα «κόκκινα» δάνεια
Νωρίτερα ωρίς αποτέλεσμα έληξε η συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου για τα «κόκκινα» δάνεια. Η απόσταση των δύο πλευρών είναι μεγάλη και συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου το Σάββατο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ιδίως το ΔΝΤ επέμεινε στην άποψη «όλα στο σφυρί», με αποτέλεσμα να μην επέλθει συμφωνία. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι θεσμοί φέρονται να κάνουν μια παραχώρηση εξαιρώντας από την πώληση την α’ κατοικία, ωστόσο με τα κριτήρια και τα όρια που πιθανότατα ισχύουν για τον νόμο Κατσέλη.
Επιπλέον, δέχονται κάποια επιχειρηματικά δάνεια που συνδέονται με α’ κατοικία, «φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά δάνεια ΜμΕ που είχαν ληφθεί με ενέχυρο την πρώτη κατοικία.