«ΤΡΕΛΑΙΝΕΙ» ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΤΗΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ, ΤΟΥΣ «ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΕΙ» ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΟΣΤΙΜΑ!

«Τα πρόστιμα που μου έχουν επιβληθεί ανέρχονται στα 8.800 ευρώ και ήδη υπάρχει μια προσφυγή εκ μέρους μου, που κόστισε άλλα…800 ευρώ, προκειμένου να υπάρξει μια διαπραγμάτευση για το τελικό ύψος των προστίμων. Όπως και να έχει πάντως, θα πληρώσουμε. Δεν μπορούμε να το αποφύγουμε. Και προσέξτε, αυτά αφόρουν το 2015. Εντός του 2016 πέρασαν ήδη μια φορά και μας έγραψαν όλους. Χθες…ξαναπέρασαν. Νέο πρόστιμο. Πλέον περιμένουμε το μπιλιετάκι. Ο δήμος με την αδράνεια του δεν ζημιώνεται. Τα πρόστιμα, είτε έτσι είτε αλλιώς, τα εισπράττει. Έχει και το καρπούζι και το μαχαίρι…Αυτοί που είναι εκτεθειμένοι είμαστε εμείς. Αφενός, γιατί τα όργανα του δήμου μας «γράφουν» όποτε αποφασίσουν, αφετέρου σε κάθε καταγγελία που κάνουν οι περίοικοι, ορίζεται δικάσιμος η οποία καταλήγει σχεδόν πάντα σε καταδικαστική για εμάς απόφαση. Συνολικά έχω 10 δικαστήρια, 2 υποθέσεις επιδικάστηκαν ήδη. Στην μία αθωώθηκα, στην άλλη κηρύχθηκα ένοχος. Ξέρετε τι είπε η κατήγορος για υπόθεση του 2015, που εκδικάστηκε το 2016; Πως από την στιγμή που η άδεια δεν βγήκε όπως προβλέποταν το 2015, όλες οι αποφάσεις θα είναι καταδικαστικές. Ο δήμος με την πολιτική του αυτή στοχεύει στην…συμπάθεια των περίοικων. Θυμάμαι επίσης στην ψήφιση της κανονιστικής διάταξης στο δήμο, μια κυρία να υποστηρίζει ευθαρσώς, πως ένας επιχειρηματίας πρέπει να έχει πάντα στο πίσω μέρος του κεφαλιού του, το ενδεχόμενο είτε της μετακίνησης του σε άλλο μέρος, είτε ακόμη και του λουκέτου. Τον Ιούνιο του 2015, έπειτα από παράσταση που ζήτησα προσωπικά, συγκεντρωθήκαμε όλοι οι επιχειρηματίες από Αγ. Σοφίας, Αγ. Θεοδώρας και Γεωργίου Σταύρου στο δήμο. Σε ερώτηση συνάδελφου ιδιοκτήτη, αν οι άδειες θα μας χορηγηθούν τουλάχιστον μέχρι τα Χριστούγεννα του 2015, κάποιοι δημοτικοί υπάλληλοι χαμογέλασαν ειρωνικά, υπονοώντας πως οι διαδικασίες θα ολοκληρώνονταν πολύ συντομότερα…Έχουμε Ιούλιο του 2016 και ακόμη τίποτα. Κάτι τελευταίο: Η εμπορική αξία του καταστήματος σε περίπτωση μεταπώλησης, από την στιγμή που εκκρεμεί η άδεια για τα τραπεζοκαθίσματα, είναι μηδενική. Και αυτό αφορά όλους. Το 2014 απασχολούσα 19 άτομα. Έκτοτε έχουν απομείνει μόλις…7″ δηλώνει απογοητευμένος στο bangladeshnews.gr, o Mάξιμος Κωνσταντινίδης, ιδιοκτήτης του cafe-bar «στο Μαξίμου» στην Γεωργίου Σταύρου.

20160712_175758(0)
Mάξιμος Κωνσταντινίδης, ιδιοκτήτης cafe-bar «στο Μαξίμου»: «Η στάση του δήμου Θεσσαλονίκης απέναντι μας είναι εντελώς αντιεπιχειρηματική και σε τελική ανάλυση…αντιαναπτυξιακή. Δεν χάνουμε μόνο χρήματα, δεν χάνει η επένδυση που κάναμε την αξία της, αλλά και νέοι εργαζόμενοι που είχαν ανάγκη το μεροκάματο και τα ένσημα καταλήγουν άνεργοι. Και αυτό, εξαιτίας της αδράνειας του δήμου να καταλήξει μέσα στα προκαθορισμένα χρονοδιαγράμματα, όπως οφείλει άλλωστε, σε μια απόφαση που θα εξομαλύνει την κατάσταση. Και σαν να μην έφτανε αυτό, μας «βομβαρδίζει» και με πρόστιμα…»

To bangladeshnews.gr, διαθέτει έγγραφο του δήμου Θεσσαλονίκης με αριθμό πρωτοκόλλου 1368 και ημερομηνία 22/01/15, το οποίο φέρει την υπογραφή, με εντολή δημάρχου, της Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Εξυπηρέτησης Επιχειρηματία και αφορά την «Ανανέωση αδειών χρήσης κοινοχρήστου χώρου στους πεζόδρομους Αγ. Σοφίας, Αγ. Θεοδώρας και Γ. Σταύρου για το έτος 2015. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται, ότι η καταληκτική ημερομηνία για την ανανέωση όλων των αδειών χρήσης κοινόχρηστου χώρου σύμφωνα με την 1078/2014, Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι η 30η Απριλίου 2015. Τηρήθηκαν, έστω και με απόκλιση, οι ημερομηνίες αυτές; Σύμφωνα πάντως με μαρτυρίες ελεγκτών του δήμου Θεσσαλονίκης, η καθυστέρηση στην υπογραφή της κανονιστικής διάταξης έχει καθυστερήσει καθώς έχουν εμπλακεί και άλλοι φορείς, όπως η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, η οποία «τρενάρει» την διαδικασία των απαραίτητων υπογραφών. Χθες στην Γεωργίου Σταύρου, οι αρμόδιοι ελεγκτές «έγραψαν» τα καταστήματα για ακόμη μια φορά λόγω τραπεζοκαθισμάτων. Σε ερώτηση του bangladeshnews.gr, για το πως δικαιολογούν το γεγονός, ότι ο δήμος έχει καθυστερήσει υπερβολικά την άδεια για την χρήση των κοινόχρηστων χώρων από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, η απάντηση τους ήταν, πως καμία επιχείρηση δεν δικαιούται να βγάλει τραπεζοκαθίσματα σε δημόσιο χώρο, πριν την χορήγηση της άδειας. Ακόμη, συμπληρώνουμε εμείς, αν αυτή η…μέθοδος έχει ως συνέπεια την απόλυση εργαζομένων και το λουκέτο στην επιχείρηση…

20160712_164250

ΜΑΣ ΕΧΕΙ «ΤΡΕΛΑΝΕΙ» Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΒΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ. ΑΣ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΤΙ ΧΑΝΟΥΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥΣ…

«Παιδεύομαι εδώ και 3 μήνες να πάρω την άδεια για τα τραπεζοκαθίσματα. Υπάρχουν συνάδελφοι μου, που δυστυχώς έχουν παιδευτεί πολύ περισσότερο και έχουν «φάει» και βαρβάτα πρόστιμα. Από τον δήμο περιμένουμε ακόμη…να μας απαντήσει. Στην επιχείρηση μου απασχολώ 10 εργαζόμενους. Έριξα πολλά λεφτά για να την στήσω. Προσωπικά αισθάνομαι πως αντί να έχουμε το κράτος αρωγό στις επιχειρηματικές μας προσπάθειες, γιατί μην ξεχνάμε πως και θέσεις εργασίας δημιουργούμε, πως πληρώνουμε φόρους και εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, εκείνο μας δυσκολεύει την ζωή καθημερινά όλο και περισσότερο. Κυριολεκτικά, το μεγαλύτερο εμπόδιο για έναν επιχειρηματία που θέλει να ανοίξει είτε μια μικρή, είτε μια μεσαία, είτε μια μεγάλη επιχείρηση είναι ο ίδιος ο κρατικός μηχανισμός με την γραφειοκρατία του και τις απίστευτες καθυστερήσεις στις εκδόσεις αποφάσεων. Όλα αυτά όμως επηρεάζουν άκρως αρνητικά τον επιχειρηματία που έχει επενδύσει χρόνο και χρήμα για το project του σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για την χώρα. Επίσης, όπως είναι δομημένο το σύστημα, είναι σχεδόν αδύνατο για έναν επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στην εστίαση να είναι 100% νόμιμος. Το ίδιο το κράτος σε εξωθεί στην παρανομία. Και εγώ κινδυνεύω ανα πάσα ώρα και στιγμή με πρόστιμο. Πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν, ότι ως επιχειρηματίες έχουμε έξοδα και υποχρεώσεις που πρέπει να τακτοποιηθούν. Ακόμη και όταν έκανα την έρευνα μου για το κατάλληλο κατάστημα, ο δήμος δεν μου έδωσε ποτέ μια ξεκάθαρη απάντηση, αλλά μου χορήγησαν την άδεια λειτουργίας! Τι μπορεί να συμβεί; Ένα πρωϊ να έρθει κάποιος δημοτικός υπάλληλος και να μου πει πως δεν μπορώ να βγάζω τραπέζια στον πεζόδρομο και η επένδυση μου να πάει όλη «στράφι». Βασιζόμαστε στον πεζόδρομο γιατί το εσωτερικό των μαγαζιών μας είναι μικρό και δεν χωράει πολύ κόσμο. Η απορία μου είναι η εξής: Γιατί το κράτος δεν βοηθάει αυτούς που παράγουν πλούτο;» αναρωτιέται εξοργισμένος στο bangladesnews.gr, ο Κώστας Μπουρσανίδης, ιδιοκτήτης του μεζεδοπωλείου «ΤΟ ΔΕΚΑΤΟΠΕΜΠΤΟ» στην οδό Γεωργίου Σταύρου.

20160712_154651
Κώστας Μπουρσανίδης, ιδιοκτήτης μεζεδοπωλείου «ΤΟ ΔΕΚΑΤΟΠΕΜΠΤΟ»: «Μόνο τρικλοποδιές ξέρει να βάζει το κράτος και τίποτα άλλο. Αντί να μας βοηθήσει, εμάς που πληρώνουμε ΦΠΑ, που προσφέρουμε σε ανθρώπους εργασία και ασφάλιση, το βρίσκουμε μπροστά μας σε κάθε μας βήμα. Έτσι όμως, δεν μπορεί μια επιχείρηση να εξελιχθεί, και όταν μια επιχείρηση παραμένει στάσιμη, τότε θα καθυστερήσει και η ανάπτυξη που όλοι περιμένουμε…».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: AΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *