ΤΟΜΣΕΝ: ΖΗΤΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΕΤΡΑ…9 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Με παρέμβασή του, μέσω του προσωπικού του blog, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν ζητά από την Ελλάδα μέτρα συνολικού ύψους 9 δισ. ευρώ ως το 2018, στα οποία αναπόφευκτα θα περιλαμβάνονται και περικοπές των συντάξεων.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, κάτι που ο Τομσεν υποστηρίζει ότι απαιτεί μέτρα 4-5% του ΑΕΠ, δηλαδή 7,2-9 δισ. ευρώ. «Δεν μπορούμε να δούμε πως μπορεί να το πετύχει αυτό η Ελλάδα χωρίς σημαντικές εξοικονομήσεις στις συντάξεις», τονιζε.

Όσες μεταρρυθμίσεις και να γίνουν, δεν θα μπορέσουν να καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο χωρίς την ελάφρυνση του, και από την άλλη μεριά, όσες ελαφρύνσεις του χρέους και να γίνουν δεν θα μπορέσουν να καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα χωρίς μεταρρυθμίσεις, αναφέρει στο άρθρο του ο Πόλ Τόμσεν

Σε άρθρο του θίγει ακόμη και θέμα Grexit, επισημαίνοντας ότι οι σχετικοί φόβοι θα επανέλθουν αν περάσει ένα σχέδιο βασισμένο σε υπερβολικά αισιόδοξες παραδοχές.

«Ακόμη δεν έχουμε δεί ένα αξιόπιστο σχέδιο για τον τρόπο που η Ελλάδα θα πετύχει τον πολύ φιλόδοξο μεσοπρόθεσμο στόχο του πλεονάσματος, που είναι το κλειδί στα σχέδια της κυβέρνησης για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους», ανέφερε.

Στο άρθρο του Τόμσεν επισημαίνει ότι το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα παραμένει σε οικονομικά απλησίαστα και γενναιόδωρα επίπεδα. Συνέκρινε μάλιστα τις ελληνικές με τις γερμανικές συντάξεις υποστηρίζοντας οτι είναι παρόμοιες, αν και η Γερμανία, με μέτρο το μέσο μισθό, είναι δύο φορές πιο πλούσια απ’ την Ελλάδα, ενώ οι Ελληνες εξακολουθούν να συνταξιοδοτούνται πολύ πιο νωρίς από τους Γερμανούς.

Το αποτέλεσμα είναι η Ελλάδα να δαπανά 10% του ΑΕΠ της για τις συντάξεις, ενώ η Ευρωπη κατά μέσο όρο μόνο 2,5% «Αυτό δεν είναι βίώσιμο» τονίζει ο Τόμσεν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα περιθώρια να ληφθούν άλλα μέτρα, αντί για περικοπή των συντάξεων είναι περιορισμένα, καθώς ήδη εχουν περικοπεί δραστικά άλλες δαπάνες, ενώ οι φορολογικοί συντελεστές είναι υψηλοί, την ώρα που δεν μπορεί να συλληφθεί η φοροδιαφυγή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *