ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ EUROGROUP

Στο Eurogroup, το οποίο συνεδριάζει σήμερα στο Άμστερνταμ, θα κριθεί το πλαίσιο της τελικής συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και δανειστών προκειμένου να καταγραφεί πρόοδος και την επόμενη εβδομάδα να ανάψει το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μέσα από έκτακτο Eurogroup.

Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε  ότι η Ελλάδα «δεν χρειάζονται νέα έκτακτα μέτρα», παραπέμποντας κατηγορηματικά σε «ό, τι ακριβώς προβλέπει η συμφωνία». Όπως είπε, «δεν ζητάμε τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο». Η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς να καταγραφεί πρόοδος.Και όπως εξηγούν αρμόδιοι παράγοντες «από την επόμενη εβδομάδα πια θα περάσουμε στην πολιτική διαπραγμάτευση και οι επαφές του πρωθυπουργού θα ενταθούν», δεδομένου ότι ο χρόνος τελειώνει.

Με όπλο μάλιστα τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της Eurostat, το Μαξίμου μεταφράζει τα στοιχεία ως άσσο στο μανίκι. «Τι θα κάνουν τώρα; Θα σκίσουν τα στοιχεία της Eurostat;», έλεγε κορυφαίος υπουργός σε συνομιλητές του.

Ξορκίζουν τα «μπλεξίματα»
Καθώς η στιγμή της αλήθειας πλησιάζει, οι προβληματισμοί στο Μαξίμου εντείνονται, παρότι κάνουν τα πάντα για να μην εκδηλώνονται δημοσίως.

Το περιβάλλον του πρωθυπουργού εκπέμπει συγκρατημένη αισιοδοξία. «Με τις διαφωνίες τους αν θέλουν μπορούν να μας δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο», παραδέχονται, περιγράφοντας στις διαφορετικές απόψεις που καταγράφονται στους κόλπους των θεσμών. Ακόμη, η εκτίμηση των συνεργατών του κ. Τσίπρα είναι ότι οι Ευρωπαίοι  δεν θα θελήσουν να ξαναζήσουν «τα όσα εφιαλτικά έγιναν πέρυσι», την ώρα που εκκρεμεί ένα δημοψήφισμα στη Βρετανία και το προσφυγικό.

Σταθερή η πλειοψηφία,αλλά…
Στο κυβερνητικό «στρατόπεδο», παρακολουθούν επισταμένως τις δηλώσεις των κυβερνητικών βουλευτών και, κατά ασφαλείς πληροφορίες, δεν έχει λείψει το… κατσάδιασμα σε όσους επαναφέρουν τα περί δημοψηφίσματος. Μόνο βοηθητικές, άλλωστε, δεν θεωρούν αναλογες δηλώσεις στην παρούσα φάση.

«Όσο υπάρχει η προοπτική ότι… κλείνουμε την αξιολόγηση δεν υπάρχει κανένας φόβος», διαμηνύει το πρωθυπουργικό περιβάλλον, διαβεβαιώνοντας ότι υπάρχει μία σταθερή κυβερνητική πλειοψηφία και επί της ουσίας, αν όλα κυλήσουν ομαλά, θα ακολουθήσει μόνο ο αναμενόμενος ανασχηματισμός.

Σε διαφορετική περίπτωση, όμως -την οποία δεν θέλουν να σκέφτονται μεσούσης της διαπραγμάτευσης-, θα δρομολογηθούν πολιτικές εξελίξεις τις οποίες κανείς δεν μπορεί στην παρούσα φάση να προβλέψει. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, άλλωστε, τόνισε ότι «η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι επαρκής, αρκεί να μην επιτρέψουμε σε κάποιους να θελήσουν επιπρόσθετα βάρη».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *