«ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ» ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΟΥ ΣΤΗΝ ΓΚΑΛΕΡΙ «7»

Με βασικό της στοιχείο την κραυγή για όλα όσα έγιναν, για αυτά που άργησαν να αποφασιστούν κι αυτά που πρόκειται να ακολουθήσουν, η έκθεση ζωγραφικής της εικαστικού Μαρίας Χρυσοχοΐδου, με τίτλο «Το ταξίδι της νίκης», παρουσιάζεται στην γκαλερί «7», έως τις 28 Μαΐου.

Στη νέα δουλειά της καλλιτέχνιδας, κοράκια και αρκούδες, σκοινιά και τσουβάλια, βόμβες και σπίρτα, χαρτογραφούν τα πάθη, τα αδιέξοδα και τις επιθυμίες, σε ένα ταξίδι χωρίς σαφή προορισμό.

Το «Ταξίδι της νίκης» έχει αφορμή και αφετηρία, αντικατοπτρίζει, όμως, τη φυγή που κρύβουμε, όταν βιώνουμε ατελέσφορες καταστάσεις κι αδιέξοδα, όταν το μοτίβο επαναλαμβάνεται αδιαλείπτως με σταθερό ρυθμό και μας κουράζει. Πραγματώνεται σε έναν κόσμο σε κρίση, σε έναν μικρόκοσμο προβληματικό, και ακροβατεί μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας.

Πυρήνας του ο άνθρωπος και ο τρόπος που αυτός αντιλαμβάνεται κι αλληλεπιδρά με τον περιβάλλοντα χώρο, ο τρόπος που βιώνει την κοινωνία μέσα στην κοινωνία. Αν και οι καταστάσεις παρουσιάζονται, όπως τις ζει ο πρωταγωνιστής, σκόπιμα ο ίδιος απουσιάζει, και τη θέση του παίρνουν οικεία πρόσωπα, που ακροβατούν ανάμεσα σε στυλιζαρισμένες άρτιες αναπαραστάσεις, με στόχο να υπερτονίσουν το χάος.

Το συναίσθημα, ως ατόφια έκφραση, παρουσιάζεται μέσα από τις παιδικές φιγούρες, οι οποίες δεν σταματούν να θέτουν ερωτήματα. Το μολύβι κυριαρχεί υπογραμμίζοντας την εύθραυστη και μετέωρη πορεία, για να δώσει έπειτα τη θέση του στο χρώμα, μετουσιώνοντας το δίλημμα σε δράση. Κάπως έτσι, προορισμός του ταξιδιού μοιάζει η απόφαση, σωστή ή λάθος, που το αδιέξοδο επιβάλει να παρθεί.

Πληροφορίες

Γκαλερί «7»: Σόλωνος 20 – Αθήνα, τηλ.: 210 3612050. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 11.00 – 14.00 και 18.00 – 21.00, Τετάρτη και Σάββατο: 11.00 – 15.00.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *