ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΚΟΙΝΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΔΕΗ – ΙΔΙΩΤΩΝ

Το μοντέλο απελευθέρωσης για το ρεύμα που προωθεί το υπουργείο Ενέργειας σε συνεργασία με τους δανειστές

Κοινές εταιρείες ΔΕΗ με ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς προβλέπει το σχέδιο που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές προκειμένου να αποφευχθεί η πώληση μονάδων.

Η πρωτοβουλία που ανήκει στην ελληνική πλευρά και συγκεκριμένα στο υπουργείο Ενέργειας, σχετίζεται με τη μνημονιακή υποχρέωση για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στο 50% έως το 2020 και κυρίως με τον φόβο ότι αργά ή γρήγορα θα επανέλθει η πίεση των δανειστών για το παλαιό σχέδιο της Μικρής ΔΕΗ.

Ιδιωτικό Μάνατζμεντ
Στο πρώτο κοινό σχήμα θα εισφέρουν η μεν ΔΕΗ τουλάχιστον δύο μονάδες (μια λιγνιτική, τη Μελίτη Ι στη Φλώρινα, και τουλάχιστον μια υδροηλεκτρική), ο δε ιδιώτης επενδυτής υφιστάμενες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, ενδεχομένως και κάποια κεφάλαια. Το μοντέλο προβλέπει ότι ο ιδιώτης θα έχει το πάνω χέρι στη μεικτή αυτή εταιρεία, δηλαδή μάνατζμεντ και πλειοψηφικό πακέτο τουλάχιστον 51% ενώ η ΔΕΗ θα περιοριστεί σε ρόλο «παθητικού μετόχου».

Το Σχήμα
Σε πρώτη φάση θα δημιουργηθεί ένα σχήμα. Σε επόμενη όμως φάση μπορεί να στηθεί και δεύτερο, δίχως η ελληνική αγορά να μπορεί να σηκώσει περισσότερα όπως εκτιμάται. Ένα από τα πλεονεκτήματα της ελληνικής πρότασης είναι ότι έχει καταγραφεί υπαρκτό ενδιαφέρον για συμπράξεις. Ήδη ιδιώτες ηλεκροπαραγωγοί, Έλληνες και ξένοι, βρίσκονται σε συζητήσεις με τη ΔΕΗ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *