ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΕΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ: «ΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΖΟΥΝ ΕΝΑ…ΓΟΛΓΟΘΑ»

«Πρωταρχικός μου σκοπός η πληρωμή όλων των υποχρεώσεων, μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει. Και ότι μένει…αν μείνει…καταλήγει σε εμένα. Θέλετε να μετρήσουμε υποχρεώσεις; ΦΠΑ, ΙΚΑ, μισθοί εργαζομένων, δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματα αδείας. Εφορία, ΟΑΕΕ, πάγια έξοδα όπως ρεύμα, νερό, ενοίκιο. Δημοτικά τέλη και πολλά άλλα. Η επιχείρηση είναι καινούργια. Εργάζονται εδώ 10 άτομα. Όλοι ασφαλισμένοι εννοείται. Οι αμοιβές προσωπικού μου «βγαίνουν»…στις 8.000 ευρώ τον μήνα συν 4.000 το ΙΚΑ τους. Οι λογαριασμοί της ΔΕΗ «γράφουν» περίπου 2.500 ευρώ κατά μέσο όρο. Ο ΦΠΑ άλλα…15.000 ευρώ. ΟΑΕΕ: 650 ευρώ το δίμηνο. Για δημοτικά τέλη, 1.200 ευρώ τον χρόνο. Για 8 τετραγωνικά όλα και όλα. Σε αυτά προσθέστε και ένα 0,5% επί του τζίρου μας και όχι επί των κερδών που… «εισπράττει» από τους επιχειρηματίες ο δήμος Θεσσαλονίκης και το οποίο πληρώνουμε κάθε τρίμηνο. Ευτυχώς δεν υπάρχουν χρέη προς τις τράπεζες. Ευτυχώς. Με την παρούσα κατάσταση πάντως είναι πολύ δύσκολο να ανταπεξελθούμε στις υποχρεώσεις μας, ειδικότερα για εμένα, που έχω ως απαράβατη αρχή την πληρωμή των λογαριασμών μου. Πάνω από όλα. Και ο λόγος που ενεργώ με αυτόν τον τρόπο είναι, ότι υπάρχουν εργαζόμενοι και οικογένειες που εξαρτώνται από τον μισθό που παίρνουν. Δεν μπορώ, ούτε θέλω να φανώ ασυνεπής απέναντι τους. Υπάρχουν όμως και εκείνοι οι επιχειρηματίες, και φυσικά δεν αναφέρομαι σε αυτούς που αδυνατούν αντικειμενικά να φανούν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, που δεν πληρώνουν ούτε προσωπικό, ούτε κράτος και εξακολουθούν να λειτουργούν εις βάρος των συνεπών. Αυτός είναι ο ορισμός του αθέμιτου ανταγωνισμού. Δεν είναι πολύ…κομψό και έντιμο να έχεις από την μια το κράτος με τις παράλογες απαιτήσεις του και από την άλλη συναδέλφους που χρησιμοποιούν παράνομες τακτικές εις βάρος του επιχειρηματικού συνόλου» δηλώνει στο bangladeshnews.gr, o Δημήτρης Χατζηϊωαννίδης, συνιδιοκτήτης της επιχείρησης «ΤΙΤΑΝΙΑ».

Δημήτρης Χατζηϊωαννίδης, συνιδιοκτήτης Αρτοζαχαροπλαστείου «ΤΙΤΑΝΙΑ» : «Δεν μπορούν να ζητούν ανάπτυξη και να «φορτώνουν» με δυσβάστακτους όρους τους φορείς της. Γιατί η ανάπτυξη θα έρθει μέσω του ιδιωτικού τομέα, όχι του δημοσίου. Αυτός είναι χρεοκοπημένος εδώ και χρόνια. Πιστεύω ακράδαντα ότι αν δοθούν κίνητρα και «χαλαρώσει» αυτή η ασφυκτική «θηλειά» που ακούει στο όνομα…φορολογία, και καινούργιες επιχειρήσεις θα ανοίξουν και θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν. Μόνο τότε θα δικαιούμαστε να μιλάμε για τον ερχομό της ανάπτυξης. Γιατί τώρα…».
Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΗΤΑΝ ΑΠΛΑ ΕΝΑ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙ ΠΡΟΣ «ΞΕΖΟΥΜΙΣΜΑ». ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ…

«Και για την τωρινή κυβέρνηση, αλλά και για τις προηγούμενες, οι επιχειρηματίες, και ειδικότερα οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες, ήταν πάντα…η «τελευταία τρύπα του ζουρνά». Και αναφέρομαι σε ανθρώπους που θέλουν να αναπτυχθούν, να προσφέρουν στην κοινωνία και στους συνανθρώπους  τους. Η ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να αποτελέσει την μεγαλύτερη πηγή εσόδων για το κράτος. Προφανώς όμως δεν ενδιαφέρεται να τεθούν κανόνες, να δώσει κίνητρα για ανάπτυξη, να «πάρει μπρος» η οικονομία και κατ’επέκταση η χώρα. Η αντιμετώπιση από το κράτος, ιδιαίτερα προς τους συνεπείς επιχειρηματίες, δεν είναι και η…καλύτερη, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε…στον «θάνατο του εμποράκου». Θέλετε συγκεκριμένα παραδείγματα; Αύξηση του ΦΠΑ. Καταστροφικό μέτρο από όπου και αν το πιάσεις. ΟΑΕΕ; Οι παροχές του ασφαλιστικού μας ταμείου δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στις υψηλές εισφορές που καταβάλλουμε. Δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Και σας το λέει αυτό κάποιος, που δεν χρωστά ούτε ένα ευρώ. Kαι κάτι τελευταίο: Αν οι υποχρεώσεις μου απέναντι στο κράτος δεν ήταν τόσο…εκτεταμένες και βαριές, θα το σκεφτόμουν πολύ σοβαρά και μάλλον θα το έκανα…να ανοίξω και άλλο μαγαζί. Τι σημαίνει αυτό; Νέες θέσεις εργασίας, προσλήψεις, ευκαιρία σε ανθρώπους να «ξεφύγουν» από την ανεργία και τις ουρές του ΟΑΕΔ. Κανονικά με τον μισθό τους και την ασφάλιση τους. Αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να το κάνω, από την στιγμή που το κράτος ετσιθελικά έχει καταστεί… «συνέταιρος» στην τσέπη μου. Δεν μπορώ να επεκταθώ όταν έχω να αντιμετωπίσω ένα τέτοιο «φορτίο» υποχρεώσεων…».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *