«ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ» ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΕΧΑΪΔΗ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ»
Ενα από τα πιο δημοφιλή θεατρικά έργα του διαχρονικού Δημήτρη Κεχαΐδη σκηνοθετεί ο Θανάσης Παπαγεωργίου στη Σκηνή Νίκος Κούρκουλος του Εθνικού. Πρωταγωνιστεί η Εύα Καμινάρη.
Η Εύα Καμινάρη μιλά στο iefimerida.gr για το έργο «Το πανηγύρι» όπου πρωταγωνιστεί και δίνει τη δικιά της εκδοχή για το επεισόδιο στο Θέατρο Στοά, όταν με εντολή του Θανάση Παπαγεωργίου, δεν επετράπη η είσοδος σε δημοσιογράφο, για κριτική που είχε ασκήσει στον Πρόεδρο του του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού.
«Αν περιμένεις φροντίδα μονάχα από το Θεό, θ’ αργήσεις να τη λάβεις». Αυτή η φράση του Κεχαϊδη συμπυκνώνει όλο το νόημα της παράστασης «Το πανηγύρι» σύμφωνα με την Εύα Καμινάρη.
«Το έργο ανήκει σε έναν ποιητικό ρεαλισμό τον οποίο έχουμε δουλέψει πολύ στο Θέατρο Στοά. Είναι από εκείνα τα έργα που, ψάχνοντας τον ρόλο σου, χαίρεσαι να τα δουλεύεις ανακαλύπτοντας πτυχές της ελληνικής κοινωνίας, από την οποία προέρχεται η δική μου γενιά. Μερικοί από τους ανθρώπους του ‘Πανηγυριού’ είναι αυτοί που κατέκλυσαν αργότερα την πρωτεύουσα, αυτοί που στην ουσία συνάντησα εγώ στη ζωή μου μέσα στην Αθήνα που γεννήθηκα και που σφράγισαν με την παρουσία τους την καινούργια μορφή που απέκτησε αυτή η πόλη».
Φοβάμαι πως η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη σ’ εκείνη την διάλυση και την απελπισία των ανθρώπων του «Πανηγυριού».
Ο Στρατηλάτης, παπλωματάς στο επάγγελμα, παλιός στρατιώτης της Μικρασιατικής Εκστρατείας ζει με την οικογένειά του στον θεσσαλικό κάμπο. Οι συνθήκες εμποδίζουν την προκοπή του, αφήνοντας την οικογένειά του στο έλεος της μοίρας. Η γυναίκα του η Δέσποινα, πιο προσγειωμένη από όλους, παλεύει για την επιβίωσή τους και με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής, παρασύρει βιαστικά την κόρη της σε ένα γάμο αταίριαστο.
«Η Δέσποινα είναι ο αρχηγός, η δύναμη της οικογένειας. Η έκφραση της ‘μητριαρχικής κοινωνίας’. Ζώντας στην απόλυτη εξαθλίωση δεν αφήνει τίποτα στη μοίρα. Παίρνει τα ηνία και προσπαθεί με όλες τις δυνάμεις να σώσει ό,τι μπορεί να σωθεί, και στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα παιδιά της. Δεν έχει ιδιοτέλεια η αγάπη της Δέσποινας. Πρέπει να επιβιώσει κι αυτή και οι γύρω της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Έργο γραμμένο το 1962 με αναμφίβολα σημερινά νοήματα όπως όλα τα έργα του Κεχαϊδη. Διαχρονικό και παράλληλα εμπορικό.
«Διαχρονικό λέμε κάτι που αντέχει στον χρόνο, άρα και στην αποδοχή του κοινού. Προφανώς οι προβληματισμοί του ‘Πανηγυριού’ δεν έχουν απαντηθεί μέσα μας και ας έχουν τεθεί πριν από πενήντα χρόνια. Φαίνεται αυτό και από την αποδοχή και τη συγκίνηση του κοινού. Φοβάμαι πως η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη σ’ εκείνη την διάλυση και την απελπισία των ανθρώπων του ‘Πανηγυριού’».
Αναμφίβολα η συζήτηση μας καταλήγει σε ένα περιστατικό που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας. Όταν στο θέατρο Στοά, «σπίτι» επί χρόνια του Θανάση Παπαγεωργίου, δεν επετράπη η είσοδος στον δημοσιογράφο Γιώργο Σαρηγιάννη, για κριτική που του είχε ασκήσει κατηγορώντας τον για αρχομανία από τότε που ορίστηκε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού, παίρνοντας αρμοδιότητες από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή, Στάθη Λιβαθινό.
«Δεν μου πέφτει λόγος εμένα να εξηγήσω τον θυμό που ένιωσε ο Θανάσης Παπαγεωργίου όταν τον ονομάσανε αγκυλωμένο, σκοταδιστή και συντηρητικό. Η πορεία του και η προσφορά του είναι πασίγνωστη και αυτές οι εκφράσεις δεν ταιριάζουν για έναν άνθρωπο που έχει προσφέρει αυτά που έχει προσφέρει στο ελληνικό θέατρο. Υπάρχουν κάποιες κόκκινες γραμμές που αν ξεπεραστούν, από κει και πέρα οι αντιδράσεις είναι εντελώς υποκειμενικές. Δεν ξέρω τι είναι δίκαιο και άδικο όταν κάποιος σε κτυπάει με σκληρές εκφράσεις. Νομίζω ότι του απαντάς με σκληρά λόγια. Το μόνο που έχω να πω μόνο και που γνωρίζω καλά, είναι ότι ο Θανάσης Παπαγεωργίου δεν προκάλεσε, προκλήθηκε. Πόσο μάλλον, σε μία διαμάχη που τα σχόλια πέσανε βροχή ανεξέλεγκτα, αβασάνιστα και αρκετά χυδαία».
Η παράσταση
«Το πανηγύρι» του Δημήτρη Καχαϊδη
Επί σκηνής: Κώστας Βελέντζας, Εύα Καμινάρη, Κόρα Καρβούνη, Αναστασία Κονίδη, Λάμπρος Κτεναβός, Βασίλης Μαγουλιώτης, Νικόλας Μακρής, Μαρία Μαυρομματάκη, Δημήτρης Παπανικολάου, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος.
Σκηνοθεσία/φωτισμοί: Θανάσης Παπαγεωργίου
ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ-ΣΚΗΝΗ «ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ»: Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, τηλ. 210 5288170-171
Παραστάσεις: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο (21.00), Κυριακή (19.30)
Τιμές: 15 ευρώ, 10 ευρώ (φοιτητικό). Πέμπτη ενιαία τιμή 13 ευρώ