ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ 18ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ, δραματοποιημένα ή σε μορφή ρεπορτάζ, αφιερώματα, αναφορά στους πρόσφυγες και παράλληλες εκδηλώσεις, περιλαμβάνει το φετινό πρόγραμμα.

Θα διεξαχθεί 11 με 20 Μαρτίου και μεταξυ άλλων θα προβληθούν συνολικά 72 ελληνικά ντοκιμαντέρ.

Το σκηνικό είναι κάθε χρόνο το ίδιο. Σινεφίλ με το πρόγραμμα στο χέρι τρέχουν να βγάλουν εισιτήριο και μπαινοβγαίνουν από τη μία αίθουσα στην άλλη. Όσο πιο πολλά ντοκιμαντέρ δεις, τόσο μεγαλύτερες και οι κουβέντες που αυτά γεννούν, στην ώρα του ποτού.

Μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει ταινίες τεκμηρίωσης από όλο τον κόσμο, αφιερώματα καθώς και παράλληλες δράσεις, το Φεστιβάλ φιλοδοξεί να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει το κοινό, γύρω από κρίσιμες θεματικές που απαιτούν την κριτική στάση και την ενεργή συμμετοχή του.

To παρόν θα δώσει ο Ιρλανδός κινηματογραφιστής Μαρκ Κάζινς

Κοινωνία και πολιτική, ανθρώπινα δικαιώματα και προσφυγικό, μνήμες από το παρελθόν, πορτρέτα ανθρώπων με ξεχωριστές ιστορίες ζωής, τέχνες, περιβαλλοντικά ζητήματα, εμπνέουν μεταξύ άλλων τους Έλληνες δημιουργούς, συνθέτοντας ένα τολμηρό μωσαϊκό ιστοριών που αξίζει να καταγραφούν.
Η αυλαία των προβολών ανοίγει την Παρασκευή στο Ολύμπιον με την «Ορχήστρα της ανακύκλωσης-Μια συμφωνία του ανθρώπινου πνεύματος» των Μπραντ Όλγκουντ και Γκράχαμ Τάουνσλι.

Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί τους Recycled Orchestra of Cateura, μία ορχήστρα από την Παραγουάη που χρησιμοποιεί όργανα κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από σκουπίδια. Όταν η ιστορία τους γίνεται viral, η ορχήστρα εκτοξεύεται στο παγκόσμιο προσκήνιο.

Φέτος, το φεστιβάλ εστιάζει στο προσφυγικό ζήτημα μέσα από το αποκαλυπτικό αφιέρωμα «Πρόσφυγες: Απόδραση προς την ελευθερία;», ενώ παράλληλα, τιμά δύο σκηνοθέτες που μέσα από την ανατρεπτική ματιά τους, «μεταμορφώνουν» τις εικόνες της πραγματικότητας: τον Δανό Γιον Μπανγκ Κάρλσεν / Jon Bang Carlsen και τον Ιρλανδό Μαρκ Κάζινς / Mark Cousins, οι οποίοι θα παραβρεθούν στη διοργάνωση για να παρουσιάσουν τις ταινίες τους και να συνομιλήσουν με τους θεατές.

Λούι Ψυχογιός Racing Extinction

Αξίζει να σημειωθεί η συμμετοχή του ελληνικής καταγωγής Αμερικανού σκηνοθέτη Λούι Ψυχογιός, βραβευμένος με Όσκαρ για το The Cove, ο οποίος συνεχίζει τον παγκόσμιο διάλογο  για την καταστροφική επέμβαση του ανθρώπου στον πλανήτη με το «Racing Extinction», ένα αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ για την μαζική εξαφάνιση ειδών.

Το bullying, παιδικά τραύματα και ένας φαύλος κύκλος βίας διερευνώνται με ξεχωριστό τρόπο στο νέο ντοκιμαντέρ «White Rage» του αιχμηρού φινλανδού κινηματογραφιστή Άρτο Χαλόνεν.

Κλερ Σιμόν The Woods Dreams Αre Made of

Η Γαλλίδα Κλερ Σιμόν, ανακαλύπτει έναν κρυμμένο παράδεισο στο «The Woods Dreams Αre Made of», μας μεταφέρει στο δάσος του Βενσέν στο Παρίσι, άστεγοι, περιθωριακοί, μετανάστες και κυνηγοί μιας ουτοπικής κοινωνίας, βιώνουν μια πραγματικότητα διαφορετική, γεμάτη όνειρα, αλλά και κινδύνους.

Τη διαδρομή της θρυλικής μουσικού Τζάνις Τζόπλιν ακολουθεί το ντοκιμαντέρ «Janis: Little Girl Blue» της Έιμι Μπεργκ (ΗΠΑ).

Janis: Little Girl Blue

Με την αφήγηση της Cat Power, η Μπεργκ χτίζει το πορτρέτο μιας πολυσχιδούς προσωπικότητας που επηρέασε γενιές καλλιτεχνών, παρουσιάζει την ευάλωτη πλευρά της, τη μουσική της ευφυΐα, ένα καλλιτεχνικό ταξίδι που διήρκεσε μόλις 27 χρόνια, αλλά έμεινε στην ιστορία.

Ο πολυβραβευμένος φωτογράφος Αρά Γκιουλέρ, Τούρκος αρμενικής καταγωγής, είναι ο πρωταγωνιστής του ντοκιμαντέρ «The Eye of Istanbul» των Μπινούρ Καραεβλί και Φατίχ Καϊμάκ. Οι σκηνοθέτες δανείζονται τον τίτλο απ’ το παρατσούκλι του Γκιουλέρ, ο οποίος έχει γίνει γνωστός ως «το μάτι της Κωνσταντινούπολης», έχοντας απαθανατίσει την Πόλη, σε μια σειρά διάσημων φωτογραφιών τις δεκαετίες του ’50 και του ’60.

The Eye of Istanbul

Στις παράλληλες εκδηλώσεις, την Τρίτη 15 Μαρτίου στις 11:00, ο Γιον Μπανγκ Κάρλσεν, ένας από τους καινοτόμους σκηνοθέτες της Δανίας θα συνομιλήσει με το κοινό. Είναι γνωστός για τα «σκηνοθετημένα ντοκιμαντέρ» στα οποία θολώνει τα όρια ανάμεσα στην τεκμηρίωση και τη μυθοπλασία. Στις ταινίες του σκιαγραφεί πορτρέτα ανθρώπων της διπλανής πόρτας ή του περιθωρίου. Ο Γιον Μπανγκ Κάρλσεν θα μιλήσει για την κινηματογραφική του μέθοδο, καθώς επίσης για τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει την πραγματικότητα στις ταινίες του.

Έκθεση «Εικόνες του άλλου μας εαυτού»: Μια μοναδική κοινωνική καταγραφή για την Ελλάδα της κρίσης, μέσα από εικόνες του αστικού τοπίου της Αθήνας έτσι όπως τις ανακάλυψαν και τις αποτύπωσαν με το φωτογραφικό φακό τους οι διανομείς του περιοδικού δρόμου «σχεδία», αναδεικνύεται στην έκθεση «Εικόνες του άλλου μας εαυτού». Η έκθεση αποτελεί διοργάνωση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, του περιοδικού δρόμου «σχεδία», του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, όπου και θα φιλοξενηθεί από τις 12 έως τις 26 Μαρτίου 2016.

Έκθεση «Μίλτος Σκούρας. Black & White Stories»: Η έκθεση «Μίλτος Σκούρας. Black & White Stories», η οποία περιλαμβάνει 44 ασπρόμαυρες ζωγραφικές συνθέσεις, θα παρουσιαστεί στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Μονή Λαζαριστών) και αποτελεί διοργάνωση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 19 Μαρτίου 2016.

Βίντεο – εγκατάσταση «Occupy, Resist, Produce»: H τρικάναλη βιντεο-εγκατάσταση «Occupy, Resist, Produce» των Dario Azzelini και Oliver Ressler, μια διοργάνωση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα παρουσιαστεί στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, Λιμάνι) το διάστημα 12 – 26 Μαρτίου 2016.

Ημέρες προβολών: από 11/03 έως 20/03

Αίθουσες προβολών
ΟΛΥΜΠΙΟΝ
Αίθουσα Ολύμπιον
Αίθουσα Παύλος Ζάννας

ΑΠΟΘΗΚΗ 1
Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης
Αίθουσα Σταύρος Τορνές

ΑΠΟΘΗΚΗ Δ
Αίθουσα Tώνια Mαρκετάκη
Αίθουσα Φρίντα Λιάππα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *