ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ…ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ: «ΙΕΡΟ» ΕΜΠΟΡΙΟ…ΚΑΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ

Υποθέτουμε ότι και οι…παπάδες πρέπει να επιβιώσουν στο παγκοσμιοποιημένο, καπιταλιστικό περιβάλλον, περιμένοντας υπομονετικά την ανταμοιβή της μεταθανάτιας ζωής για όσα ενάρετα(;) και ηθικά(;) έπραξαν κατά την διάρκεια της εγκόσμιας ύπαρξης τους. Αποδεικνύεται όμως περίτρανα, και όχι μόνο από το ρεπορτάζ, ότι πολλοί ιερείς, ειδικά στη μνημονιακή Ελλάδα, δεν έχουν τον παραμικρό ενδοιασμό να λειτουργήσουν με όρους αθέμιτου ανταγωνισμού και στυγνής επιχειρηματικότητας, χρεώνοντας υπερβολικά ποσά για τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι ναοί στους καταπονημένους πιστούς, ενώ ληστεύουν εν ψυχρώ  το κράτος με την μη-έκδοση αποδείξεων.

Δικαίωμα του καθενός να πιστεύει ότι θέλει, αφού σε τελική ανάλυση πρόκειται για προσωπική υπόθεση. Από την στιγμή όμως που οι φορείς της οργανωμένης θρησκείας οι οποίοι διατηρούν το μονοπώλιο των…μυστηρίων αποφασίζουν να λειτουργήσουν στο όνομα μιας…αμφίβολης φιλανθρωπίας, ως άπληστοι εργοδότες ιδιωτικού τομέα, τότε προκαλούν συλλογικό κακό. Σκεφτείτε μόνο το εξής: Αν το μυστήριο του γάμου κοστολογείται από την εκκλησία 300 ευρώ με απόδειξη ή 250 ευρώ άνευ, σε περίπτωση που ο πελάτης επιλέξει να μην του κοπεί απόδειξη, η απώλεια του ΦΠΑ 23% αντιστοιχεί σε κλοπή δημόσιων εσόδων…57 ευρώ περίπου. Ποσό που θα μπορούσε να δοθεί σε μια κοινωνική υπηρεσία ενός δήμου προκειμένου να αγοραστούν τρόφιμα, ρούχα και φάρμακα σε αναξιοπαθούντες…

papas

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ: «ΕΙΜΑΙ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΩ»

Συνάντησα τον πατέρα Σ. στα γραφεία του Ι.Ν «Αγίας Σοφίας» για να με ενημερώσει περί γραφειοκρατικών ζητημάτων γάμου και βεβαίως…για το κόστος του μυστηρίου. Όταν έφτασα, μια κυρία ήταν ήδη στο γραφείο του συζητώντας τις τελικές λεπτομέρειες του επικείμενου γάμου, βάφτισης ή και των δύο. Με το που τελείωσε, ήρθε η σειρά μου. Πέρασα μέσα και συστήθηκα. «Κάθισε φίλε μου» με παρότρυνε ο χαμογελαστός ιερέας. Ευγενέστατος και εξυπηρετικός. Παρά τα μαύρα ράσα και την πλούσια γενειάδα, τον συμπάθησα αμέσως. 35 χρονών, παντρεμένος με 2 παιδιά. Απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ. Θα πήγαινα μαζί του για μια μπύρα. Του ζήτησα να μην παρεξηγήσει τις απλοϊκές ερωτήσεις μου καθώς δεν γνώριζα τίποτα για τα διαδικαστικά. «Είσαι ακριβώς ο τύπος της Εκκλησίας» αποφάνθηκε ικανοποιημένος. Έτσι θέλει να είμαστε η Εκκλησία: Απλοί και φυσικοί. Μην φοβηθείς να με ρωτήσεις το οτιδήποτε».

IMG_1620
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»

Στο ενδιάμεσο της ανώδυνης κουβεντούλας μας για τα «βάρη» του γάμου, τον ρώτησα τι ποσό απαιτεί η τέλεση του γάμου μου. «3 κατοστάρικα. Αυτό είναι το ποσό που χρεώνουμε και οι υπηρεσίες μας είναι οι ίδιες, είτε είσαι ο πρωθυπουργός, είτε ο κουλουρτζής της Αριστοτέλους». Τον ρώτησα επίσης αν είναι εφικτή μια καλύτερη τιμή χωρίς το κόψιμο απόδειξης. Μου είπε να μην ανησυχώ και ότι θα προσπαθήσει για το καλύτερο. «Ακομη και οικονομικά προβλήματα να αντιμετωπίζει κάποιος εμείς τον βοηθάμε». Δεν μπορούσα να μην σκεφτώ ορισμένα πράγματα: Πρώτον: Τα 300 ευρώ είναι ένα πολύ μεγάλο ποσό. Για την πλειοψηφία των μισθωτών είναι το μηνιάτικο τους. Αν κάποιος υποστηρίξει ότι μια φορά παντρεύεσαι, ας δοκιμάσει να ζήσει…ένα μήνα έστω χωρίς λεφτά. Δεύτερον: Που θα κατέληγαν τα 200 ή 250 ευρώ της ευνοϊκότερης προσφοράς που μου πρότεινε η εκκλησία; Αφενός, από την στιγμή που δεν κόβεται απόδειξη, πρόκειται για κρούσμα καραμπινάτης φοροδιαφυγής με «θύμα» τα κρατικά ταμεία, δηλαδή όλους μας, αφετέρου τα χρήματα θα έπεφταν στις τσέπες ιερέων που μάλλον θα ένιωθαν…ευτυχείς και ήσυχοι με την συνείδηση τους. Έτσι και αλλιώς βοήθησαν ένα συνάνθρωπο τους που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα.

ΘΑ ΜΕ ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ ΕΠΕΙΔΗ ΦΟΡΑΩ ΡΑΣΟ

Από την στιγμή που έλαβα τις πληροφορίες μου, έπρεπε να φύγω. Λόγοι επαγγελματικής διαστροφής όμως με κράτησαν καρφωμένο στη καρέκλα μου. Τον ρωτώ την γνώμη του για το Τμήμα Ισλαμικών Σπουδών του ΑΠΘ: «Μιλημένο το θέμα. Σίγουρα. Δεν είχαν λεφτά για να διορίσουν εκπαιδευτικούς αλλά βρήκαν τα ευρώ για το τμήμα των Ισλαμικών Σπουδών. Το Ισλάμ μπήκε στην Ευρώπη για τα καλά. Μην γελιόμαστε. Λόγω του ράσου μπορεί να βρεθώ σκοτωμένος από κάποιο φανατικό». Για το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης τι νομίζει; «Αν ο δεσμός του άνδρα και της γυναίκας δεν καθαγιαστεί από την αγάπη του Χριστού είναι λειψός. Όσον αφορά τους ομοφυλόφιλους τι να σου πω; Ακόμη και στα καλώδια, αν δεν κάνω λάθος, υπάρχει θηλυκό και αρσενικό. Πως μπορεί να ενωθεί αρσενικό με αρσενικό;» μου απαντά περήφανα. «Οι ψυχές των αμετανόητων οδεύουν…προς την κόλαση δηλαδή;» τον ρωτώ με προσποιητή αφέλεια. «Αυτό μόνο ο Θεός το ξέρει» αποκρίνεται με ταπεινοφροσύνη, αν και στο βλέμμα του έβλεπα ήδη να αντιφεγγίζουν οι ατμοί των κολασμένων καζανιών όπου σιγοβράζουν οι gay συνάνθρωποι του.

ΙΕΡΟΝ ΝΑΟΣ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ (ΒΟΥΛΓΑΡΗ): «ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ»

Έκλεισα τον…γάμο μου, Κυριακή 22 Μαϊου στις 19:00. Ο πατέρας Π. ήταν ψυλλιασμένος. Αρνήθηκε να μου παράσχει την παραμικρή πληροφορία για το κόστος του μυστηρίου. «Δεν είναι πρόβλημα η τιμή. Να έρθετε από εδώ με την νύφη, να τα συζητήσουμε από κοντά» μου λέει. Όταν τον πληροφόρησα ότι η μητέρα της μέλλουσας γυναίκας μου εκκλησιάζεται τακτικά στον ναό και επιθυμεί η τελετή να είναι μεγαλοπρεπής, μου απάντησε…και αυτός, ότι οι τελετές ήταν ίδιες για όλους. Επέμεινα και τον ρώτησα τι άλλο μπορεί να προσφέρει η εκκλησία. «Αν θέλετε μπορείτε να έχετε μια χορωδία ιεροψαλτών. Δεν περιλαμβάνεται όμως στην τιμή. Επιβαρύνεστε ο ίδιος» με πληροφόρησε βαριεστημένα, κλείνοντας μου το τηλέφωνο.

Untitled-1
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

«Βεβαίως και μπορείτε να έχετε την χορωδία των ιεροψαλτών αν το επιθυμείτε. Αποτελείται από 5 άτομα. Η τιμή είναι 200 ευρώ» ακούω την ενθουσιώδη φωνή στην άλλη γραμμή. «Απλά να μας ενημερώσετε για την ακριβή ημερομηνία για να πω και εγώ τα παιδιά». Τον ρωτάω αν είναι απαραίτητη η απόδειξη. «Όχι βέβαια. Δεν πρόκειται για επιχείρηση. Μας έτυχε ένας γάμος και πρέπει να κόψουμε και απόδειξη; Όχι δα» με αποστομώνουν τα μελωδικά λόγια.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ (ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ): «ΑΝ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΙΜΗ»

Θα ήμουν άδικος αν δεν έλεγα ότι η εξυπηρέτηση του πατέρα Χ. ήταν άμεση και πλήρης. Μου ανέφερε αναλυτικά τα δικαιολογητικά που απαιτεί η τέλεση του μυστηρίου, προσθέτοντας ότι τα μέσα Μαϊου είναι μια εξαιρετική εποχή για γάμο. «Κοιτάξτε, ο καθένας δίνει ότι θέλει, εμείς παίρνουμε γύρω στα 150 ευρώ. Αντιλαμβάνεστε ότι ο κόσμος λόγω κρίσης είναι πολύ σφιγμένος. Παλιότερα έδιναν περισσότερα, τώρα όχι». Τον ρωτάω αν η τιμή μπορεί να «πέσει» σε περίπτωση που δεν κόψουμε απόδειξη. «Εννοείται αυτό» μου απαντά και την ίδια στιγμή ακούω το αμήχανο γέλιο του. Μέχρι και την ώρα πάντως που γράφονται αυτές οι γραμμές, περιμένω να με ενημερώσει για το ποσό που ζητά η χορωδία των ψαλτών προκειμένου να συντροφεύσουν τον γάμο μου…οι ευλογημένες φωνές τους. Δεν ξέρω αν θα επικοινωνήσει μαζί μου, αυτό που θεωρώ όμως σχεδόν σίγουρο είναι ότι και αυτός ο χορωδιάρχης δεν βλέπει την δουλειά του…σαν επιχείρηση.

12822193
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΦΑΡΜΑΚΟΛΥΤΡΙΑΣ: «ΟΙ ΨΑΛΤΕΣ ΕΙΝΑΙ…ΔΩΡΕΑΝ».

Μου έδωσε τις απαιτούμενες πληροφορίες…με το τσιγκέλι. «Αντιλαμβάνεστε ότι η ζήτηση για τις υπηρεσίες του μοναστηριού είναι μεγάλη. Πρέπει να έρθετε από εδώ να συζητήσουμε την τιμή. Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται από μακριά» μου εξηγεί αγχωμένος ο παπάς. Με χίλια ζόρια τον πείθω ότι οι υποχρεώσεις μου ως ελεύθερου επαγγελματία με κρατούν καθηλωμένο στο γραφείο και ότι η επίσκεψη στον ναό προς το παρόν είναι πρακτικά αδύνατη. Δυσαρεστημένος μου αναφέρει τις τιμές. «Χρεώνουμε τον γάμο 250 ευρώ και άλλα 250 ευρώ την βάφτιση. Σύνολο 500 ευρώ. Αν όμως επιλέξετε το πακέτο της…γαμοβάφτισης θα σας το αφήσουμε με 400 ευρώ. Κόβουμε και απόδειξη». Δεν ξέρω πόσο θα άντεχαν οι άμυνες του αν έπαιζα το «χαρτί» του ταλαιπωρημένου βιοπαλαιστή, αλλά δεν πειράζει. Για αλλαγή ας έχω και έναν έντιμο ιερέα που δεν θεωρεί ότι τα κρατικά ταμεία γεμίζουν μέσω…θείας παρέμβασης. Ελπίζω μόνο να μην στεναχωρηθεί που δεν θα…γαμοβαφτίσω στο ναό του γιατί από τα 500 ευρώ μου λείπουν τα 490.

Εικόνα 249
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΦΑΡΜΑΚΟΛΥΤΡΙΑΣ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ

Αρέσει σε %d bloggers: