ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΚΑΙ ΤΙ ΟΧΙ Ο ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΜΕΡΙ
Με τη φράση ότι «μου ζητήθηκε από την αποστολή (της οποίας ηγείται η κ. Ντέλια Βελκουλέσκου) να μην μπω σε λεπτομέρειες για την αξιολόγηση (του ελληνικού προγράμματος) που βρίσκεται σε εξέλιξη», ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Γουίλιαμ Μέρι, απάντησε στις ερωτήσεις του «Έθνους» για το καθεστώς των διαπραγματεύσεων, που διεξάγονται στην Ελλάδα.
Ο κ. Μέρι ήταν προσεκτικός, καθώς ήταν φανερό ότι δεν είχε εντολή να εισέλθει -με τις απαντήσεις του- στην ουσία των συζητήσεων, μεταξύ της κυβέρνησης και των επικεφαλής των Θεσμών.
Απαντώντας σε ερώτησή μας ότι το ΔΝΤ κατηγορείται ότι εμποδίζει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος είπε ότι το Ταμείο «συνεχίζει να εργάζεται προκειμένου να διαμορφωθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις οι οποίες θα του επιτρέψουν να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα».
Ήταν κατηγορηματικός, ωστόσο, για τις προϋποθέσεις που θέτει το ΔΝΤ για να λάβει μέρος στο Ελληνικό Πρόγραμμα.
Τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει τις αναγκαίες σοβαρές δεσμεύσεις, που έχει αναλάβει υπογράφοντας το Μνημόνιο. Σημείωσε επίσης ότι και οι Ευρωπαίοι, από την πλευρά τους, πρέπει να προχωρήσουν σε γενναία ελάφρυνση του χρέους.
Ο κ. Μέρι ρωτήθηκε αν το ΔΝΤ θα αποδεχόταν μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα από το 3,5% έως το 2018, που προβλέπει το Ελληνικό Πρόγραμμα και απάντησε ξανά ότι δεν θα υπεισέλθει στις λεπτομέρειες που αφορούν την αξιολόγηση.
Στην ενημέρωση παραβρέθηκε και ο Διευθυντής Στρατηγικής και Πολιτικής του ΔΝΤ, Σίντχαρθ Τγουάρι, ο οποίος παρουσίασε ειδική έκθεση του Ταμείου.
Τον ρωτήσαμε για το εάν η συνεργασία του Ταμείου με τους Ευρωπαίους στα προγράμματα στήριξης είναι όσο παραγωγική, όσο ισχυρίστηκε στην σελίδα 30 της έκθεσης, με δεδομένο ότι το Ελληνικό Πρόγραμμα είναι προβληματικό και οι σχέσεις Ευρωπαίων και ΔΝΤ δεν είναι καλές.
Απέφυγε να απαντήσει στη συγκεκριμένη ερώτηση του «Ε», καθώς το Ελληνικό Πρόγραμμα και η κατάληξη του ανατρέπει όσα αναφέρονται στην έκθεση.
Στην έκθεση γίνεται ειδική αναφορά στη σύμπραξη του ΔΝΤ με τον EFSF και τον ESM. Επίσης τονίζεται η ανάγκη να εμβαθυνθεί η συνεργασία με τους περιφερειακούς εταίρους, όπως οι Ευρωπαίοι, διατηρώντας παράλληλα σαφείς ρόλους που θα αντανακλούν τις αντίστοιχες εντολές των θεσμών.
Συγκεκριμένα τονίζει: «Πηγαίνοντας προς τα εμπρός, είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί ότι αυτή η συνεργασία συνεχίζει να λαμβάνει χώρα σύμφωνα με την εντολή του Ταμείου, το νομικό πλαίσιο, τις πολιτικές και τις διαδικασίες του».
Πηγή: ΕΘΝΟΣ