ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Πορεία διαμαρτυρίας για τις ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας, πραγματοποίησαν εργαζόμενοι των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων).
Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 08.00 από το Ιπποκράτειο έχοντας στην κεφαλή της μία άμαξα με δυο μαύρα άλογα, η οποία μετέφερε έναν ασθενή-κούκλα. Την πορεία ακολούθησαν εργαζόμενοι των νοσοκομείων Αγ. Παύλος, Θεαγένειο, ΑΧΕΠΑ, Άγιος Δημήτριος και Γεννηματάς. Περνώντας από τη Λεωφόρο Καραμανλή, την Εγνατία και την Αντιγονιδών, η πορεία κατέληξε έπειτα από δύο ώρες στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων άφησαν μαύρα μπαλόνια, όπου είχαν κρεμάσει φωτογραφίες του Πρωθυπουργού, του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας.
Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της υγείας, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, τόνισε ότι είναι μεσαιωνικές οι συνθήκες νοσηλείας και εργασίας στα νοσοκομεία της χώρας. Επισήμανε ότι 89 νοσοκομεία και 37 Κέντρα Υγείας έχουν διαλυθεί και δεν μπορούν να λειτουργήσουν με ασφάλεια και ότι τα νοσοκομεία λειτουργούν χωρίς προσωπικό, αναφέροντας ενδεικτικά ότι μία νοσοκόμα αντιστοιχεί σε 40 ασθενείς.
Υποστήριξε ακόμη ότι επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το προσωπικό των νοσοκομείων μειώθηκε κατά 7.695 εργαζόμενους εκ των οποίων 5.300 είναι νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό. Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, τον Μάιο του 2016 οι κενές θέσεις στο σύνολο του προσωπικού των νοσοκομείων ήταν 31.143.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ επισήμανε ότι οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν έκτακτο σοβαρό πρόβλημα υγείας αναγκάζονται να κάνουν τον «γύρο του θανάτου», προκειμένου να βρουν ασθενοφόρο και να διακομιστούν σε νοσοκομείο. Κι αν βρουν, όπως είπε, νοσοκομείο, θα πρέπει να βρουν και γιατρούς και χειρουργικά κρεβάτια για να χειρουργηθούν και ΜΕΘ για να νοσηλευτούν.
«Διακόσιες κλίνες ΜΕΘ έτοιμες να λειτουργήσουν παραμένουν κλειστές, οι αξονικοί τομογράφοι τίθενται εκτός λειτουργίας, ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα δεν λειτουργούν, μηχανήματα αιμοκάθαρσης χαλάνε τον ένα μετά το άλλο και δεν επισκευάζονται λόγω έλλειψης χρημάτων. Σε αυτόν τον γύρο του θανάτου πεθαίνουν ασθενείς σαν το σκυλί στ΄αμπέλι και η κυβέρνηση στον κόσμο της. Για την κυβέρνηση όλα είναι θέμα στατιστικής» κατέληξε ο κ. Γιαννάκος.