«ΘΕΡΜΗ» ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Κρίσιμη θεωρείται η εβδομάδα που διανύουμε για τις εξελίξεις στο προσφυγικό. Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε από την Κυριακή σειρά επαφών, ενώ τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής που θα διεξαχθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή (18-19 Φεβρουαρίου).

Η Σύνοδος διεξάγεται με φόντο το μήνυμα-τελεσίγραφο της ΕΕ προς τη χώρα μας να προχωρήσει εντός τριμήνου σε αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων της, καθώς σε αντίθετη περίπτωση ανοίγει ο δρόμος για επέκταση των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων εντός της ζώνης Σένγκεν έως και για δύο χρόνια. 

Επί της ουσίας η ΕΕ προειδοποίησε για προσωρινή αναστολή της συμμετοχής της χώρας στη Συνθήκη Σένγκεν. Σε αυτό το κλίμα, απόρρητα έγγραφα που επικαλείται το Associated Press θέλουν την ΕΕ να είναι αποφασισμένη να επαναφέρει για δύο έτη τους συνοριακούς ελέγχους.

Προβληματισμό προκαλεί και η δήλωση στα «Νέα» τού υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, που πρότεινε να κλείσουν τα σύνορα στην ΠΓΔΜ προκειμένου να ελεγχθούν οι προσφυγικές ροές.

Πριν λίγες ημέρες ο Κουρτς επισκέφθηκε τα Σκόπια και κάλεσε την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου «να σταματήσει πλήρως» την είσοδο προσφύγων και μεταναστών από τα νότια σύνορά της με την Ελλάδα.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, διαμηνύει ότι πηγαίνει στη Σύνοδο Κορυφής με «όπλα», τα καθώς τα 5 hot spots που έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει τονίζει πως είναι έτοιμα, ενώ συγχρόνως αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι η συμμετοχή του ΝΑΤΟ σε περιπολίες στα τουρκικά χωρικά ύδατα θα λειτουργήσει θετικά για τη χώρα μας εξασφαλίζοντας τη μείωση των προσφυγικών ροών.

Οι επαφές του έλληνα πρωθυπουργού ξεκίνησαν την Κυριακή με τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπερτ Κέντερς. Υποδεχόμενος τον ολλανδό ΥΠΕΞ, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι στην παρούσα δύσκολη συγκυρία απαιτείται ευρωπαϊκή συνεργασία.

Ο κ. Κέντερς συμφώνησε, σημειώνοντας ότι κατά την επίσκεψή του στην ΠΓΔΜ επισήμανε τους κινδύνους μονομερών ενεργειών, δηλαδή το κλείσιμο συνόρων.

Τόνισε, επίσης, ότι, ως προεδρεύων του συμβουλίου της ΕΕ, επιδιώκει στην ευρωπαϊκή συνεννόηση στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και συμφώνησε με τον έλληνα πρωθυπουργό στην ανάγκη να χτυπηθούν αποτελεσματικά τα κυκλώματα των διακινητών και να υπάρξει μια διαφορετική διαδικασία μετεγκατάστασης.

Οι επαφές του Αλ.Τσίπρα θα συνεχιστούν την Τρίτη, οπότε θα δεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. 

Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες την Τετάρτη όπου έχει προγραμματιστεί συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Πηγή: www.in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *