ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ: «ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΥΛΑΚΗ»

Συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη στην «Ανατροπή» και στους Γιάννη Πρετεντέρη, Μαρία Σαράφογλου και Ράνια Τζίμα.

«Έχουμε μια κακή κυβέρνηση αλλά δεν πρέπει να έχουμε εκλογές. Πρέπει ο κ. Τσίπρας να αντιληφθεί τις ευθύνες του και να ζητήσει νέα κυβέρνηση από αυτή τη Βουλή. Με τη συμμετοχή και της ΝΔ. Να κάνουμε μια συμφωνία κυρίων και να πούμε ότι σε 2 χρόνια θα λύσουμε δέκα προβλήματα. Μόνο έτσι θα σταματήσει η παρακμή»

ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ: «Το Ποτάμι δεν είναι φυλακή, δεν υπάρχει ποινολόγιο»
Αναφερόμενος στις διαφορετικές προτάσεις των βουλευτών του στο θέμα των συνεργασιών είπε ότι «το Ποτάμι δεν είναι φυλακή και δεν υπάρχει ποινολόγιο», επεσήμανε όμως ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα ένα χρόνο τώρα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας είναι μια γροθιά και ότι όλοι οι Βουλευτές υπερασπίζονται τις αποφάσεις των οργάνων και του επικεφαλής.
«Το ότι υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για το πώς πρέπει να κινηθούμε, για μένα δεν είναι πρόβλημα» επεσήμανε, προσθέτοντας πως «το γεγονός ότι κάποιοι βουλευτές, για την ανάγκη της στιγμής ή παρασυρμένοι από έναν τηλεοπτικό διάλογο, λένε δύο κουβέντες παραπάνω, δε με ενδιαφέρει. Όλα θα τα πούμε και θα τα αποφασίσουμε στο συνέδριο».

ΓΙΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ: «Τα πολιτικά γραφεία των υπουργών να πάψουν να είναι δημόσιες υπηρεσίες».
Και ανέλυσε: «Ξέρετε πότε τα πολιτικά γραφεία εντάχθηκαν στο δημόσιο; Το 1985 επί Άκη Τσοχατζόπουλου. Θα καταθέσουμε νομοθετική πρόταση για κατάργηση των πολιτικών γραφείων και θα δούμε τι θα πει ο κ. Μητσοτάκης, η κα. Γεννηματά. Υπάρχουν πολλοί υπουργοί που απ΄ ότι φαίνεται έχουν τα λεφτά να έχουν μεγάλα πολιτικά γραφεία. Το δημόσιο όμως να πληρώνει μόνο μια γραμματέα και έναν σύμβουλο όπως συμβαίνει στην Κύπρο. Όλοι οι άλλοι να είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Ξέρετε τι θα κερδίσουμε; 2000 μετακλητοί υπάλληλοι σημαίνουν 100 εκατομμύρια ετησίως».

ΓΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: «Δεν συμπορευόμαστε με τα παλιά κόμματα»
«Δεν έχουμε καμιά αγωνία για τη διάσωση των παλιών μηχανισμών. Το θέμα δεν είναι αν θα σωθεί ο Σταύρος Θεοδωράκης ή οι Βουλευτές του. Δεν με ενδιαφέρει να αγκαλιαστώ για να αισθανθούμε πολλοί. Αυτό που απαιτείται είναι συνεννόηση για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Το βαθύ κομματικό κράτος, η εξαγωγική πολιτική και η επιχειρηματικότητα, ένα νέο Σύνταγμα που θα απελευθερώσει δυνάμεις, χωρισμός κράτους εκκλησίας… Το ερώτημα λοιπόν είναι με ποια πολιτική και όχι με ποιο πρόσωπο θα πας. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα μεταρρυθμιστικό, εκσυγχρονιστικό, επαναστατικό πρόγραμμα. Για να ισορροπήσει το πολιτικό σύστημα χρειάζονται τρεις πόλοι – τρία πόδια. Δεν αρκεί μια συντηρητική παράταξη. Δεν αρκεί ένα λαϊκίστικο κόμμα. Χρειάζεται μια τρίτη δύναμη, όχι απλά μια κεντροαριστερά – κάτι που μοιάζει σαν ξαναζεσταμένο φαγητό – αλλά ένας μεταρρυθμιστικός εκσυγχρονιστικός πόλος.».

Στην επίμονη ερώτηση «με τη Φώφη ή τον Κυριάκο», είπε «σκεφτόμαστε να το παίξουμε κορώνα – γράμματα» προσθέτοντας χαμογελώντας ότι ένα στέλεχος του υπέδειξε το πρωί μια καλύτερη λύση: «Ποτάμι ακούμπα στην πλάτη του Κουτσούμπα».
Στην επισήμανση αν αισθάνεται να τον χωρίζει άβυσσος με τον κ. Μητσοτάκη, όπως η κ .Γεννηματά, είπε ότι «είναι αστείο πριν μερικούς μήνες να κάθεσαι στο ίδιο υπουργικό τραπέζι με τον κ. Μητσοτάκη και μετά να ανακαλύπτεις ότι σε χωρίζει άβυσσος».

«Το Ποτάμι δεν χρωστάει πουθενά. Όλα τα άλλα κόμματα χρωστάνε. Δείτε τα δάνεια τους στις τράπεζες. Δεν θέλουμε να έχουμε συναλλαγές με ολιγάρχες που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με παλιά συστήματα που χρηματοδοτούσαν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Ήταν φανερό από τις καμπάνιες τους ότι τα λεφτά δεν βγαίνουν και φαίνεται και από τα δάνεια που υπάρχουν στις τράπεζες. Εμείς δεν έχουμε δάνεια ούτε χρωστάμε σε κανέναν. Υπάρχει μια τριγωνική σχέση μίντια, τραπεζών και πολιτικών. Θα σου δώσω δάνειο για να με βοηθήσεις την προεκλογική περίοδο. Αυτά πρέπει να τελειώσουν. Δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Σε όλη την Ευρώπη συμβαίνει το ίδιο. Για να φύγουμε από τη διαφθορά και τη διαπλοκή η λύση είναι οι Ανεξάρτητες Αρχές. Αυτές να αποφασίζουν και όχι οι εκάστοτε υπουργοί. Να ρυθμίσουμε το τηλεοπτικό τοπίο, αλλά όχι να αποφασίζει ο υπουργός. Τους είπαμε να δώσουμε αποφασιστική αρμοδιότητα στο ΕΣΡ κι εμείς θα συμφωνήσουμε στη συγκρότησή του. Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα συντηρητικό κόμμα. Το ότι ο κύριος Μητσοτάκης έχει καλές μεταρρυθμιστικές προθέσεις δεν λέει κάτι. Τα πολιτικά νεκροταφεία είναι γεμάτα από καλούς μεταρρυθμιστές. Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει στο βαθύ κομματικό κράτος, αυτό που υπηρετεί και σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που υπηρέτησε και το ΠΑΣΟΚ. Εδώ και δύο χρόνια έχουν γραφτεί χιλιάδες άρθρα για το ότι το Ποτάμι στερεύει. Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, ένα κόμμα που ιδρύεται έξω από το πολιτικό σύστημα, μετέχει σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις και βγαίνει ζωντανό. Το Ποτάμι, επειδή δε λαΐκισε και επειδή δεν ήταν θολό, πήρε το 4%. Επειδή ήταν πολύ ξεκάθαρο πήρε το 4%. Και, να σας πω πως αυτό που με ενδιαφέρει είναι η χρησιμότητα. Δε μετράνε τα πάντα στην πολιτική με βάση τους αριθμούς». Δεν είμαι υπέρ των οικουμενικών κυβερνήσεων. Μια οικουμενική κυβέρνηση είναι υπέρ των πολλών συμβιβασμών. Θέλουμε έναν νέο εκλογικό νόμο. Εμείς έχουμε προτείνει σύστημα με δύο κάλπες. Να μπορεί να ψηφίσει κάποιος και πρόσωπο και κόμμα. Η κυβέρνηση δεν το δέχεται. Αν αποδεχθούν όμως την πρότασή μας για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και σπάσουν οι μεγάλες περιφέρειες, εμείς θα το στηρίξουμε. Ελπίζω ο κ. Μητσοτάκης να μην κάνει πίσω και να αρχίσουμε επιτέλους να αλλάζουμε κάτι. Ο κ. Τσίπρας πρέπει να παραδεχτεί ότι είπε ψέματα στον κόσμο. Είναι η ελάχιστη υποχρέωσή του. Εάν ο λαός συνεχίσει να ζει σ’ ένα ψέμα, ότι «εγώ θα τα έκανα, αλλά δεν με αφήνουν οι ξένοι» δεν θα υπάρξει λύση. Η κάθαρση θα έρθει με την αλήθεια.

Αφήστε μια απαντήση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *