ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ: ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΕΚΑΝΑΝ… «ΜΕΤΑΣΤΑΣΗ» ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

«Όλες οι δυσλειτουργίες που αντιμετωπίζουμε σχετίζονται άμεσα με την υποχρηματοδότηση του νοσοκομείου. Υπάρχει μια συνειδητή επιλογή απαξίωσης των δημόσιων δομών υγείας, έτσι ώστε ο κόσμος, να κατευθυνθεί αναγκαστικά στον ιδιωτικό τομέα. Όσο αποδυναμώνονται τα δημόσια νοσοκομεία, οι ιδιώτες αποκτούν…ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Η θεραπεία όμως, αφορά μόνο αυτούς που έχουν λεφτά και μπορούν να πληρώσουν για να γίνουν καλά. Οι ιδιωτικές κλινικές ακολουθούν μάλιστα και σχέδιο, το οποίο συνίσταται στο να παρουσιάζουν φουσκωμένα τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς, έτσι ώστε αυτοί να τρομάξουν ακόμη περισσότερο, και να αναγκαστούν να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη. Από την πλευρά μας απαιτούμε γενναία χρηματοδότηση, άμεσες προσλήψεις προσωπικού, έτσι ώστε να μπορεί να δουλέψει το νοσοκομείο και οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους ασθενείς να χαρακτηρίζονται από αποτελεσματικότητα και ασφάλεια. Ειδικότερα στον δικό μας τομέα, όπου αντιμετωπίζουμε τον καρκίνο, δεν μπορείς να πεις στον άνθρωπο που περιμένει εναγωνίως να θεραπευτεί, ότι αδυνατούμε να σε φροντίσουμε γιατί μας λείπει προσωπικό, φάρμακα, κτλ. Αυτό είναι απαράδεκτο» δηλώνει στο bagnladeshnews.gr η Αθηνά Γραμματικοπούλου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ».

aktinotherapeia

Τα δημόσια νοσοκομεία δέχονται πρωτοφανή επίθεση. Και δεν εννοούμε τα «κύματα» ασθενών που βρίσκουν καταφύγιο στις δημόσιες δομές υγείας, καθώς το κόστος των ιδιωτικών είναι απαγορευτικό για το πορτοφόλι τους. Η «επίθεση» συνίσταται στις δραστικές περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης, στο ελλιπέστατο όσο και απλήρωτο προσωπικό, στα φαινόμενα εργασιακής εξάντλησης, γνωστό και ως σύνδρομο «burnout». Όσοι γιατροί συνταξιοδοτούνται δεν αντικαθίστανται, με συνέπεια το υφιστάμενο προσωπικό να αποτελείται από κουρασμένους μεσήλικες, οι οποίοι, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες τους, δεν μπορούν να διαχειριστούν τον τεράστιο όγκο ασθενών που περνούν καθημερινά τις πύλες των νοσοκομείων. Οι μνημονιακές υποχρεώσεις κρατούν «καθηλωμένες» τις προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών με συνέπεια ένα δραματικό…φαύλο κύκλο, όπου οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας διατηρούνται με το ζόρι σε ανεκτό επίπεδο. Εξαίρεση δεν θα μπορούσε φυσικά να αποτελεί το «Θεαγένειο», το οποίο δοκιμάζεται σκληρά από τις μνημονιακές «επιταγές» οι οποίες έχουν οδηγήσει σε σημείο «παραλυσίας» τα δημόσια νοσοκομεία, αφού οι «ακρωτηριασμένοι» προϋπολογισμοί δεν επιτρέπουν την άσκηση πολιτικών υγείας που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν μεγάλα τμήματα του χειμαζόμενου κοινωνικού συνόλου. Tο συγκεκριμένο νοσοκομείο, παρουσιάζει την ιδιαιτερότητα να απευθύνεται σε καρκινοπαθείς, ανθρώπους των οποίων η πάθηση δεν μπορεί να καταπολεμηθεί με υποσχέσεις για μια…καλύτερη αντιμετώπιση, αφού οι καθυστερήσεις μπορούν, είτε να χειροτερέψουν δραματικά την κατάσταση τους, είτε να επιφέρουν το μοιραίο. Φαίνεται όμως πως αυτοί οι προβληματισμοί, δεν αφορούν ιδιαίτερα όσους καταστρώνουν σχέδια δημοσιονομικής εξυγίανσης…

001_original

«ΤΡΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ» ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ…

Σύμφωνα με στοιχεία του Σωματείου Εργαζομένων στο «Θεαγένειο», οι αριθμοί μαρτυρούν την… «εξαντλητική» αλήθεια για τους ρυθμούς εργασίας του προσωπικού. Μεταξύ άλλων, το 2014 και 2015, οι συνολικές ακτινοβολίες που πραγματοποιήθηκαν ανέρχονται στις 61.148, οι χημειοθεραπείες στις 54.802, οι εισαγωγές στις 30.104, τα χειρουργεία στα 12.465 και οι επισκέψεις στα Εξωτερικά Ιατρεία στις 251.749. Τα τελευταία 4 χρόνια μειώθηκαν οι οργανικές θέσεις ογκολόγων ιατρών από 12 σε 10, και σήμερα υπηρετούν μόλις 7. Με ευθύνη μάλιστα, των προηγούμενων διοικήσεων, όπως τονίζει το έγγραφο που απέστειλε στο αρμόδιο υπουργείο το Σωματείο Εργαζομένων, οι κλινικές έχουν χαρακτηριστεί έτσι, ώστε να γίνονται χημειοθεραπείες από γιατρούς που δεν έχουν τίτλο ογκολόγου. Ζητείται επίσης η άμεση αύξηση των θέσεων ογκολόγων γιατρών καθώς οι κενές θέσεις σε Θωρακοχειρουργική, Γυναικολογική, σε ΓΝΑΘΟ + ΩΡΛ, σε Πυρηνική καθώς και σε αναισθησιολόγους ανέρχονται…σε 16. Την ίδια ώρα παραμένουν από τον Δεκέμβριο του 2015 μέχρι και σήμερα, απλήρωτοι για τις εφημερίες, τα εξαιρέσιμα και τις αργίες, οι γιατροί και το λοιπό προσωπικό.

Την ίδια ώρα παρατηρείται έλλειψη 100 νοσηλευτών, με τους υφιστάμενους να χρησιμοποιούνται σε αλλότρια καθήκοντα, όπως διαλύσεις χημειοθεραπευτικών φαρμάκων. Οι εργαζόμενοι απαιτούν να σταματήσει η παρανομία αυτή, όπως την χαρακτηρίζουν, καθώς οι νοσηλευτές διαλύουν τα κυτταροστατικά φάρμακα χωρίς να αποτελεί μέρος των επαγγελματικών τους καθηκόντων. Οι διαλύσεις επίσης των κυτταροστατικών-χημειοθεραπευτικών φαρμάκων γίνονται σε ακατάλληλους χώρους, πρακτική που εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους λόγω της τοξικότητας των χορηγούμενων σκευασμάτων. Τέλος, ζητούν να «προχωρήσει» η Κεντρική Μονάδα Διάλυσης Φαρμάκων για όλο το νοσοκομείο με στόχο την εξοικονόμηση χρημάτων.

νοσοκομεια-θεσσαλονικης

ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ ΓΙΑΤΡΟΙ…

«Υπάρχει έλλειψη προσωπικού και σαφώς, πρόκειται για ένα σοβαρότατο πρόβλημα. Αλλά πολεμάμε με όλες μας τις δυνάμεις για να κρατήσουμε όρθιο το νοσοκομείο και να προσφέρουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες προς τους ασθενείς. Όλο αυτό βέβαια μας επηρεάζει αρνητικά καθώς είμαστε υποχρεωμένοι να σηκώσουμε ένα τεράστιο φόρτο εργασίας, που μεταφράζεται σε περισσότερες ώρες δουλειάς κάτω από πραγματικά δύσκολες συνθήκες. Αυτό ισχύει από τον ειδικευόμενο μέχρι τον διευθυντή. Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Όσον αφορά το προσωπικό, αρκεί να σας πω, ότι κάποτε στο τμήμα υπήρχαν 5 ειδικοί, και πλέον έχω απομείνει εγώ μαζί με έναν επικουρικό, ο οποίος εργάζεται στο νοσοκομείο με σύμβαση ενός έτους» υποστηρίζει o Διευθυντής της ΄Β Παθολογικής Κλινικής στο «Θεαγένειο» Πάρης Μακραντωνάκης.

slide-three

ΕΠΕΙΓΕΙ Η ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ…

«Αυτό που μπορώ να σας πω με σιγουριά, γιατί μπαινοβγαίνω στο νοσοκομείο καθημερινά, είναι πως οι εργαζόμενοι υπερβάλλουν εαυτόν, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των ασθενών. Πρέπει να προσληφθεί προσωπικό άμεσα» αναφέρει η Καίτη Κοντοπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Θεαγενείου και του Κοινωνικού Ογκολογικού Ιατρείου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ

One thought on “ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ: ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΕΚΑΝΑΝ… «ΜΕΤΑΣΤΑΣΗ» ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

  • 29 Μαρτίου 2016 at 16:32
    Permalink

    Πραγματικα ειναι οπως τα λετε ! Οι εργαζομενοι υπερβαινουν τον εαυτο τους και το κανουν με αγαπη προσφεροντας στο επακρο ! Οι φωτογραφιες που επιλεξατε να βαλετε στο αρθρο σας δεν εχουν καμια σχεση με το περιβαλλον του θεαγενειου …και εγω ως ασθενης θα ηθελα πραγματικα ενα αλλο Θεαγενειο στην ζωη μου …οπως των φωτογραφιών που βλεπουμε , πιο ανθρώπινο … Θα θελα να βρισκω παντα τα φαρμακα μου και να εχουμε ολοι παντα τις θεραπειες μας εξασφαλισμενες . Μην προσπερνατε απο εξω φοβουμενοι για τον καρκινο . Δινονται αγωνες μεσα στο θεαγενειο και οι γιατροι νοσηλευτες γινονται πολλες φορες μικροι Θεοι .Τελος θα ευχομουν ενα καλυτερο ποιοτικότερο τροπο ζωης . Σας ευχαριστω που με διαβασατε .

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *