ΤΑ «ΒΡΩΜΙΚΑ ΚΟΛΠΑ» ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ…

Η συντριπτική πλειοψηφία των αναγνωστών που θα διαβάσει το ρεπορτάζ, είναι σίγουρο πως έχει υποστεί κάποια ή ακόμη…και ένα «επώδυνο» συνδυασμό των εργοδοτικών αυθαιρεσιών που παρουσιάζονται παρακάτω. Οι εξαιρέσεις ελάχιστες. Σε μια χώρα όπου ο βομβαρδισμός των μνημονίων άφησε «ερειπωμένη» την εργατική νομοθεσία, θρυμματίζοντας την ασπίδα των δικαιωμάτων και των κεκτημένων που απολάμβαναν μέχρι και πριν από λίγα χρόνια οι εργαζόμενοι, είναι πράγματι σπάνιο να εντοπίσεις μια αξιόλογη αριθμητικά, επαγγελματική ομάδα, που να βγήκε κερδισμένη από αυτόν τον ασύμμετρο πόλεμο. Η ήττα ήταν ολοκληρωτική. Στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» και της επικείμενης ανάπτυξης για την οποία διαρκώς υφιστάμεθα θυσίες, ακούμε τόσα, αλλά μέχρι στιγμής δεν είδαμε, οι ορέξεις της εργοδοσίας για περισσότερες και δραστικότερες παραχωρήσεις εκ μέρους του κόσμου της εργασίας «γιγαντώθηκαν». Σύμμαχος της, άλλοτε η αφόρητη πίεση που ασκεί η τροϊκα για εργοδοτικά «προνόμια» και άλλοτε τα…κροκοδείλια δάκρυα της εκάστοτε κυβέρνησης που αν και… «πονά» για την απώλεια ενός ακόμη εργατικού «οχυρού», στο τέλος ψηφίζει νομοσχέδια που αποδυναμώνουν τα συμφέροντα των εργαζομένων…Από που να ξεκινήσει και που να τελειώσει κανείς…Από τις ψευδεπίγραφες συμβάσεις που άλλα αναγράφουν και άλλα «εφαρμόζουν». Από την αδυναμία επιβολής ελέγχου στους παρανομούντες, καθώς οι κατά τόπους, υποστελεχωμένες Επιθεωρήσεις Εργασίας, σε ουκ ολίγες περιπτώσεις, δεν διαθέτουν ούτε αυτοκίνητο για να μεταβούν στις επιχειρήσεις και να πραγματοποιήσουν ελέγχους. Στο κλίμα φόβου, ανασφάλειας και ωμών εκβιασμών, προκειμένου οι εργαζόμενοι να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις οι οποίες τους προσφέρουν ψίχουλα. Ατέλειωτος ο κατάλογος. Από την πλευρά μας, σας παρουσιάζουμε ορισμένα από τα «βρώμικα κόλπα» των εργοδοτών, καθώς και μερικούς τρόπους προφύλαξης σε περίπτωση που κινδυνεύετε να στριμωχθείτε επικίνδυνα…

HMR009_110711_Hyatt_2780_Chicago[1

Certification of hotels Initially incognito and then as normal guests, TÜV Rheinland auditors check into hotels that are looking to obtain certification. Once they have used the hotel’s services as a guest on the first day, they will disclose their identity as auditors the following day. At this point, they will inspect behind the scenes. Photo: TÜV Rheinland

TA ΚΟΛΠΑ…

1)Υπογραφή σύμβασης μερικής απασχόλησης: Στην περίπτωση αυτή ο εργαζόμενος υπογράφει σύμβαση στην οποία ορίζονται οι ώρες απασχόλησης του. Π.χ, θα εργάζεται 4 ώρες την ημέρα, λαμβάνοντας το αντίστοιχο ημερομίσθιο και ένσημα. Στην πραγματικότητα όμως, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να δουλέψουν παραπάνω ώρες από τις αναγραφόμενες, χωρίς έξτρα χρήματα και ένσημα.
2)Μαύρη εργασία και εισφοροαποφυγή: Καθόλου σπάνιο το φαινόμενο (απαντάται πολύ συχνά μάλιστα) στις τουριστικές περιοχές, όπου οι «ορδές» των επιχειρηματιών επιθυμούν να κερδίσουν μέσα σε 3-4 μήνες, τα χρήματα εκείνα που θα τους «βγάλουν» μια ολόκληρη χρονιά. Φωνάζουν λοιπόν τον εργαζόμενο και του λένε: «Θα σου δίνω 800 ευρώ κάθε μήνα, αλλά θα είσαι δηλωμένος ως εργαζόμενος μερικής απασχόλησης που λαμβάνει 400 ευρώ τον μήνα». Με τον τρόπο αυτό, και έπειτα από την συγκατάθεση του υπαλλήλου, εργάζεται στην πραγματικότητα 8ωρο ή και περισσότερες ώρες, με τον… «έξυπνο» εργοδότη να μην πληρώνει τις έξτρα ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στις πραγματικές ώρες απασχόλησης του εργαζόμενου του.
3)Υπογραφή σύμβασης εκ περιτροπής απασχόλησης: Aφορά συνήθως τους παλιούς, έμπειρους εργαζόμενους, τους οποίους ο εργοδότης (αρκετές φορές εκβιαστικά και υπό την απειλή απόλυσης) ζητά/απαιτεί να εργάζονται λιγότερες ημέρες την εβδομάδα. Π.χ, από τις 6 ή 7 ημέρες, να εργάζονται πλέον 3,4 ή 5. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, η εκ περιτροπής απασχόληση να συνοδεύεται και από μειωμένα ωράρια εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, η εκ περιτροπής απασχόληση συνδέεται νομοτελειακά με μειώσεις μισθών. Ο εκ περιτροπής εργαζόμενος θα λάβει λιγότερα λεφτά. Σε περίπτωση απόλυσης, και εδώ πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, ο εργοδότης θα προσπαθήσει με «χιλια δυο» κόλπα να προσαρμόσει το ποσό της αποζημίωσης στις αποδοχές της εκ περιτροπής εργασίας και όχι, όπως υποχρεούται βάσει νόμου, στις αποδοχές της πλήρους απασχόλησης του υπαλλήλου, που είχε προηγηθεί. Επομένως, προσέχετε τι συμφωνείτε, τι υπογράφετε και προπαντώς διαβάζετε εξονυχιστικά πριν πιάσετε το στυλό στο χέρι…
4)Υπογραφή…φόβου: Ο εργαζόμενος, προκειμένου να διατηρήσει την θέση του, εξαναγκάζεται να υπογράψει σύμβαση στην οποία εμφανίζεται ως άτομο χωρίς επαγγελματική προϋπηρεσία, χωρίς πτυχία τουριστικών επαγγελμάτων, «ανύπανδρο», με σκοπό να μην διεκδικήσει τον ανάλογο μισθό και το επίδομα γάμου. Επομένως, βάζει στο πορτοφόλι του, τον κατώτατο μισθό ανειδίκευτου εργάτη, που διαμορφώνεται στα 586 ευρώ. Επιπρόσθετα, ο εργαζόμενος σε περίπτωση που δεν είναι εγγεγραμμένος σε σωματείο, λαμβάνει, βάσει του νόμου 4046, το κατώτατο ημερομίσθιο.
5)«Λειψές» Επιθεωρήσεις Εργασίας: Ο εργοδότης γνωρίζει καλά πως οι κατά τόπους Επιθεωρήσεις Εργασίας είναι υποστελεχωμένες, με «αρχαία» υλικοτεχνική υποδομή, χωρίς μέσα μεταφοράς τις περισσότερες φορές. Θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση αυτή όσο πιο «αποδοτικά» μπορεί για τα συμφέροντα του. Ακόμη και σε περιπτώσεις καραμπινάτης παρανομίας εκ μέρους του, ξέρει, πως αν δεν υπάρξει καταγγελία, οι «μέθοδοι» και οι «τακτικές» του, μπορούν να διαιωνίζονται…ανενόχλητοι, λόγω φόβου του εργαζόμενου μήπως χάσει την δουλειά του σε περίπτωση καταγγελίας. Από την πλευρά σας οφείλετε να γνωρίζετε ορισμένα βασικά πράγματα όπως την διεύθυνση της Επιθεώρησης Εργασίας, τηλέφωνα, fax, e-mail, αν είναι δυνατόν, και ονόματα επιθεωρητών, έτσι ώστε σε περίπτωση «στραβής» να μην χάσετε πολύτιμο χρόνο προσπαθώντας να ανακαλύψετε τα στοιχεία αυτά.
6)Εξέταση Σύμβασης Εργασίας πριν την υπογραφή: Πριν υπογράψετε μια σύμβαση, είναι απαραίτητο αν δεν θέλετε να βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων, να την πάτε προς… «αποκωδικοποίηση» είτε στο τοπικό Εργατικό Κέντρο, είτε στην Επιθεώρηση Εργασίας ή ακόμη και σε δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας προκειμένου να αποσαφηνιστούν τα «σκοτεινά» σημεία και τα «ψιλά» γράμματα. Ως γνωστόν, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.
7)Αναζητείστε…συμπαραστάτες: Μην φοβόσαστε τις Επιθεωρήσεις Εργασίας. Είτε επιλέξετε να επισκεφθείτε τα γραφεία κάποιας Επιθεώρησης για πληροφορίες, είτε θέλετε να προβείτε σε ανώνυμη καταγγελία, δεν είστε υποχρεωμένοι να φανερώσετε το όνομα σας ή άλλα στοιχεία της ταυτότητας σας, παρά μόνο σε περίπτωση που πραγματοποιήσετε επώνυμη καταγγελία(βλέπε λήμμα: Ο εργοδότης μου…ξεχνά να με πληρώσει ή δεν μου κολλά ένσημα).
8)Ενημέρωση: Μία από τις σημαντικότερες συμβουλές, αν όχι η σημαντικότερη: Να παρακολουθείτε την πορεία των ενσήμων σας. Να προσέχετε δηλαδή, σε περίπτωση που ο εργοδότης αποδειχθεί…ξεχασιάρης. Αμέτρητα τα περιστατικά, όπου ο εργαζόμενος αντιλήφθηκε πολύ αργά ότι τα ένσημα του…απλά δεν υπάρχουν και τώρα τρέχει πανικόβλητος στα δικαστήρια, ξοδεύοντας λεφτά και πολύτιμο χρόνο, προσπαθώντας να περισώσει ότι μπορεί.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *