ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΔΙΑΦΩΝΙΑΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Βήμα βήμα ξηλώνουν οι εκπρόσωποι των δανειστών το σχέδιο Κατρούγκαλου για το νέο Ασφαλιστικό, αφού εκφράζουν οξύτατα τη διαφωνία τους σε τέσσερα σημαντικά ζητήματα που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της κυβερνητικής πρότασης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και στις δύο συζητήσεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα -μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και του κουαρτέτου- δεν υπήρξε ουδεμία πρόοδος στα τέσσερα ζητήμτα στα οποία εντοπίζονται οι διαφωνίες. Νέα συνάντηση έχει προγραμματιστεί για αύριο και στο τραπέζι εξακολουθεί να υπάρχει η μείωση των υφιστάμενων συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ.

Τα ανοικτά θέματα είναι τα εξής:

1.Τα ποσοστά αναπλήρωσης
Οι θεσμοί αντιδρούν έντονα γιατί το κυβερνητικό προσχέδιο του νέου Ασφαλιστικού προβλέπει αναλογικά χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης για όσους έχουν κλείσει πάνω από 25 έτη ασφάλισης, σε σχέση με εκείνους που έχουν κάτω από 25 χρόνια ασφάλισης. Οπως τόνιζε στέλεχος του υπουργείου Εργασίας πράγματι μεταξύ 25 και 35 ετών «παρουσιάζονται κάποια προβλήματα τα οποία θα διορθωθούν». Μάλιστα η ελληνική πλευρά έχει ήδη έτοιμη νέα πρόταση, σύμφωνα με την οποία θα υπάρχει μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα εισφορών – παροχών ανάμεσα στα 25 και στα 35 έτη ασφάλισης. Ετσι, ενώ η αρχική πρόταση προέβλεπε ποσοστό αναπλήρωσης 0,8% για τα πρώτα 15 χρόνια, η νέα πρόταση ρίχνει το ποσοστό αυτό περίπου στο 0,7%. Αντίστοιχα, για τα 40 χρόνια, το νέο ποσοστό αναπλήρωσης είναι 2,2% έναντι της αρχικής πρότασης που προέβλεπε ποσοστό 2%.

2. Η Εθνική σύνταξη
Οι θεσμοί υποστηρίζουν ότι η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ θα πρέπει να δίδεται σε όποιον έχει κλείσει 20 χρόνια ασφάλισης και όχι 15, όπως προτείνει δηλαδή το υπουργείο Εργασίας. Οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν ζητήσει εγγράφως από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τη μείωση της εθνικής σύνταξης στα 320 ευρώ. Αίτημα το οποίο απορρίφθηκε από τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο
Πάντως ο Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι δεν γίνεται συζήτηση για εισοδηματικά κριτήρια, ούτε για μείωση του ύψους της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ, τουλάχιστον προς το παρόν.

3. Προσωπική διαφορά
Απόκλίση παρουσιάζεται και στον τρόπο επαναϋπολογισμού των συντάξεων με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, αλλά και τη χρονική στιγμή κατά την οποία θα ξεκινήσει η μείωση της «προσωπικής διαφοράς». Η κυβέρνηση προτείνει τον επαναϋπολογισμό των συντάξεων μέχρι το 2018 και την προσαρμογή τους στα νέα ποσοστά αναπλήρωσης από τα μέσα του 2018 και έπειτα. Αντίθετα, οι θεσμοί φέρεται να πιέζουν για τον άμεσο επαναϋπολογισμό των συντάξεων, τη σταδιακή προσαρμογή τους στα νέα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης, γεγονός που θα έφερνε άμεσες μειώσεις στις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις.

4. Η επικουρική ασφάλισης
Οσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις, οι θεσμοί απορρίπτουν κάθε αύξηση φόρων υπέρ της επικουρικής ασφάλισης και ζητούν μόνο με περικοπές επικουρικών συντάξεων να μηδενιστεί το έλλειμμα του ΕΤΕΑ. Αντίθετα η κυβέρνηση προτείνει αύξηση εισφορών κατά 1,5% αλλά δεν αποκλείει περικοπές στις επικουρικές άνω των 170 ευρώ.

Τονίζεται ότι ανοικτό παραμένει και το θέμα της αύξησης των εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και επιστήμονες ενώ κλείδωσαν οι περικοπές στο εφάπαξ και στα μερίσματα του Δημοσίου.Σημειώνεται ότι οι θεσμοί έχουν δεθχεί μέτρα που ψηφίστηκαν το καλοκαίρι του 2015 μετα οποία καλύπτεται ο στόχος του 0,5% του ΑΕΠ και συζητούν την ελληνική πρόταση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, προκειμένου συνολικά το 2016 να εξοικονομηθεί 1% του ΑΕΠ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *