ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ

Αθήνα
Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ειδομένη, αλλά και το πώς θα κινηθεί η Αθήνα εν όψει της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας, στις 17-18 Μαρτίου.

Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός στη διάρκεια των δηλώσεών του μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Αρμενίας, είχε αναφερθεί στα όσα συνέβησαν στην Ειδομένη με τη μαζική φυγή προσφύγων προς την ΠΓΔΜ.

Ο πρωθυπουργός είχε κάνει λόγο για εγκληματική στάση απέναντι στους πρόσφυγες, καθώς ζωές τέθηκαν σε κίνδυνο.

Τόνισε, δε, ότι η παραπληροφόρηση προς τους πρόσφυγες πρέπει να ελεγχθεί και «έδειξε» προς την πλευρά των ανθρωπιστικών οργανώσεων και των ΜΚΟ.

Ο ίδιος απηύθυνε μήνυμα προς τους πρόσφυγες να φύγουν από την Ειδομένη και να μεταβούν στα ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας, υπογραμμίζοντας ότι αυτοί που έκλεισαν τον βαλκανικό διάδρομο δεν θα τον ξανανοίξουν.

Σε ό,τι αφορά την ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν θέλει να μετατρέψει ένα διεθνές πρόβλημα σε διασυνοριακό.

Από την πλευρά τους, τα Σκόπια επιμένουν ότι οι πρόσφυγες που πέρασαν στο έδαφός τους, «επέστρεψαν», ωστόσο, οι επίσημες -τουλάχιστον- τελωνειακές και αστυνομικές αρχές στο ελληνικό έδαφος δεν επιβεβαιώνουν την πληροφορία.

«Θα είναι παράνομο να επιστρέψουν οι Σκοπιανοί τους πρόσφυγες με βάση τη συνθήκη της Γενεύης» τόνισε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

«Στην περίπτωση που υποβληθεί αίτημα επανεισδοχής, θα το εξετάσουμε» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου της κυβέρνησης για το προσφυγικό Γ.Κυρίτσης, μιλώντας στο BHMA 99,5 και στο Mega.

Ο ίδιος απέφυγε να διευκρινίσει εάν η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να δεχθεί πίσω τους πρόσφυγες που πέρασαν χωρίς την άδεια της ΠΓΔΜ, ή όχι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *