ΣΥΡΙΑ: ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΠΑΡΟΧΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ, ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΠΡΑΞΙΕΣ

Παρότι τα κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας άρχισαν να φθάνουν χθες σε 4 από τις πολιορκημένες πόλεις της Συρίας μετά το «πράσινο φως» που έδωσαν όλες οι αντιμαχόμενες πλευρές στον ΟΗΕ, η κατάσταση στη βόρεια Συρία κλιμακώνεται περαιτέρω και οι διπλωματικές πρωτοβουλίες για την επίλυση της κρίσης μένουν μετέωρες εξαιτίας της τουρκορωσικής κόντρας.

Στη συμφωνία του Μονάχου, που υπεγράφη την περασμένη Παρασκευή, προβλεπόταν μεταξύ άλλων η παύση των εχθροπραξιών και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσα σε μία εβδομάδα. Χθες φάνηκε ότι τουλάχιστον το δεύτερο μέρος της συμφωνίας ξεκίνησε να τηρείται, όμως η απόφαση της Τουρκίας να ξεκινήσει να βομβαρδίζει θέσεις των Κούρδων της Συρίας γύρω από την Αζάζ (και αλλού στη βόρεια Συρία) αλλά και η εντεινόμενη ρωσική και κυβερνητική εκστρατεία προς το Χαλέπι θέτουν υπό αμφισβήτηση το θέμα της «παύσης των εχθροπραξιών».

Δηλώσεις
Από την πλευρά της η Τουρκία, διά στόματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεκαθάρισε χθες (μερικές ώρες πριν από την επίθεση στην Αγκυρα) ότι δεν πρόκειται να σταματήσει να βομβαρδίζει τους Κούρδους της Συρίας, ενώ κάλεσε εκ νέου τις ΗΠΑ να επιλέξουν ποιον στηρίζουν, την Τουρκία ή τους Κούρδους «τρομοκράτες». Ο Ερντογάν μάλιστα προχώρησε και σε μια έμμεση απειλή, λέγοντας πως «οι κανόνες εμπλοκής μας μπορεί προς τον παρόν να ανταποκρίνονται σε μια ένοπλη επίθεση εναντίον της χώρας μας, αλλά αύριο μπορεί να διευρυνθούν για να καλύψουν κάθε απειλή».

Επιπλέον ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νταβούτογλου, Γιαλτσίν Ακντογάν, επανέφερε στο τραπέζι και το σενάριο για δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας σε συριακό έδαφος σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από τα σύνορα στην οποία θα περιλαμβάνεται και η πόλη Αζάζ, ούτως ώστε να αποτραπεί η αλλαγή του «δημογραφικού χάρτη της περιοχής», που, σύμφωνα με την Αγκυρα, επιχειρείται από τους Κούρδους. Η ιδέα αυτή μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει δεκτή με ιδιαίτερη θέρμη από τους Ευρωπαίους και τις ΗΠΑ, όμως χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ έκανε δηλώσεις που τη δείχνουν να μετακινείται κάπως προς ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Πιο συγκεκριμένα, η κ. Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μιας «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» πάνω από έστω κάποια περιοχή της Συρίας, προκειμένου να μην κινδυνεύουν οι πρόσφυγες.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ από την πλευρά του χαρακτήρισε «απολύτως παράνομη» την τουρκική επίθεση κατά των Κούρδων στη βόρεια Συρία, ενώ ο Σεργκέι Λαβρόφ, αναφερόμενος στις δηλώσεις Μέρκελ, είπε πως «αυτή δεν είναι μια πρωτοβουλία της Μέρκελ αλλά της Τουρκίας». Μάλιστα, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γκενάντι Γκατίλοφ, μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων δεν μπορεί να δημιουργηθεί χωρίς τη συμφωνία της κυβέρνησης της Συρίας και του ΟΗΕ.

Οσον αφορά στην εφαρμογή της συμφωνίας του Μονάχου, ο κ. Λαβρόφ ανέφερε ότι αυτή «εξαρτάται από τους Αμερικανούς και από το εάν είναι έτοιμοι να συνεργαστούν σε στρατιωτικό επίπεδο». Σημειώνεται εδώ ότι την Παρασκευή (μέρα που υποτίθεται ότι ξεκινάει η εφαρμογή της συμφωνίας του Μονάχου) στρατιωτικοί αξιωματούχοι Ρωσίας και ΗΠΑ θα συναντηθούν στα πλαίσια ομάδας εργασίας για την εκεχειρία.

Δηλώσεις για το θέμα έκανε πάντως και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ανέφερε ότι η Ρωσία θα έπρεπε να εστιάσει την προσπάθειά της σε μια συμφωνία για πολιτική μετάβαση στη Συρία κι όχι στο να στηρίξει με τα όπλα «ένα άλογο που δεν είναι αποτελεσματικό (σ.σ.: τον Ασαντ)».

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *