ΣΥΡΙΑ: Ο ΟΗΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΑΕΡΟΣ

Οι τρεις δυτικές δυνάμεις των «μεγάλων πέντε» στο Συμβούλιο Ασφαλείας καλούν τα Ηνωμένα Έθνη να εξετάσουν την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας από αέρος σε πολιορκημένες περιοχές στη Συρία, με την κατάσταση σε πολλά μέτωπα να μην έχει ουσιαστικά βελτιωθεί καθόλου. «Επιφυλακτική» εμφανίζεται η Ρωσία.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως στην Νταράγια, προάστιο της Δαμασκού, το πρώτο φορτίο σε τέσσερα χρόνια που έφτασε την Τετάρτη δεν είχε καν τρόφιμα.

Η πρόταση πρόκειται να τεθεί σε συζήτηση την Παρασκευή στο ΣΑ μετά από εισήγηση Γαλλίας, Βρετανίας και ΗΠΑ (η πρώτη προδρεύει του Συμβουλίου τον Ιούνιο).

Σύμφωνα με τον βρετανό πρέσβη Μάθιου Ράικροφτ, τα μέλη του Συμβουλίου θα κληθούν να εξετάσουν το ζήτηση της παράδοσης φορτίων από αέρος.

Ο Ράικροφτ ανέφερε πως τα φορτία που παραδόθηκαν στην Νταράγια και την Μοανταμίγια «ήταν ανεπαρκή» και σημείωσε την προθεσμία που έχει θέσει η διεθνής κοινότητα για «πλήρη χερσαία πρόσβαση σε κάθε περιοχή της Συρίας που είναι υπό πολιορκία».

Από την πλευρά της Γαλλίας, ο πρέσβης Φρανσουά Ντελάτρ ανέφερε η πρόσβαση στις πόλεις και τα χωριά που πολιορκούνται παραμένει απαγορευτική και επέρριψε την ευθύνη στη συριακή κυβέρνηση.

«Η Γαλλία ζητά από τα Ηνωμένα Έθνη και ιδιαίτερα το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα να ξεκινήσει τη ρίψη ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλες τις περιοχές που το χρειάζονται, ξεκινώντας με την Νταράγια, την Μοανταμίγια και την Μαντάγια, όπου ο άμαχος πληθυσμός, μεταξύ των και παιδιά, κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα» υπογράμμισε ο γάλλος πρέσβης.

Η Διεθνής Ομάδα Στήριξης της Συρίας, στην οποία συμμετέχουν 20 κράτη, έχει ζητήσει από το Πρόγραμμα του ΟΗΕ να ξεκινήσει προετοιμασίες για ρίψεις από αέρος, παρότι παραμένει ασαφές το αν θα δώσει την άδεια για κάτι τέτοιο η συριακή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, συνολικά 592.000 άτομα ζουν υπό κατάληψη σε μέρη της Συρίας, οι περισσότεροι σε πολιορκίες του συριακού στρατού, και άλλα 4 εκατομμύρια άτομα βρίσκονται σε δύσβατες περιοχές.

Νωρίτερα την Τετάρτη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μέσω του εκπροσώπου του Τζον Κίρμπι, επίσης κάλεσε το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα να προχωρήσει στο σχεδιασμό της ρίψης ανθρωπιστικής βοήθειας από αέρος.

Ωστόσο, η Ρωσία εμφανίζεται επιφυλακτική. Ο ρώσος πρεσβευτής Βιτάλι Τσούρκιν ανέφερε πως οι παραδόσεις από αέρος «δεν είναι πρακτικές» και κάλεσε «να δοθεί μία ευκαιρία» στα φορτία που παραδίδονται οδικώς.

«Είναι εύκολη στα λόγια αλλά δύσκολη στην πράξη» είπε χαρακτηριστικά για την παράδοση βοήθειας από αέρος ο ρώσος πρεσβευτής, που κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «συνεχίσει να αναπτύσσει την πρόοδο που επιτεύχθηκε» με την χερσαία παράδοση φορτίων σε Νταράγια και Μουανταμίγια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *