ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: «ΦΤΥΝΟΥΝ» ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΠΙΚΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥΣ…

«Δούλευα στην οικοδομή 40 χρόνια. Έχω κολλήσει…6.500 ένσημα. Πριν τις περικοπές έπαιρνα 721 ευρώ. Σταδιακά μου κατέβασαν το επικουρικό μου από τα 177 ευρώ στα 150 ευρώ. Προχθές, 4 Ιουλίου, πήγα να πάρω την σύνταξη μου. Ήταν μειωμένη ακόμη μια φορά κατά 35 ευρώ. Όταν «κόβουν» από έναν συνταξιούχο των 700 ευρώ, αντιλαμβάνεστε ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά. Όποιον και να ψηφίσεις το ίδιο πράγμα είναι. Τους μεγάλους τους «δοκίμασα». Και ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Τους συνταξιούχους τους κατέστρεψαν. Δεν ξαναψηφίζω μεγάλο κόμμα. Μας «ξεζούμισαν», μας «εξόντωσαν». Πως τα βγάζω εγώ πέρα; Έχω δύο παιδιά. Η μία μου η κόρη είναι άνεργη, το ίδιο και ο γαμπρός μου. Έχουν και δύο παιδιά. Η εγγονή μου είναι φοιτήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Αριστοτελείου και ο εγγονός μου μαθητής ΄Γ Γυμνασίου. Κάποτε τους έδινα καλό χαρτζιλίκι, σήμερα έχω αναγκαστεί να το «ψαλιδίσω» δραστικά και αυτό. Πρέπει να συντηρώ ουσιαστικά δύο οικογένειες με τα «ψίχουλα» που μου δίνουν για σύνταξη. Οι υποχρεώσεις βγαίνουν με πολύ μεγάλη δυσκολία, με «χίλια» ζόρια. Δεν τρώμε που λέει ο λόγος για να πληρώνουμε τους λογαριασμούς που καταφθάνουν διαρκώς. Όταν σταμάτησα την εργασία μου, είχα κάποιες αποταμιεύσεις στην άκρη. Φαγώθηκαν και αυτές. Η σύνταξη, κακά τα ψέματα, δεν φτάνει. Μετά τις περικοπές δεν αρκεί ούτε για «καλημέρα». Με ποιο τρόπο να εκφράσω τα αισθήματα μου για το κακό που μας βρήκε; Δεν νομίζω να υπάρχει κάτι χειρότερο από το να θες να στηρίξεις, να φροντίσεις την οικογένεια σου, τους ανθρώπους σου, και να μην μπορείς» παραδέχεται στο bangladeshnews.gr, o 80χρόνος συνταξιούχος Βασίλης Παπαβασιλείου.

Bασίλης Παπαβασίλειου, συνταξιούχος: «Όταν προτεραιότητα στην ζωή ενός ανθρώπου έχουν γίνει οι λογαριασμοί και οι υποχρεώσεις και όχι η ζωή η ίδια, μην περιμένουμε καλύτερες μέρες. Αναρωτιέμαι πότε θα σταματήσει η «ψαλίδα» του κράτους να «κόβει» τις συντάξεις μας…Από τα 10 και 20 ευρώ θα σωθούμε;».
ΟΤΑΝ ΕΙΔΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΜΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 44 ΧΡΟΝΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΗΡΘΑ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΦΟΝΟ…

«Ένα πράγμα μόνο θα πω και αναλαμβάνω την ευθύνη: Να πάνε να γαμηθούν όλοι τους. Από τον μικρό έως τον πιο μεγάλο. Όταν πήρα πρώτη φορά την σύνταξη μου, «σκοτείνιασα». Τρελάθηκα. Ήμουν έτοιμος να κάνω φόνο. Ο γιος μου με συγκράτησε τελευταία στιγμή. 5.500 ένσημα στο χυτήριο και 7.500 στο ΤΣΑ ως οδηγός. Δούλευα 44 χρόνια. Ασφαλισμένος από το 1958. 13.100 ένσημα. Η σύνταξη μου; 680 ευρώ. Έπαιρνα 700 ευρώ, αλλά μου «έκοψαν» 20 ευρώ. Μετά από μισό αιώνα σχεδόν δουλειάς, πήρα 440 ευρώ μεικτά, ως κύρια σύνταξη. Ευτυχώς δουλεύουν και τα 2 μου παιδιά. Πως αισθάνομαι; Ζωντανός νεκρός! Μπορείς να ζήσεις με τα λεφτά αυτά; Τι να πρωτοπληρώσεις; Φως, νερό, τηλέφωνο; Φάρμακα; Ξέρεις κανέναν συνταξιούχο που να μην χρειάζεται φάρμακα; Βάλε ΕΝΦΙΑ, χαράτσια…Έλεος πια. Ακόμη και αν πάρεις ένα τσουβάλι σπόρια και νερό για φαγητό, τα χρήματα που περισσεύουν δεν θα φτάσουν για να την «βγάλεις» όλο τον μήνα. Μας θεωρούν «σκουπίδια». Δεν μας έχουν για ανθρώπους. Αν αυτοί δούλευαν 44 χρόνια θα έπαιρναν 15 συντάξεις. Πόσες παίρνει ο Μητσοτάκης άραγε; Μια ερώτηση μόνο: Πως θα ζήσουμε;» τονίζει εξοργισμένος ο συνταξιούχος Βασίλης Γκολέμης από την Μενεμένη.

Υπενθυμίζουμε ότι ο υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος εξήγγειλε ότι ο επανυπολογισμός των επικουρικών συντάξεων με βάση τους νέους, χαμηλότερους συντελεστές θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο και όχι Αύγουστο. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι το Υπουργείο Εργασίας μαζί με το οικονομικό επιτελείο ψάχνουν αντισταθμιστικά μέτρα για όσους συνταξιούχους χάσουν το ΕΚΑΣ. Υπενθυμίζουμε ότι το ΕΚΑΣ οδεύει προς κατάργηση, όπως αποφασίστηκε άλλωστε τον Ιούλιο του 2015 με τον νόμο 4336/2015.

ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΟΝΙΜΑ «ΚΟΡΟΪΔΑ» ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΑΥΤΗ…

«Έχω 9.057 ένσημα στην Ελλάδα ως εργαζόμενος και άλλα 1.500 από την Ολλανδία. Εργαζόμουν και εκεί. Χρόνια δουλειάς; 40. Και οι δύο συντάξεις βγάζουν περίπου ένα χιλιάρικο. Η σύζυγος δεν εργάστηκε, για αυτό δεν παίρνει και σύνταξη. Μου έκοψαν…3 ευρώ από το επικουρικό και 12 ευρώ από την κύρια σύνταξη. Η σύνταξη που παίρνω από την Ολλανδία ανέρχεται στα 230 ευρώ. Για τα χρήματα αυτά η τράπεζα μου κρατά 4 ευρώ προμήθεια από 1,20 που κρατούσε παλιότερα και ο λογιστής μου, με ειδοποίησε ότι πρέπει να πληρώσω εφορία…717 ευρώ. Ότι αποφασίζουν οι μεγάλοι, το πληρώνουν οι μικροί. Οι λεφτάδες, πήραν τα δισεκατομμύρια τους, τα κλεμμένα, και την «έκαναν». Τα «δραπέτευσαν» στο εξωτερικό και κανείς δεν τους ενοχλεί. Την «νύφη» την πληρώνει ο μικρός, ο εργάτης, ο φτωχός. Ψήφιζα Ν.Δ. Δεν πρόκειται να την ξαναψηφίσω. Και αυτή και το ΠΑΣΟΚ μας έκοψαν 10 φορές τις συντάξεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη μας είπε ψέματα και μας «άρπαξε» την ψήφο. Για εμένα η ζωή είναι πολύ δύσκολη γιατί έχω 2 παιδιά άνεργα. Ο ένας είναι…45 χρονών και ζει ακόμη μαζί μας. Πήρε δάνειο στεγαστικό το οποίο πλέον δεν μπορεί να αποπληρώσει. Οι λογαριασμοί «τρώνε» όλη την σύνταξη. Με το που παίρνω τα χρήματα, τα «ακουμπάω» στις υποχρεώσεις. Με το ζόρι μου μένουν 300 ευρώ για να βγάλω τον μήνα. 10 ευρώ την ημέρα δηλαδή. Η γυναίκα μου έχει σπασμένη λεκάνη, είναι γεμάτη από σίδερο και γύψο. Μόνο για τα φάρμακα της ξοδεύω 50 ευρώ τον μήνα. Η Ελλάδα είναι πλούσια χώρα, αλλά κάποιοι οικειοποιήθηκαν παράνομα τον πλούτο της. Δεν μας έμειναν εργοστάσια, δεν μας έμειναν βιομηχανίες. Δεν έχουμε τίποτα. Σκέψου: Έχουμε 3 εκ. ανθρώπους που πεινάνε, 2 εκ. που τα βγάζουν πέρα με πολύ μεγάλες δυσκολίες και στερήσεις, άλλα 2,3 εκ. είναι αυτοί με μικρή περιουσία και ένα μικρό ποσοστό είναι οι πλούσιοι. Όλοι είμαστε εξοργισμένοι. Και άντε, εμείς θα πεθάνουμε, είμαστε μεγάλοι. Τα «φάγαμε τα ψωμιά» μας. Τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας, τι θα κάνουνε; Που θα πάνε; Βλέπεις ακόμη και γραβατωμένους να ψάχνουν στα σκουπίδια για αποφάγια…» δηλώνει ο 72χρόνος συνταξιούχος Γιώργος Παρασκευούδης.

20160706_121012
Γιώργος Παρασκευούδης, συνταξιούχος: «Πρέπει να ζήσω με 10 ευρώ την ημέρα; Υπάρχει κάποιος συνταξιούχους εκεί έξω που δεν ζορίζεται; Κόβουν διαρκώς τις συντάξεις αλλά δεν βλέπουμε και κανένα σοβαρό αποτέλεσμα. Τα κόμματα μας κοροϊδεψαν, γιατί απλά ήθελαν την ψήφο μας. Δεν ξαναψηφίζω κανέναν από αυτούς. Δεν τους εμπιστεύομαι. Αυτό που με «καίει» είναι, πως θα βγάζω τον μήνα με τόσα λίγα χρήματα στην τσέπη μου».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *