ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΕΣ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Νέα τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα το απόγευμα με στόχο, σύμφωνα με πληροφορίες, να ολοκληρωθεί η διαδικασία αποστολής στοιχείων από την Αθήνα στους δανειστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα πραγματοποιείται ανταλλαγή στοιχείων σε καθημερινή βάση και μέσω e-mails, προκειμένου να επιστρέψουν στην Αθήνα αρχικά τα τεχνικά κλιμάκια και στη συνέχεια οι επικεφαλής των θεσμών και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Στόχος, βάσει των πληροφοριών, είναι σήμερα, Παρασκευή, να κλείσει ο κύκλος της εξ’ αποστάσεως επικοινωνίας σε τεχνικό επίπεδο, ώστε την ερχόμενη εβδομάδα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα και να συνεχιστεί από κοντά η συζήτηση.

Εφόσον επιβεβαιωθεί αυτός ο προγραμματισμός και υπό την προϋπόθεση ότι οι εκ του σύνεγγυς επαφές θα καταγράψουν πρόοδο, τότε στις αρχές Μαρτίου να έρθουν στην Αθήνα και οι επικεφαλής του κουαρτέτου.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης προανήγγειλε χθες «την επιστροφή σε 2 εβδομάδες» των θεσμών.

Γερμανία και Γαλλία θα «βάλουν πλατη»

Με την κυβέρνηση να επιθυμεί διακαώς την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης αφού αυτό αποτελεί απαραίτητο στάδιο προκειμένου να ξεκινήσει η κρίσιμη συζήτηση για το χρέος, η δέσμευση για γαλλογερμανικές πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση που απέσπασε ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής από την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ κρίνεται σημαντική.

Μέρκελ και Ολάντ στη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σήμερα Παρασκευή στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό, συμφώνησαν στην ανάγκη να επιστρέψουν άμεσα οι θεσμοί προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση και δεσμεύθηκαν για από κοινού πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Τα ανοικτά μέτωπα

Ανοικτά μέτωπα παραμένουν στα δημοσιονομικά μεγέθη και στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, στο Ασφαλιστικό, στις αποκρατικοποιήσεις και στα «κόκκινα» δάνεια.

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Ναυτεμπορική, ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα Πάνος Καρβούνης στέλνει το μήνυμα ότι υπάρχει ακόμη απόσταση σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση και ζητά ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων.

Ο ίδιος δηλώνει ότι δεν υπάρχει άλλο σενάριο από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ενθαρρύνει για συναίνεση στο πρόγραμμα, ακόμη και με κυβερνητική σύμπραξη.

Αξιζει να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επισημαίνει πως οι Βρυξέλλες παρακολουθούν τη συζήτηση για τα ΜΜΕ στην Ελλάδα, εστιάζοντας στις συνθήκες διενέργειας του διαγωνισμού για τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *