ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ, ΤΟΥΣΚ ΚΑΙ ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΚΑΙ ΑΡΣΗ ΒΙΖΑΣ
Η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για τη διαχείριση του προσφυγικού, αλλά και το θέμα της βίζας θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο περιθώριο της Συνόδου του G20 στην Κίνα.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι δύο πλευρές έχουν κοινό συμφέρον να αποτρέψουν την κατάρρευση της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου και προσθέτουν ότι, παρά τα όσα ακούγονται, δεν υπάρχει κανένα σημείο ρήξης όσον αφορά την προοπτική μιας συμφωνίας για τη βίζα σε Τούρκους πολίτες. Επισημαίνεται ότι το βασικό αγκάθι που έχει απομείνει προς την εκπλήρωση των κριτηρίων, από την πλευρά της Άγκυρας, για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες, είναι η αντιτρομοκρατική νομοθεσία.
Υπενθυμίζεται ότι μετά τις πρόσφατες επαφές στην Άγκυρα του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς υπογράμμισε τη βούληση της ευρωπαϊκής πλευράς να ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την ευρωτουρκική συμφωνία και την προσδοκία της ότι το ίδιο θα κάνει και η τουρκική πλευρά.
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε από τη Μπρατισλάβα ότι η Τουρκία συμφώνησε να συνεχίσει να εφαρμόζει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης και ότι οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν να εργάζονται πάνω στο θέμα της κατάργησης της βίζας.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ ανακοίνωσε ότι ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα επισκεφθεί το Στρασβούργο την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να συζητήσει τι ρόλο θα μπορούσε να διαδραματίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην προετοιμασία των ποινικών διώξεων για τους υπεύθυνους της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.
Ο Σταϊνμάγερ είπε στους δημοσιογράφους ότι το Βερολίνο στάθηκε στο πλευρό της Τουρκίας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και σέβεται βαθύτατα τον τουρκικό λαό που ξεσηκώθηκε για να αποτρέψει την ανατροπή της κυβέρνησής του. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι στις ανακοινώσεις που έγιναν από τη γερμανική πλευρά μάλλον έλειπε η έκφραση συμπάθειας που θα ανέμενε η Άγκυρα.
Τσελίκ: «Ισχυρή ομοφωνία» για ενίσχυση συνεργασίας
Εν τω μεταξύ ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Ομάρ Τσελίκ δήλωσε ότι η συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών των 28 χωρών-μελών της Ε.Ε. στην Μπρατισλάβα κατέληξε σε μια «ισχυρή ομοφωνία» ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να εργαστούν πιο στενά μετά την κρίση στις σχέσεις τους με αφορμή το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου στην Τουρκία.
Ο Τσελίκ εξέφρασε ωστόσο και πάλι την έντονη απογοήτευση της Άγκυρας για την αρχική αντίδραση των Βρυξελλών στην απόπειρα πραξικοπήματος. Πρόσθεσε όμως, μιλώντας στους δημοσιογράφους: «Ως αποτέλεσμα της συνάντησης, υπάρχει μια πολύ ισχυρή ομοφωνία να επικεντρωθούμε σε μια θετική ατζέντα και να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της Ε.Ε.».
Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ