«ΣΥΜΜΑΧΙΚΗ» ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ

Με μία ευρεία ατζέντα εφ’ όλης της ύλης, αναχωρεί σήμερα για την επίσημη επίσκεψή του στο Κάιρο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Μια επίσκεψη που όχι μόνο θα επιβεβαιώσει τις άριστες παραδοσιακά σχέσεις των δύο χωρών αλλά θα προσθέσει ένα ακόμη βήμα στην δυναμική που έχει αναπτυχθεί τελευταία για την περαιτέρω εμβάθυνση και διεύρυνσή τους.

Το στρατηγικό βάρος της Αιγύπτου στον αραβικό κόσμο, ο σταθεροποιητικός ρόλος της στην ευρύτερη περιοχή και κυρίως η εποικοδομητική της στάση στην ειρηνευτική διαδικασία της συριακής κρίσης και η έντονη δράση της στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας την καθιστούν σημαντικό σύμμαχο και παράγοντα-κλειδί για τις εξελίξεις στην Μ. Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο.

Έναν σύμμαχο με τον οποίο η Ελλάδα μοιράζεται σήμερα γεωπολιτικές, διπλωματικές, οικονομικές και ενεργειακές προοπτικές. Η διμερής συνεργασία των δύο χωρών καλύπτει ήδη ευρύτατο φάσμα τομέων το οποίο διευρύνεται όλο και περισσότερο.

H Αίγυπτος είναι μια χώρα που έχει σήμερα ως προτεραιότητα τη σταθερότητα, την ασφάλεια και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσει και την ανεργία που έχει παγιωθεί στο 13% αλλά και την στασιμότητα στην οικονομία τόσο από την μείωση των επενδυτικών κεφαλαίων από χώρες του Κόλπου όσο και την τεράστια μείωση του τουρισμού της λόγω της ανασφάλειας. Ανασφάλεια που προκαλούν οι βομβιστικές επιθέσεις και οι ένοπλες επιδρομές κυρίως στη χερσόνησο του Σινά, από τζιχαντιστικές οργανώσεις ιδίως μετά τη συντριβή του ρωσικού επιβατικού αεροσκάφους τον περασμένο Οκτώβριο, γεγονός που ώθησε πολλές αεροπορικές εταιρίες να διακόψουν τις πτήσεις τους από και προς αιγυπτιακά θέρετρα. Ωστόσο, τα βήματα που κάνει είναι πολλά.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου Φατάχ Αλ Σίσι στην Αθήνα, τον περασμένο Δεκέμβριο, με τον οποίο θα συναντηθεί ο κ. Κοτζιάς αύριο, συζητήθηκαν προγράμματα συνεργασίας όχι μόνο στον ενεργειακό τομέα, με το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έχει αναπτυχθεί, αλλά και στον τουριστικό, τον εμπορικό, τον ναυτιλιακό και στον τομέα των μεταφορών, μεταξύ λιμένων των δύο χωρών. Η διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ σε χρόνο ρεκόρ, στα εγκαίνια της οποίας είχε παρευρεθεί και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσιπρας, τον περασμένο Αύγουστο, και τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που αναμένεται να υλοποιηθούν στις παρόχθιες περιοχές της παρέχουν μεγάλες δυνατότητες ελληνικών επενδύσεων, ανάπτυξης της ναυτιλιακής συνεργασίας και ενίσχυσης και διεύρυνσης των εμπορικών ανταλλαγών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *