ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΣΤΟΥΣ FT: Η ΧΩΡΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ
Σε άρθρο του στους Financial Times, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, τονίζει ότι «η Ελλάδα τώρα χρειάζεται μία νέα συμφωνία με τους εταίρους και τους δανειστές της προκειμένου να προχωρήσει μπροστά».
Παράλληλα, χαρακτήρισε μη ρεαλιστικό και κοινωνικά ανέφικτο τον στόχο για επίτευξη πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά.
Εκτιμά ότι ο στόχος αυτός θα πρέπει να μειωθεί στο 2% επιτρέποντας έτσι ένα πιο ισορροπημένο μίγμα οικονομικής πολιτικής, με έμφαση στη μείωση της φορολογησης, την ενθάρρυνση των επενδύσεων που θα συμβάλουν σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης.
Για το χρέος, σημειώνει ότι τα σενάρια που έχει εξετάσει η ΤτΕ δείχνουν ότι η βιωσιμότητα μπορεί να επιτευχθεί με στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 2% και μια μάλλον μέτρια ελάφρυνση του χρέους η οποία δεν θα προκαλεί ζημιές στους πιστωτές. «Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την επέκταση της λήξης των δανείων κατά 20 χρόνια και την αποπληρωμή των κεφαλαιοποιημένων τόκων σε ίσες δόσεις σε μια περίοδο 20 ετών» υπογραμμίζει.
Κατά τον κ. Στουρνάρα, είναι πλέον ώρα να επιτευχθεί η κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα στην ελάφρυνση χρέους και τις μεταρρυθμίσεις. «Από το 2010, η Ελλάδα έχει υποστεί μια άνευ προηγουμένου δημοσιονομική προσαρμογή, που ανάλογη της δεν έχει βιώσει καμία χώρα μετά την μεγάλη ύφεση. Παρά τις καθυστερήσεις, το κόστος και τα παραπατήματα, υπήρξαν και ορισμένες αναμφισβήτητες επιτυχίες – η διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, η απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων και εργασίας και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας ως προς το μοναδιαίο κόστος εργασίας κατά πάνω από 25% από το 2009», συμπληρώνει ο διοικητής της ΤτΕ.
Επιπρόσθετα, σημειώνει ότι η κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδος και οι τράπεζες πρέπει να αντιμετωπίσουν την περισσότερο σοβαρή απειλή για την χρηματοοικονομική σταθερότητα: τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs). Όπως εξηγεί, αυτά είναι κυρίως αποτέλεσμα της επταετούς ύφεσης που μείωσε το ΑΕΠ της χώρας κατά περισσότερο από 25%.
Ο κ. Στουρνάρας υπογραμμίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες μετά από μια διαδοχική και επιτυχημένη, όπως σημειώνει, ανακεφαλαιοποίηση εν μέσω δύσκολων συνθηκών έχουν τώρα αρκετά κεφάλαια, προβλέψεις και collateral και έτσι είναι σε θέση να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσουν τα NPLs.