ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΕΛΛΑΔΑ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Η ονομασία «ελληνικό γιαούρτι» είναι αποδεκτή από την Κομισιόν ως ένδειξη προέλευσης (δηλαδή, γιαούρτι που προέρχεται από την Ελλάδα) και η χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι», για τα προϊόντα που παράγονται εκτός Ελλάδος, θα αποτελούσε εξαπάτηση των καταναλωτών, δηλώνει ο αρμόδιος Επίτροπος, υιοθετώντας την ουσία των επιχειρημάτων που διατυπώνει η ελληνική πλευρά.

Για «μια πρώτη νίκη» μιλά ο υπουργός Β.Αποστόλου που είχε απευθυνθεί στην Επιτροπή εκφράζοντας τη ρητή διαφωνία της Ελλάδας στη χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι» από την Τσεχία.

Ειδικότερα, σε επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Βιτένις Αντριουκάιτις δηλώνει ότι η ονομασία «ελληνικό γιαούρτι» είναι αποδεκτή από την Επιτροπή ως ένδειξη προέλευσης (δηλαδή, γιαούρτι που προέρχεται από την Ελλάδα) και ότι η χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι», για τα προϊόντα που παράγονται εκτός Ελλάδος, θα αποτελούσε εξαπάτηση των καταναλωτών.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε το υπουργείο στην επιστολή του Επιτρόπου, αναφέρεται ότι: «ονομασία «ελληνικό γιαούρτι» είναι αποδεκτή από την Επιτροπή ως ένδειξη προέλευσης (δηλαδή γιαούρτι που προέρχεται από την Ελλάδα). Ιδιαίτερα, η χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι», για τα προϊόντα που παράγονται εκτός Ελλάδος, θα εξαπατούσε τους καταναλωτές και θα δημιουργούσε άδικο ανταγωνισμό στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Επιπλέον, το να ονομάζεται γιαούρτι που δεν προέρχεται από την Ελλάδα ως «ελληνικό γιαούρτι» και να αναφέρει το αληθινό μέρος της παρασκευής του στην επισήμανση (π.χ. παράγεται στην Χ χώρα που είναι διαφορετική από την Ελλάδα), δεν είναι αρκετό για να αποφύγει ή να επανορθώσει τον παραπλανητικό χαρακτήρα του ονόματος «ελληνικό γιαούρτι» σχετικά με τη χώρα προέλευσης».

«Όσον αφορά άλλες ονομασίες, όπως «γιαούρτι ελληνικού τύπου» ή «γιαούρτι ελληνικού τρόπου-στιλ» ή «γιαούρτι ελληνικής συνταγής», η Επιτροπή εκτιμά ότι αυτές οι ονομασίες μπορεί να γίνουν αποδεκτές ώστε να υποδείξουν ότι τα γιαούρτια έχουν παχύ και κρεμώδη υφή λόγω των ιδιαίτερων μεθόδων παραγωγής. Η προοπτική να παραπλανήσουν τους καταναλωτές πρέπει να εκτιμηθεί για κάθε μια περίπτωση ξεχωριστά έχοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά των προϊόντων, όπως επίσης και την παρουσίαση (π.χ. με εικόνες) και άλλες επιπλέον πληροφορίες που δίνονται με την επισήμανση των τροφίμων».

«Πρόθεση της Επιτροπής είναι να συνεισφέρει σε μια λύση σχετικά με την ονομασία «ελληνικό γιαούρτι», όπως περιλαμβάνεται στην πρόταση Νομοθεσίας που κοινοποιήθηκε από τις Τσεχικές Αρχές».

Πηγή: www.in.gr

Αρέσει σε %d bloggers: