ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ – ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ
Αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα των κλειστών συνόρων έρχεται η κυβέρνηση.
Η σύνοδος κορυφής «πέρασε», με την Τουρκία να τα θέλει όλα, εδώ και τώρα, τις χώρες του Βίζεγκραντ να επιμένουν και εντέλει να μην υπάρχει ακόμα ολοκληρωμένη λύση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.
Με δεδομένο ότι χιλιάδες άνθρωποι θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι στα σύνορα, μακριά από την καρδιά της Ευρώπης, η χώρα μας είναι αυτή που θα πρέπει να σηκώσει ένα τεράστιο βάρος για τον τρόπο διαβίωσής τους με τις τελικές αποφάσεις να μετατίθενται για την τακτική Σύνοδο της 17ης Μαρτίου.
Την ώρα που στις Βρυξέλλες γινόταν συζήτηση για το προσφυγικό, οι ροές των προσφύγων και των μεταναστών όχι μόνο δεν περιορίζονταν αλλά συνέχιζαν να κανονικά τη διαδρομή τους από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά. Με τις αφίξεις να συνεχίζονται κανονικά και την Αθήνα να προσπαθεί να… συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα.
Κρίσιμο «ραντεβού» στη Σμύρνη
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται για δεύτερο εικοσιτετράωρο.
Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στη Σμύρνη συνοδεία πολυμελούς αντιπροσωπείας του υπουργικού συμβουλίου (Σταθάκης, Σκουρλέτης, Κοτζιάς, Δρίτσας, Κουντουρά, Αμμανατίδης, Μάρδας, Γεροβασίλη) για να πάρει μέρος στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας. Μία συνάντηση,που ο ίδιος ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ιστορική»,μετά το πέρας της Συνόδου.
Η συνάντηση αυτή, που θα συνοδευτεί από μια σειρά συμφωνιών, για δευτερεύοντα θέματα, θα δείξει ποια είναι η «επόμενη μέρα» των σχέσεων Αθήνας – Άγκυρας μετά και από τη «βροχή» αιτημάτων που έθεσε χθες στις Βρυξέλλες ο Τούρκος πρωθυπουργός για μια σειρά από κρίσιμα θέματα.
Είναι ενδεικτικό, πάντως, ότι η ελληνική πλευρά, σχολιάζοντας το αίτημα της Άγκυρας για άνοιγμα νέων κεφαλαίων στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, έλεγε χαρακτηριστικά ότι «τίποτα δεν μπορεί να συζητηθεί για το θέμα αυτό αν δεν αρθεί το τουρκικό casus belli», στο ενδεχόμενο επέκτασης των χωρικών μας υδάτων από τα 6 στα 12 μίλια. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία, εδώ και περίπου 20 χρόνια, θεωρεί «αιτία πολέμου» το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα σύμφωνα με το δίκαιο της Ελλάδας.
Αρχίζει η αξιολόγηση με στόχο το χρέος
«Λευκός καπνός» τέλος, βγήκε από τη συνεδρίαση του Eurogroup, με τους επικεφαλής των θεσμών να παίρνουν το δρόμο της επιστροφής για την Αθήνα, όπως επιβεβαίωσε και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Η κυβέρνηση, έχει καταστήσει σαφές, σε όλους τους τόνους, ότι επείγεται για το άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης καθώς, όπως παραδέχονται οι υπουργοί στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους, «οποιαδήποτε καθυστέρηση επιβαρύνει την οικονομία».
Τις τελευταίες ώρες, πάντως, στους κόλπους της κυβέρνησης επικρατεί αισιοδοξία. Κατά πληροφορίες του iefimerida.gr, η προσοχή της «κλειστής ομάδας» του Μαξίμου, στρέφεται στις από δω και πέρα διαβουλεύσεις που θα γίνουν: αφενός για τα αντιδημοφιλή μέτρα που θα πρέπει να περάσουν, αλλά και για το χρέους που εκτιμάται ότι θα έχει υπάρξει ρύθμισή του μέχρι το ελληνικό Πάσχα.