«ΣΤΑ ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΑ» ΜΕ ΔΝΤ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΦΤΗ

Πέφτει ο πήχης των προσδοκιών για ουσιαστικό αποτέλεσμα κατά το Eurogroup της 24ης Μαΐου, καθώς οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι εκτός από τη γνωστή διαμάχη που υπάρχει για το χρέος, σε εκκρεμότητα παραμένει και το ζήτημα του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης, του γνωστού και ως κόφτη.

Δεδομένου, δε, ότι ο κόφτης περιλαμβάνεται στα ζητήματα που θα πρέπει να έχουν νομοθετηθεί για να κλείσει η αξιολόγηση και να δοθεί το «πράσινο» φως για τη δόση, τα πράγματα φαίνεται ότι περιπλέκονται.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ο μηχανισμός θα ενσωματωθεί τις επόμενες ημέρες στο νομοσχέδιο που κατατίθεται εντός της ημέρας στη Βουλή ως τροπολογία. Αυτό ήρθε σε αντίθεση με το κλίμα του προηγούμενου 24ωρου, όταν η κυβέρνηση ανέφερε ότι είχε οριστικοποιήσει το σχέδιο για τον κόφτη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για τον μηχανισμό παρεδόθη στους δανειστές και το ΔΝΤ έφερε αντιρρήσεις. Κατά ορισμένες πληροφορίες, το ΔΝΤ θέλει να διευκρινιστούν τα συγκεκριμένα πεδία από τα οποία θα γίνονται οι περικοπές. (Οι δαπάνες του κράτους κατά 90% αφορούν μισθούς και συντάξεις).

Κατά τις πληροφορίες αυτές, η κυβέρνηση αντιλήφθηκε ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να διευθετήσει το ζήτημα του κόφτη και έτσι προσανατολίζεται στο να το καταθέσει αργότερα μέσα στην εβδομάδα ως τροπολογία στο νομοσχέδιο με τους έμμεσους φόρους που ψηφίζεται το απόγευμα της Κυριακής.

Όπως είναι γνωστό, ο κόφτης συνδέεται με το ζήτημα του χρέους, υπό την έννοια ότι θα περικόπτει δαπάνες του δημοσίου εάν η χώρα δεν επιτυγχάνει το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει συμφωνήσει για τα επόμενα χρόνια. Δεδομένου, δε, ότι από τα πρωτογενή αυτά πλεονάσματα εξαρτάται η δυνατότητα αποπληρωμής του χρέους, άρα και η βιωσιμότητά του, το θέμα του κόφτη δεν είναι ουδέτερης σημασίας για το ΔΝΤ.

Αντιθέτως, συνδέεται στενά με τις αποφάσεις για παραμονή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και την ελάφρυνση του χρέους. Οι σχετικές αποφάσεις, όμως, εκτιμάται ότι θα είναι η κατάληξη μιας διαπραγμάτευσης που έχει ξεκινήσει αλλά δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το φθινόπωρο.

Αλλωστε, η συζήτηση που ξεκίνησε επισήμως στο Eurogroup της 9ης Μαΐου συνεχίζεται μετ’ εμποδίων. Μετά τον οδικό χάρτη που πρότεινε το Eurogroup, το ΔΝΤ διέρρευσε τη δική του, πολύ πιο προωθημένη και ριζοσπαστική πρόταση για το χρέος, που όμως βρίσκει αντιστάσεις από τη Γερμανία.

Αρθρογράφος στο Bloomberg χαρακτήρισε «τρελή» την πρόταση του ΔΝΤ για περίοδο χάριτος έως το 2040 και επιμήκυνση έως το 2080.

Όπως σημειώνεται, η ιδέα ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα δεχτεί να σταματήσουν όλες οι πληρωμές της Ελλάδας για σχεδόν δυόμισι δεκαετίες ή ότι η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ θα θελήσει να πάει στις γερμανικές εκλογές του επόμενου έτους έχοντας χορηγήσει «αμνηστία» για το χρέος στο πιο προβληματικό μέλος της Ευρωζώνης, είναι παράλογη στην καλύτερη περίπτωση και επικίνδυνη στη χειρότερη.

Η πρόταση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος θα προκαλέσει μάχη με τη Γερμανία, παρατηρεί και η Wall Street Journal.

Η γερμανική Handelsblatt επισημαίνει σε δημοσίευμά της ότι κερδίζει έδαφος η άποψη ότι ίσως πρέπει να υποβαθμιστεί ο ρόλος του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. «Ένας αριθμός αξιωματούχων της ΕΕ είναι έτοιμος να δεχθεί ένα περιορισμένο ρόλο του Ταμείου στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης στην Ελλάδα αντί να προβεί σε περαιτέρω παραχωρήσεις (στο χρέος) για να εξασφαλίσει την πλήρη συμμετοχή του».

Η άποψη αυτή συνάδει με την πρόταση του ESM για το ελληνικό χρέος, δηλαδή για εξαγορά μέρους του χρέους της Ελλάδας προς το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από την ανταλλαγή των δανείων του ΔΝΤ με δάνεια του ΕSM η Ελλάδα θα εξυπηρετεί τα δάνειά της με πολύ χαμηλότερα επιτόκια. Το επιτόκια του ΔΝΤ υπερβαίνουν και το 5% ενώ συγκριτικά τα επιτόκια του ESM δεν ξεπερνούν το 0,8%.
Τα στελέχη του ESM εκτιμούν ότι η αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ θα μειώσει το ελληνικό χρέος κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες στο 91,8% του ΑΕΠ έως το 2040.

Η αποπληρωμή των δανείων που έχει χορηγήσει το Ταμείο στην Ελλάδα θα το περιορίσει επίσης σε συμβουλευτικό ρόλο στο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *