ΣΛΟΒΕΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΦΥΛΑΣΣΕΙ ΕΠΑΡΚΩΣ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ – ΠΙΘΑΝΗ Η ΑΠΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΕΝΓΚΕΝ

Πυρά εναντίον της Ελλάδας σε σχέση με το προσφυγικό και τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ εκτοξεύει ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Μίρο Τσέραρ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «οι Έλληνες δεν φυλάσσουν επαρκώς τα σύνορα του χώρου Σένγκεν», παραδεχόμενος ωστόσο ότι η κατάσταση είναι δύσκολη. «Αλλά λαμβάνουν οικονομική βοήθεια και στήριξη για το έργο της αστυνομίας χωρίς όμως να τη χρησιμοποιούν», προσθέτει.

Ερωτηθείς αν πιθανή συνέπεια θα ήταν η έξοδος της Ελλάδας από το Σένγκεν ο Σλοβένος πρωθυπουργός δεν το αποκλείει ως ενδεχόμενο. «Εάν η Ελλάδα συνεχίσει να μη δείχνει υπεύθυνη και αλληλέγγυα στάση, τότε τα υπόλοιπα μέλη του Σένγκεν πολύ σύντομα θα εξετάσουν κάθε πιθανό ενδεχόμενο, γιατί πρόκειται για ζήτημα υπαρξιακό».

Ο Τσέραρ παραδέχεται ωστόσο ότι η Ευρώπη έχει ανθρωπιστικό καθήκον να δέχεται πρόσφυγες, αλλά «αν έρθουν πολλοί δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να τους ενσωματώσουμε, θα περιθωριοποιηθούν κοινωνικά και η επιβάρυνση των πολιτών θα είναι μεγάλη, κι αυτό θα οδηγήσει σε εντάσεις με τους πρόσφυγες».

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας δεν αποκλείει διενέξεις στην κεντρική Ευρώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια σε περίπτωση που η ΠΓΔΜ ανοίξει τα σύνορά της. «Θα υπάρξει κίνδυνος ενός ντόμινο, γιατί η Αυστρία θα πρέπει να κλείσει τα σύνορά της, μετά η Κροατία και η Σερβία και τελικά και η ΠΓΔΜ θα αναγκαστεί να κλείσει και τα δικά της, ειδάλλως θα έρθουν πολλοί πρόσφυγες σε αυτές τις χώρες», αναφέρει.

Μάλιστα εκφράζει τον φόβο ότι η Αυστρία μόλις αγγίξει τα ανώτατο όριο που έχει θέσει για την υποδοχή προσφύγων, πιθανότατα ήδη τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, θα σφραγίσει τα σύνορά της. «Κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται στη ιδέα του χώρου Σένγκεν» σημειώνει και προσθετει: «Θα πρέπει να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας στα εξωτερικά σύνορα Σένγκεν για να διαφυλάξουμε τα Βαλκάνια από διενέξεις και το Σένγκεν από τη διάλυση».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *