ΣΗΜΕΡΑ ΨΗΦΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ

Στη Βουλή κατατέθηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης οι τροπολογίες με τα «εκκρεμή προαπαιτούμενα», που ενσωματώνονται σε νομοθετικές κυρώσεις που συζητούνται την Πέμπτη στην Ολομέλεια.

Οι τέσσερις τροπολογίες που κατατέθηκαν αφορούν το ΕΚΑΣ, τα ειδικά μισθολόγια, το ταμείο αποκρατικοποιήσεων και τα «κόκκινα» δάνεια. Στις τροπολογίες δεν γίνεται αναφορά για τα «κόκκινα» δάνεια με εγγύηση δημοσίου, κάτι που επιβεβαιώνει το γεγονός ότι παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα. Θεωρείται δύσκολο να προλάβουν Αθήνα και δανειστές να το κλείσουν μέχρι την Πέμπτη, και ως αποτέλεσμα μάλλον μεταφέρεται για τον Σεπτέμβριο.

Οι αλλαγές στις τροπολογίες:

ΕΚΑΣ

Μεταφέρεται από 1η Ιουνίου η εφαρμογή των χαμηλότερων εισοδηματικών κριτηρίων, κάτι που σημαίνει ότι δεν τίθεται θέμα επιστροφής αναδρομικών από το πρώτο εξάμηνο του έτους. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με αυτό τον τρόπο προκύπτει δαπάνη της τάξεως των 38 εκατ. ευρώ.

Αλλάζει και ο τρόπος υπολογισμού των εφάπαξ για τους αυτοαπασχολούμενους. Συγκεκριμένα, ως αποδοχές για τον υπολογισμό του λαμβάνεται υπόψη η τελευταία πενταετία έως και 31/12/2013 και όχι μέχρι την αποχώρηση όπως ίσχυε. Επίσης, ο υπολογισμός γίνεται με συντελεστή 60% και όχι 75%.

Ειδικά μισθολόγια

Η αναστολή του «παγώματος» των μισθολογικών προαγωγών δεν εφαρμόζεται, υπό την προϋπόθεση ότι θα ορίζονται, θα εξειδικεύονται και θα νομοθετούνται ισοδύναμα μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, αναφέρει η σχετική τροπολογία. Αν αυτό δεν γίνει εντός της προθεσμίας, τότε «παγώνουν» οι μισθολογικές προαγωγές.

«Κόφτης»

Σύμφωνα με την τροπολογία, σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ή ανωτέρας βίας, η αναστολή ή μείωση του ύψους των δαπανών που θα κόβονται θα απαιτεί συμφωνία και όχι απλή διαβούλευση με τους δανειστές.

Επιπλέον, στην ετήσια έκθεση που θα συντάσσει ο υπουργός Οικονομικών, θα πρέπει να καθορίζει το ποσό και το ποσοστό επί του ΑΕΠ των «καθαρών» μέτρων, δηλαδή αφού υπολογιστεί και αφαιρεθεί η υφεσιακή τους επίπτωση.

Κόκκινα δάνεια

Η σχετική τροπολογία προστατεύει τους δανειολήπτες των οποίων θα πωληθεί το δάνειο από υπέρογκο επιτόκιο. Στις νομοτεχνικές διευκρινίσεις για τις εταιρείες που θα αγοράζουν τα δάνεια αναφέρεται ότι στην περίπτωση που μεταβιβάζεται κάποιο δάνειο για το οποίο ισχύει κυμαινόμενο επιτόκιο, αυτός που το αγοράζει δεν μπορεί να ορίσει περιθώριο παραπάνω από το επιτόκιο αναφοράς, υψηλότερο από εκείνο που είχε ορίσει η τράπεζα. Εκτός αν στην αρχική δανειακή σύμβαση περιγράφονται με ακρίβεια τα συγκεκριμένα κριτήρια για τη μεταβολή του κριτηρίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *