ΣΗΜΕΡΑ Η ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΕΤΣΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Σε μια ειδική εκδήλωση απόψε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 19.30 μ.μ, θα απονείμει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, το βραβείο Εικαστικών Τεχνών «Γιάννης Μόραλης», στον Παναγιώτη Τέτση, προς τιμήν των 100 χρόνων από τη γέννηση του Γιάννη Μόραλη. Κατά τη διάρκεια της τιμητικής βραδιάς, η διευθύντρια της πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, θα παρουσιάσει το έργο του σπουδαίου ‘Ελληνα καλλιτέχνη. Εικόνα 2 223

Το βραβείο Εικαστικών Τεχνών «Γιάννης Μόραλης» θεσπίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από τη γέννηση του καλλιτέχνη και απονέμεται για πρώτη φορά. Δεδομένης της παντελούς απουσίας κρατικού βραβείου εικαστικών τεχνών, θεσπίζεται το Βραβείο Εικαστικών Τεχνών «Γιάννης Μόραλης», το οποίο θα απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε εξέχουσες προσωπικότητες των εικαστικών τεχνών. «Ο πλούτος της εικαστικής δημιουργίας στη χώρα μας, μας καθιστά βέβαιους ότι ο νέος θεσμός θα ευδοκιμήσει», σημειώνεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ο Παναγιώτης Τέτσης γεννήθηκε το 1925 στην ΄Υδρα από ντόπιους γονείς και ήταν γιός εστιάτορα. Στον τομέα των εικαστικών διαμόρφωσε μια προσωπική αντίληψη του εξπρεσιονισμού. Τα θέματά του περιλαμβάνουν σκηνές της καθημερινότητας, προσωπογραφίες, τοπία αλλά και νεκρή φύση. Στα έργα του δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα χρώματα και το φως και δεν τον αποκαλούν τυχαία «Αλχημιστή του χρώματος». Εκτός από τη ζωγραφική, κατά καιρούς ο Τέτσης ασχολήθηκε και με τη χαρακτική αλλά και με τη δημιουργία τοιχογραφιών σε εκκλησίες και δημόσια κτήρια. Εκλέχθηκε καθηγητής στην ΑΣΚΤ της Αθήνας το 1976, όπου δίδαξε ως το 1991. Το 1993 έγινε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και το 1999 τιμήθηκε με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Φοίνικος. Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 90 ατομικές εκθέσεις και πάρα πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σήμερα, στα 91 του χρόνια, ενθουσιάζεται με ό,τι καταπιάνεται και δηλώνει: «Αυτό που με ενοχλεί στην τέχνη σήμερα είναι η επίδειξη πλούτου».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *