ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ: ΟΥΤΕ Ο ΠΙΟ ΔΙΑΣΤΡΟΦΙΚΟΣ ΝΟΥΣ…

Παρευρισκόμενη σήμερα στην ενημέρωση για την καμπάνια «Ένα στα Πέντε» που αφορά την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης από το Συμβούλιο της Ευρώπης, με εκπρόσωπο την Έλενα Ράπτη, δεν πίστευα ότι οι διηγήσεις του κ. Θεόδωρου Πνευματικού θα «πάγωναν» την αίθουσα. Οι μαρτυρίες όμως που μας κατέθεσε ο προϊστάμενος του Τμήματος Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, από θύματα και θύτες, ήταν τόσο «ζωντανές» και αποτρόπαιες που άφησαν τους πάντες με το αίσθημα του τρόμου ζωγραφισμένο στο πρόσωπό τους. Θα μπορούσε να συμβεί και στο δικό τους παιδί.

37157 (1)

Με αφορμή δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν στον Τύπο σχετικά με πρόσφατες υποθέσεις παιδοφιλίας, άρχισε η περιήγηση στα σκοτεινά μονοπάτια της ψυχολογίας των δραστών. Πρώτη στάση: Η περίπτωση 40χρονου στα Πετράλωνα, όπου ντυμένος ως αστυνομικός και προσποιούμενος ότι θέλει να διαφυλάξει την σωματική ακεραιότητα των παιδιών, τα οδηγούσε σε απόμερα μέρη και τα βίαζε. Στην κατάθεσή του, δήλωσε «Ούτε που θυμάμαι πόσα κορίτσια έχω βιάσει». Ο αριθμός επίσημα έχει φτάσει τα 21.

Η επόμενη υπόθεση ήταν πάλι από την Θεσσαλονίκη. Οι λεπτομέρειες που αποκάλυψε ο κ. Πνευματικός ήταν σοκαριστικές. «Με προκαλούσε η 9χρονη» δήλωσε 56χρονος, ο οποίος για  δύο συνεχόμενα χρόνια βίαζε την κόρη ενός φίλου του. Ο ίδιος ήταν πατέρας δύο παιδιών, αλλά ποτέ δεν δίστασε να προσκαλεί τον φίλο του και την κόρη του στο σπίτι του, να τον μεθάει, και μετά στο διπλανό δωμάτιο, να ασελγεί στο 9χρονο κορίτσι. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των αστυνομικών, το υλικό που βρέθηκε στον υπολογιστή του, σόκαρε ακόμα και τους ίδιους, καθώς ο δράστης φωτογράφιζε και βιντεοσκοπούσε παιδιά ακόμα και σε πάρκα. Σε μερικά βίντεο μάλιστα, φαίνεται και ο πατέρας της 9χρονης, οποίος μην συνειδητοποιώντας τι έβλεπε, λόγω της μέθης του, δεν αντιδρούσε στις αρρωστημένες πράξεις του φίλου του. Όταν οι αστυνομικοί ρώτησαν τον δράστη για ποιο λόγο το έκανε, εκείνος απάντησε: «Μόνο έτσι μπορούσα να έρθω σε διέγερση. Πριν έρθω σε επαφή με την κοπέλα μου, έβλεπα τα βίντεο, χωρίς εκείνη να το ξέρει. Ήταν ο μόνος τρόπος για να την ικανοποιήσω».

IMG_20160229_194335
Το σημείωμα αυτοχειρίας που άφησε η κοπέλα πριν κόψει τις φλέβες της.

Η τελευταία υπόθεση ήταν η πιο τρομακτική από όλες. Πατέρας βίαζε για 10 χρόνια την ανήλικη κόρη του, η οποία επιχείρησε να κόψει τις φλέβες της γιατί δεν άντεχε άλλο το μαρτύριο της κακοποίησης. Στην κατάθεσή της περιγράφει το γεγονός: «Με βίασε πάλι και τον πήρε ο ύπνος δίπλα μου. Πήγα στην κουζίνα και πήρα ένα μαχαίρι για να του κάνω κακό. Αλλά μετά σκέφτηκα, ότι και να τον σκοτώσω δεν θα μπορέσω να ξεχάσω όσα μου έχει κάνει. Πήγα στο μπάνιο και μαχαιρώθηκα δυο φορές. Ξαφνικά, άκουσα θόρυβο και έτρεξα στην θεία μου, στο διπλανό σπίτι, η οποία με είδε μέσα στα αίματα και με πήγε στο νοσοκομείο». Περιγράφοντας τα μαρτύρια που πέρασε τόσο καιρό, είπε στους αστυνομικούς πως όλο αυτό διήρκησε για 10 ολόκληρα χρόνια, καθώς η μαμά της δούλευε όλη μέρα και δεν ήταν ποτέ στο σπίτι. «Δεν είσαι το παιδί μου, είσαι η γκόμενα μου» της έλεγε ξανά και ξανά. Η ίδια στο τέλος της κατάθεσής της αναφέρει «Δεν έχω κάνει ποτέ σχέση με αγόρι, ο μόνος που με άγγιξε ήταν ο πατέρας μου».

Οι μαρτυρίες του κ. Πνευματικού άφησαν μια  «παγωμένη»  σιωπή στην αίθουσα, με όλους να κοιτούν αποσβολωμένοι, μην πιστεύοντας τα όσα ακούσαν. Στην συνέχεια προσπάθησε να ορίσει το προφίλ του παιδόφιλου. Η διαπίστωση; Πρόκειται για ανθρώπους της «διπλανής πόρτας» και σίγουρα «υπεράνω πάσης υποψίας». Στο 66% των υποθέσεων, ο δράστης άνηκε στο κοινωνικό περιβάλλον του παιδιού. Οι ίδιοι προσπαθούν να βρουν τρόπους να εισχωρήσουν στο περιβάλλον των παιδιών, γι’ αυτό και τις περισσότερες φορές εξασκούν επαγγέλματα όπως του δάσκαλου ή του προπονητή. Παράλληλα, με την σεξουαλική ασκούν και ψυχολογική βία, ενώ μέχρι τώρα το 60% των υποθέσεων διάλεγει θύματα του αντίθετου φύλου. Η οικογενειακή κατάσταση και η κοινωνική θέση δεν φαίνεται να παίζει κάποιο ρόλο. Αυτό όμως που έχει εντοπιστεί και μπορεί να αποτελέσει προμήνυμα της συμπεριφοράς τους είναι ότι το 70% των δραστών…έχει υποστεί κακοποίηση.

Ο κ. Πνευματικός ανέφερε επίσης: «Τις περισσότερες φορές ανακαλύπτουμε μια υπόθεση μετά από ένα ανώνυμο τηλεφώνημα. Οι γονείς δεν θα πρέπει να φοβούνται, και να τηλεφωνούν, έστω και ανώνυμα για να ζητήσουν βοήθεια. Η αστυνομία παρέχει μηχανισμούς που μπορούν να προστατέψουν τόσο τους γονείς όσο και το ίδιο το παιδί».

Από την πλευρά της, η κ. Ράπτη με σύνθημα «Σπάστε τη σιωπή» παρουσίασε τα εργαλεία που είναι απαραίτητα για να υλοποιηθεί η πρόληψη του φαινομένου. Η καμπάνια «Ένα στα Πέντε» που έχει ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια, έχει να επιδείξει μέχρι στιγμής εκατοντάδες επισκέψεις σε όλη την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει εκπαιδευτικούς και γονείς για αυτό το φλέγον ζήτημα. «Στην αρχή όταν ξεκινήσαμε, οι γονείς δίσταζαν να έρθουν γιατί θεωρούσαν ότι θα στιγματιστούν, σιγά σιγά όμως άρχισαν να γίνονται πιο δεκτικοί και πλέον μέσω των ενημερώσεων έχουν μοιραστεί 115.000 βιβλία και αναμένεται να διανεμηθούν άλλα 100.000. Πρόκειται για ένα αριθμό που πραγματικά μας χαροποιεί που τον έχουμε πετύχει». Η ενημέρωση τόσο των παιδιών όσο και των γονιών γίνεται μέσα από το παραμύθι «Η Κίκο και το χέρι», καθώς και με την ταινία «Το μυστικό της Νίκης», τα οποία διατίθενται δωρεάν.

IMG_20160229_184945

Τέλος, θίχτηκε και το ζήτημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των παιδιών από τις ψυχολόγους, Μυρτώ Στάγκου και Αθηνά Ζαχαριάδου, οι οποίες τόνισαν ότι θα πρέπει να μιλάμε χωρίς να φοβόμαστε στα παιδιά, με σαφήνεια και ειλικρίνεια, ήρεμα και ανάλογα με την ηλικία στην οποία βρίσκονται. Παράλληλα, δόθηκαν κάποιες κατευθύνσεις στους γονείς σχετικά με πιθανές ερωτήσεις των παιδιών γύρω από το σεξ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΤΡΟΚΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *