ΣΑΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗ 19ΧΡΟΝΗ ΠΟΥ ΜΕΤΕΔΩΣΕ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ AΠΟ TO PERISCOPE
Σε εξέλιξη είναι έρευνα στη Γαλλία πάνω στον θάνατο 19χρονης που φέρεται να μετέδωσε ζωντανά την αυτοκτονία της στο Periscope- εφαρμογή – υπηρεσία live streaming για smartphones, η οποία ανήκει στο Twitter.
Σύμφωνα με το BBC, η γυναίκα, που χρησιμοποιούσε το Periscope, φέρεται να πήδηξε στις γραμμές του τρένου σε σταθμό 40 χλμ νότια του Παρισιού την Τρίτη. Το βίντεο ωστόσο δεν είναι πλέον διαθέσιμο, ενώ η θέση του Twitter είναι ότι δεν προβαίνει σε σχόλια πάνω σε «λογαριασμούς ατόμων/ μεμονωμένους λογαριασμούς».
Όπως αναφέρουν γαλλικές εφημερίδες, η νεαρή έχασε τη ζωή της στο Εγκλί της Εσόν. Νωρίτερα είχε τραβήξει βίντεο με τον εαυτό της στο διαμέρισμά της, όπου προειδοποιούσε ότι ετοίμαζε βίντεο για να «στείλει μήνυμα», προειδοποιώντας τους νεαρότερης ηλικίας χρήστες να μην συνεχίσουν να παρακολουθούν αυτό που θα ήταν μια «σοκαριστική πράξη». Επίσης, ενώ γύριζε το βίντεο, ισχυρίστηκε ότι είχε βιαστεί και κατονόμασε τον φερόμενο ως δράστη, σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ.
Ο θάνατός της διερευνάται και τα δεδομένα στο κινητό της εξετάζονται, σύμφωνα με τον εισαγγελέα Ερίκ Λαλεμέν.
Δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που το Periscope εμπλέκεται σε αμφιλεγόμενα/ ανάρμοστα περιστατικά: Τον Απρίλιο γυναίκα από το Οχάιο είχε κατηγορηθεί για το live streaming του βιασμού μιας έφηβης, κάτι που η ίδια αρνείται. Επίσης, σε άλλα περιστατικά, μια γυναίκα είχε προβάλλει ζωντανό βίντεο με τον εαυτό της ενώ οδηγούσε μεθυσμένη, ένας καταδικασμένος για φόνο μετέδωσε βίντεο του εαυτού του από τη φυλακή όπου βρισκόταν στις ΗΠΑ πριν κατασχεθεί το τηλέφωνό του, ενώ νεαροί είχαν μεταδώσει (πάλι στις ΗΠΑ) ζωντανά μια ληστεία από τους ίδιους.
Η συγκεκριμένη υπόθεση φέρνει στο προσκήνιο το ζήτημα που φαίνεται να προκύπτει σχετικά με τον έλεγχο του υλικού που ανεβαίνει σε υπηρεσίες live streaming, ο οποίος πρακτικά φαίνεται να είναι αδύνατος- ενώ παράλληλα οι υπηρεσίες αυτές γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς. Η εφαρμογή έχει μεταδώσει πολλά εκατομμύρια «εκπομπές» από τότε που λανσαρίστηκε πέρυσι, η πλειονότητα των οποίων είναι «καθαρές», ωστόσο θεωρείται ότι το πρόβλημα της ζωντανής μετάδοσης εγκλημάτων μπορεί να κλιμακωθεί με το πέρασμα του χρόνου.