ΡΕΝΤΣΙ ΠΡΟΣ ΒΑΤΙΚΑΝΟ: ΜΗΝ ΑΝΑΚΑΤΕΥΕΣΤΕ ΣΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ

Την ανάμειξη της Καθολικής Εκκλησίας στη θερμή κοινοβουλευτική συζήτηση για την νομοθεσία που προσφέρει στα ομόφυλα ζευγάρια νομική αναγνώριση και περιορισμένα δικαιώματα υιοθεσίας αποδοκιμάζει ο Ματέο Ρέντσι, διαμηνύοντας προς τον επικεφαλής της Συνόδου των Επισκόπων Άντζελο Μπανιάσκο ότι εναπόκειται στο Κοινοβούλιο να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε μυστική ή φανερή ψηφοφορία επί του συμφώνου συμβίωσης.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός αντέδρασε σε παρότρυνση του Άντζελο Μπανιάσκο προς την ιταλική Γερουσία για τη διεξαγωγή μυστικής ψηφοφορίας επί του συμφώνου, επιχειρηματολογώντας ότι κατ’ αυτό τον τρόπο οι βουλευτές θα μπορούν να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Η Ιταλία είναι η μοναδική μεγάλη δυτική χώρα που δεν έχει αναγνωρίσει ακόμη την αστική ένωση ζευγαριών του ίδιου φύλου. Σχετικές «απόπειρες» χρονολογούνται από τη δεκαετία του ’80.

«Το Κοινοβούλιο αποφασίζει εάν θα επιτρέψει ή όχι μυστικές ψηφοφορίες […] όχι ο επικεφαλής της Συνόδου των Επισκόπων» δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της Rai.

«Τι υπάρχει να φοβηθούμε από δύο ανθρώπους που αγαπιούνται; Γιατί να μην δώσουμε αυτά τα δικαιώματα σε δύο ανθρώπους που αγαπιούνται; Η πλειοψηφία της χώρας τάσσεται καθαρά υπέρ αυτού» επισήμανε.

Ορισμένα μέλη του κεντροαριστερού συνασπισμού του Ρέντσι, περιλαμβανομένων στελεχών του ίδιου του Δημοκρατικού Κόμματος (Pd), έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε πτυχές του νομοσχεδίου, όπως στο δικαίωμα σε ανύπαντρα ζευγάρια να υιοθετήσουν τα παιδιά του/της συντρόφου τους.

Εφόσον δοθεί η έγκριση της Γερουσίας, το νομοσχέδιο θα κατευθυνθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τελική επικύρωση.

Η διεξαγωγή μυστική ψηφοφορίας θα προφύλασσε τους βουλευτές από την οργή της κομματικής ηγεσίας εάν σπάσουν τη γραμμή της παράταξης και θα μπορούσε να τορπιλίσει τη νομοθεσία -επί της οποίας θα διενεργηθούν αρκετές ψηφοφορίες για τροπολογίες που προτείνει η αντιπολίτευση.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στην Ιταλία καταδεικνύουν ότι το 70% των Ιταλών στηρίζουν τη νομική προστασία για ομόφυλα ζευγάρια, όπως τη μεταβίβαση της σύνταξης θανόντος και κληρονομικά ζητήματα, όμως μόνο το 24% θεωρεί πως πρέπει να δοθεί στα ομόφυλα ζευγάρια το δικαίωμα στην υιοθεσία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *