ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΗ Η ΔΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΣΑΝΤ
Την έντονη ανησυχία ηγετικών δυνάμεων της Δύσης για την προέλαση του συριακού στρατού που υποστηρίζεται από τη ρωσική αεροπορία, στην περιοχή γύρω από το Χαλέπι, στο βόρειο τμήμα της Συρίας, απηχούν οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.
Εκτιμώντας ότι οι κινήσεις της Ρωσίας «κάνουν μια ήδη πολύ άσχημη κατάσταση ακόμη χειρότερη», ο Πολωνός πρόεδρος της Ε.Ε., γνωστός για τη σφοδρά αντιρωσική γραμμή του στην ουκρανική κρίση, δήλωσε: «Η ρωσική στρατιωτική εκστρατεία έχει ως συνέπεια να κερδίζει έδαφος το δολοφονικό καθεστώς Ασαντ, να χάνει έδαφος η μετριοπαθής συριακή αντιπολίτευση και να αναζητούν καταφύγιο στην Τουρκία και στην Ευρώπη χιλιάδες νέοι πρόσφυγες».
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post, την περασμένη εβδομάδα ο κυβερνητικός στρατός του προέδρου Ασαντ, με τη συνδρομή δυνάμεων της σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου Χεζμπολάχ και την κάλυψη της ρωσικής αεροπορίας, σχεδόν περικύκλωσαν το Χαλέπι, καταλαμβάνοντας χωριά γύρω από αυτό και αποκόπτοντας τις κύριες αρτηρίες που το συνδέουν με την Τουρκία. Η μεγαλύτερη σε πληθυσμό, πριν από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου, πόλη της Συρίας παραμένει διχοτομημένη από το 2012, με το δυτικό τμήμα της να ελέγχεται από το καθεστώς Ασαντ και το βορειοανατολικό από αντικαθεστωτικούς αντάρτες. Οι πρόσφατες επιτυχίες του κυβερνητικού στρατού ενισχύουν τους φόβους της Δύσης για το ενδεχόμενο μιας ασφυκτικής πολιορκίας που θα μπορούσε να καταλήξει στην άλωση του Χαλεπίου σε σχετικά σύντομο διάστημα. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε βαρύτατο πλήγμα για τη συριακή αντιπολίτευση, καθώς σχεδόν όλες οι πόλεις στο πυκνοκατοικημένο δυτικό τμήμα της χώρας θα βρίσκονταν πλέον στα χέρια του Ασαντ. Επιπλέον, η πτώση του Χαλεπίου θα σήμαινε πανωλεθρία για τη φιλοδυτική αντιπολίτευση, αφήνοντας το Ισλαμικό Κράτος και τις άλλες ομάδες τζιχαντιστών στον ρόλο των μοναδικών μάχιμων αντιπάλων του καθεστώτος.
Ηδη, στον αμερικανικό Τύπο, συμπεριλαμβανομένων των πιο έγκυρων εφημερίδων, όπως οι New York Times και η Washington Post, πυκνώνουν οι φωνές που επικρίνουν τον πρόεδρο Ομπάμα για παθητικότητα, αν όχι και ανομολόγητη σύμπραξη με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, χαρακτηρίζοντας το Χαλέπι «συριακό Σεράγεβο».
Επικριτικός έναντι της Ρωσίας, αλλά σε πιο συγκρατημένους τόνους, εμφανίστηκε χθες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι. «Οι ρωσικές δραστηριότητες στο Χαλέπι και στην ευρύτερη περιοχή δυσκολεύουν κατά πολύ τις προσπάθειες να καθίσουμε στο τραπέζι και να έχουμε σοβαρή συζήτηση», δήλωσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, χρεώνοντας στη Μόσχα τη διακοπή των ειρηνευτικών διαβουλεύσεων της Γενεύης.
Λίγο αργότερα, ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, αποκάλυψε ότι η Μόσχα παρέδωσε στην Ουάσιγκτον «συγκεκριμένο σχέδιο» για την επίλυση του συριακού προβλήματος, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες. Κατά τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, η αμερικανική πλευρά μελετά τη ρωσική πρόταση.
Στη Δαμασκό, βομβιστής αυτοκτονίας προκάλεσε φονική έκρηξη σε λέσχη αξιωματικών της αστυνομίας, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον οκτώ αστυνομικών και τον τραυματισμό άλλων 20. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια «εκδίκηση για τα εγκλήματα πολέμου» του Ασαντ και της Ρωσίας.