ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Μία ύστατη προσπάθεια, ώστε να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που διανοίγονται μέσω του προγράμματος «Jessica», για να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό του δημοτικού φωτισμού σε κομβικά σημεία της πόλης, εμφανίζεται αποφασισμένος να καταβάλει ο δήμος Θεσσαλονίκης.

 

Της Βαρβάρας Ζούκα

Το έργο της αναβάθμισης του δημοτικού φωτισμού είχε παγώσει στα τέλη του περασμένου έτους έπειτα από αποφάσεις του ελεγκτικού συνεδρίου, οι οποίες δεν επέτρεπαν στο δήμο Θεσσαλονίκης να προχωρήσει στην υπογραφή των δανειακών συμβάσεων που προβλέπονταν στο πλαίσιο της κοινοτικής πρωτοβουλίας.

«Επί της ουσίας το ελεγκτικό συνέδριο είχε κρίνει ότι η δανειακή σύμβαση ήταν λεόντειος υπέρ της τράπεζας. Ποια είναι τα σημεία της σύμβασης που πλέον τροποποιούνται;», διερωτήθηκε ο τέως αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος Ανδρέας Κουράκης κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της οικονομικής επιτροπής του δήμου Θεσσαλονίκης, οπότε συζητήθηκε εκ νέου το θέμα του εκσυγχρονισμού του δημοτικού φωτισμού μέσω του προγράμματος «Jessica».

Σύμφωνα με τις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης η τράπεζα με την οποία θα συναφθεί η δανειακή σύμβαση υιοθέτησε στο σύνολό τους τις παρατηρήσεις του ελεγκτικού συνεδρίου, μεταξύ των άλλων μειώνοντας το επιτόκιο του δανείου κατά 0,6%.

«Ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι ο μοναδικός σε όλη τη χώρα που προχωρά τις διαδικασίες, ώστε να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του ‘Jessica’», επισήμανε η αρμόδια αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιούλη Ρανέλλα, σημειώνοντας ότι, για να μην υπάρξει κίνδυνος να χαθεί το πρόγραμμα αυτό, ο δήμος Θεσσαλονίκης πρέπει να έχει προχωρήσει σε συμβασιοποίηση του έργου μέχρι τον Οκτώβριο του 2016.

«Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα πρέπει να ελεγχθεί από το ελεγκτικό συνέδριο η νέα δανειακή σύμβαση, να προκηρυχθεί και να καταλήξει ο διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου και επιπρόσθετα να ελεγχθεί και η σύμβαση με τον ανάδοχο επίσης από το ελεγκτικό συνέδριο. Είναι δυνατόν να έχουν ολοκληρωθεί όλες αυτές οι διαδικασίες μέσα σε αυτά τα χρονικά πλαίσια;», παρατήρησε ο εκπρόσωπος της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης στην οικονομική επιτροπή Μάκης Κυριζίδης.

Δάνειο 3,8 εκατ. ευρώ

Για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου του δημοτικού φωτισμού ο δήμος Θεσσαλονίκης σχεδιάζεται να συνάψει δάνειο συνολικού ύψους 3,8 εκατ. ευρώ.

Μεγάλο κομμάτι του έργου αφορά την κατασκευή νέου δικτύου φωτισμού στον παραλιακό άξονα της πόλης, από την πλατεία Λευκού Πύργου μέχρι και το Μέγαρο Μουσικής. Το συγκεκριμένο κομμάτι του έργου περιλαμβάνει ακόμη τα ανατολικά πάρκα της παραλιακής λεωφόρου, τη Γ’ Σεπτεμβρίου και την Παύλου Μελά, όπως και τη Διοικητηρίου.

Παράλληλα προγραμματίζεται η αντικατάσταση συνολικά 2.050 παλαιών φωτιστικών με νέα μεγάλης διάρκειας ζωής και εξοικονόμησης ενέργειας στους ακόλουθους 36 οδικούς άξονες της πόλης: 1. Αγίων Πάντων, 2. Λεωφόρος Στρατού, 3. Αναγεννήσεως, 4. Μανόλη Ανδρόνικου, 5. Βενιζέλου, 6. 25ης Μαρτίου, 7. Βιζυηνού, 8. Γ. Παπανδρέου, 9. Δωδεκανήσου, 10. Ανατολικής Θράκης, 11. Εθνικής Αμύνης, 12. Γρηγορίου Λαμπράκη, 13. Ιασωνίδου, 14. Δελφών, 15. Ίωνος Δραγούμη, 16. Κατσιμίδου, 17. Κασσάνδρου, 18. Καυτανζόγλου, 19. Κολωνιάρη, 20. Κλεάνθους, 21. Κουντουριώτου, 22. Λεωφόρος Κωνσταντίνου Καραμανλή, 23. Λαγκαδά, 24. Κωνσταντινουπόλεως, 25. Μοναστηρίου, 26. Μαραθώνος, 27. Ολύμπου, 28. Νικολάου Πλαστήρα, 29. Φιλίππου, 30. Παπάφη, 31. Τσιμισκή – Πολυτεχνείου, 32. Πέτρου Συνδίκα, 33. Αγγελάκη, 34. Ψελλού, 35. Νικολάου Γερμανού, 36. Βασιλίσσης Όλγας.

Σύμφωνα με τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις θα συμβάλουν στη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας του δημοτικού δικτύου φωτισμού με πολλαπλά παράλληλα οφέλη. Μεταξύ άλλων, όπως εξηγούν, θα επιτευχθεί μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε ποσοστό 50% έως και 60%, ενώ θα υπάρξει πρόσθετη εξοικονόμηση πόρων από τη μείωση των δαπανών συντήρησης των φωτιστικών σε ανταλλακτικά, λαμπτήρες κ.ά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *