ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ: ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ

Την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινούν, βάσει των όσων έχουν συμφωνηθεί, οι πρώτες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία, όμως τα θολά σημεία είναι ακόμη ανοικτά και, όπως επισημαίνει το Reuters, και «οι δύο πλευρές φαίνονται ανέτοιμες». Κεντρικό σημείο ασάφειας παραμένει η μεταχείριση που επιφυλάσσει η τουρκική πλευρά στους μη Σύριους που θα επαναπροωθούνται.

Σύμφωνα με εσωτερική αναφορά της Κομισιόν, γνώση της οποίας επικαλείται το βρετανικό πρακτορείο, πρέπει να ληφθούν σειρά μέτρων μέχρι τη Δευτέρα, 4 Απριλίου, για να υλοποιηθεί η προγραμματισμένη «πρεμιέρα» επαναπροωθήσεων υπό το σχήμα της συμφωνίας.

Στην εσωτερική αναφορά σημειώνεται πως μεταξύ τους είναι αλλαγές στη νομοθεσία σε Ελλάδα και Τουρκία, συνεννόηση και αποσαφήνιση σημείων που αφορούν τη μεταφορά και τη διαμονή των επαναπροωθηθέντων και κυρίως το ζήτημα της μεταχείρισης των μη Σύρων.

Η αναφορά καλεί επίσης τα κράτη μέλη της ΕΕ ναπροχωρήσουν σε δημόσιες δηλώσεις «διακήρυξης» της Τουρκίας ως ασφαλούς χώρας (νομικό έρεισμα για τις επαναπροωθήσεις).

Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, οι πρώτοι επαναπροωθηθέντες από τα ελληνικά νησιά θα οδηγηθούν στο Δεκελί, έξω από τη Σμύρνη. Το πού θα οδηγηθούν μεσοπρόθεσμα είναι ακόμη άγνωστο: «Η ανησυχία μας είναι ότι όχι μόνο οι δικές μας τοπικές δομές αλλά και ολόκληρης της περιοχής δεν είναι έτοιμες εάν πρόκειται να μείνουν εδώ» είπε ο ο δήμαρχος της πόλης στο Reuters.

Πρόσφατα, η Τουρκία είχε αλλάξει τη νομοθεσία της επιτρέποντας την εργασία, υπό περιορισμούς, σε σύρους πρόσφυγες. Όποιος σύρος το επιθυμεί, αναφέρει η τουρκική πλευρά, θα μπορεί να μείνει έξω από τα κέντρα υποδοχής που υπάρχουν (τα περισσότερα στην τουρκοσυριακή μεθόριο). Το τι δουλειές και υπό ποιες συνθήκες καταλήγουν πραγματικά να κάνουν οι Σύροι, εξαιτίας των περιορισμών, είναι εδώ και καιρό επιπλέον παράγοντας ανησυχίας.

Η Τουρκία σκοπεύει επίσης να επαναπροωθήσει με τη σειρά της όσους δεν μπορούν να πάρουν άσυλο στις χώρες προέλευσής τους – με ορισμένες έχει ήδη σχετικές συμφωνίες, με άλλες βρίσκεται στο στάδιο κατάρτισής τους (μεταξύ άλλων, με Αφγανιστάν, Μπανγκλαντές, Ερυθραία και Σομαλία).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *