ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΑ ΔΙΑΒΑΤΑ: ΤΕΛΙΚΑ…ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ!
«Οι Σύριοι είναι φιλήσυχοι άνθρωποι. Μεσογειακοί θα έλεγα, σαν και εμάς. Δεν κλέβουν, δεν προκαλούν προβλήματα. Με κάποιους μάλιστα από αυτούς έχουμε αναπτύξει και φιλικές σχέσεις. To επίπεδο τους είναι σχετικά ανεβασμένο. Πολλοί πρόσφυγες μιλούν αγγλικά, γαλλικά, ενώ όσοι κατοικούσαν κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, μιλούν και τούρκικα. Είναι ευγενικοί και φιλικοί. Ότι έρχονται να πάρουν από εμένα, το πληρώνουν κανονικά. Δεν παίρνουν τίποτα στα κρυφά. Είναι κύριοι. Τα ψώνια τους πάντως είναι περιορισμένα. Αγοράζουν τα απολύτως βασικά. Τα απαραίτητα. Προσπαθούν να επιβιώσουν. Σε ότι αφορά το χρήμα πάντως, είναι πολύ συντηρητικοί» δηλώνει στο bangladeshnews.gr, o ιδιοκτήτης mini-market στα Διαβατά, Γιάννης Δάδος. «Είμαι σίγουρη πως αν είμασταν εμείς στην θέση τους, θα συμπεριφερόμασταν πολύ χειρότερα. Θα βγάζαμε όλο τον κομπλεξισμό και την κακία μας» συμπληρώνει η ανηψιά του κ. Δάδου, Κωνσταντίνα Πεπόνη.
ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΣΥΝΥΠΑΡΧΕΙ Η ΣΥΜΠΟΝΟΙΑ ΚΑΙ Ο ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ…
«Μια χαρά είναι οι άνθρωποι. Πολιτισμένοι. Δεν προκαλούν προβλήματα. Όταν περνούν τα μικρά προσφυγόπουλα, τους δίνω καραμέλες, μπαλόνια, ρούχα από τα παιδιά μας. Δεν έχω ακούσει να κάνουν κάτι κακό. Προσωπικά τους συμπαθώ. Είχα σκεφθεί μάλιστα να πάρω και έναν πρόσφυγα στο σπίτι μου, παρά το γεγονός ότι είμαι παντρεμένη με 3 παιδιά. Και εγώ φαντάζομαι πως, αν ήμουν στοιβαγμένη σε κανένα κοντεϊνερ σαν σαρδέλα, θα ήμουν εξοργισμένη. Αν ξεσπούσε πόλεμος στην Ελλάδα και έπρεπε να μεταφερθώ σε κάποιο στρατόπεδο, σε άλλη χώρα, δεν ξέρω για πόσο θα διατηρούσα την ψυχραιμία μου. Από την άλλη όμως, αν πεινάει το παιδί σου και πρέπει να κλέψεις για να φάει, θα το κάνεις. Δεν τους κατηγορώ. Τους κατανοώ. Απλά στο πίσω μέρος του μυαλού μου συνυπάρχει η συμπόνοια με την ανησυχία. Τι θα γίνει στο μέλλον; Θα ενσωματωθούν ή θα υπάρξουν φασαρίες; Όλο αυτό μοιάζει με εκείνο που ζήσαμε με τους Αλβανούς. Στην αρχή φοβηθήκαμε, σήμερα όμως αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Οι περισσότεροι ενσωματώθηκαν μια χαρά. Όλα πάντως, μέχρι και σήμερα, κυλούν ήσυχα. Μου αρέσει να τους βλέπω να κυκλοφορούν στους δρόμους σαν οικογένεια, τα παιδιά να τρώνε τα παγωτά τους. Ζούνε και αυτοί στιγμές κανονικής ζωής. Το δικαιούνται άλλωστε» τονίζει στο bangladeshnews.gr, η Έλσα Καραποτόσογλου, έμπορος από τα Διαβατά.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ. ΕΙΝΑΙ Η ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ…
«Δεν έχουν προκαλέσει κανένα πρόβλημα ακόμη. Ούτε μέσα στο χωριό ακούσαμε ότι πείραξαν κάποιον συμπολίτη μας. Πρέπει να τους δεις όταν κατεβαίνουν τις Τετάρτες στην λαϊκή. Γίνεται χαμός. Έρχονται όμως και από το αρτοποιείο και ψωνίζουν. Αγοράζουν ψωμί και αυγά. Το παζάρι πάντως…το έχουν μέσα στο αίμα τους. Τα βρίσκουμε δύσκολα σε αυτόν τον τομέα. Να ξεκαθαρίσω πάντως κάτι: Οι φασαρίες δεν αφορούσαν τόσο τον ερχομό των προσφύγων, όσο το ό,τι τα Διαβατά υποβαθμίστηκαν ακόμη περισσότερο. Η ενημέρωση του δήμου ήταν και κακή και αργή σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι. Να σας υπενθυμίσω ότι στην περιοχή μας υπάρχουν οι δύο συνοικισμοί αθίγγανων, «Αγια Σοφιά» και «Υψώματα» στους οποίους η αστυνομία δεν τολμά να πολυπατήσει. Είναι γνωστό τοις πάσι, ότι στα μέρη αυτά πραγματοποιείται ασταμάτητο εμπόριο ναρκωτικών. Ακριβώς απέναντι από το στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου» υπάρχει ο συνοικισμός των ρωσοπόντιων. Σε όλα αυτά προσθέστε και τις φυλακές, την περιβαλλοντική μόλυνση και πολλά άλλα. Επαναλαμβάνω όμως: Μέχρι στιγμής με τους πρόσφυγες δεν αντιμετωπίζουμε κανένα πρόβλημα» υποστηρίζει ο ιδιοκτήτης αρτοποιείου Χρήστος Αμανατιδής.
Θυμάμαι χαρακτηριστικά κάτοικο των Διαβατών να δηλώνει με ακλόνητη σιγουριά και… «ιερή» αγανάκτηση ότι η εγκατάσταση των προσφύγων στο στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου» θα επέφερε το τέλος του…ελληνικού πολιτισμού όπως τον γνωρίζαμε μέχρι τότε. «Να μου το θυμηθείτε: Οι κόρες μας και οι γυναίκες μας θα ζουν με τον φόβο…του βιασμού, τα παιδιά τους θα τρομοκρατούν και θα ξυλοφορτώνουν τα δικά μας, θα βεβηλώσουν τις εκκλησίες μας, θα κλέβουν και θα ρημάζουν τους έλληνες νοικοκυραίους. Και το χειρότερο: Ανάμεσα τους υπάρχουν σίγουρα και…τρομοκράτες. Μουσουλμάνος και καλός δεν γίνεται. Να περιμένετε τα χειρότερα». Τις ημέρες που ακολούθησαν της εγκατάστασης των προσφύγων, οι διαμαρτυρίες, οι αντεγκλήσεις, οι οξύτατες αντιδράσεις εκ μέρους σημαντικής μερίδας κατοίκων σε συνδυασμό με την τραγελαφική ασυνεννοησία και τις εκατέρωθεν αλληλοκατηγορίες μεταξύ κυβέρνησης και δημοτικών αρχών, χειροτέρεψαν την κατάσταση. Αδιάψευστος μάρτυρας, η συνεχής παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. Πέρασαν μερικοί μήνες και οι εξελίξεις διέψευσαν πανηγυρικά τις υστερικές προφητείες. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων και επιχειρηματιών της περιοχής, οι σύριοι πρόσφυγες όχι μόνο δεν έχουν προκαλέσει κανένα πρόβλημα στην κοινωνία των Διαβατών, αλλά βοηθούν και την την τοπική οικονομία, στο μέτρο πάντα των δυνατοτήτων τους. Δημοτικοί υπάλληλοι και αξιωματούχοι μάλιστα επιβεβαιώνουν και με το παραπάνω τα λεγόμενα των κατοίκων και των επιχειρηματιών, εκφράζοντας παράλληλα και το παράπονα πως η κυβέρνηση τους έχει «αποκλείσει» από την διαχείριση των προσφύγων. Κάποια… «παράπονα» αστυνομικών και στρατιωτικών, μετά τις επίμονες ερωτήσεις μας σχετικά με την συμπεριφορά των προσφύγων, που αφορούν μερικά κλεμμένα…ελαστικά, κομμάτια ξύλου και…πουκάμισα, θα μας επιτρέψετε να τις αξιολογήσουμε ως μη σημαντικές.
ΤΟ «ΖΟΡΙ» ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ. ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ, ΟΙ «ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ» ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΙ…
«Τους μήνες που είναι εδώ αυτοί οι άνθρωποι δεν ακούσαμε το παραμικρό. Θα τους φορτώσουμε δηλαδή πράξεις και εγκλήματα που δεν έχουν διαπράξει; Ούτε καν για κλεψιές στα καταστήματα ακούσαμε. Αντιθέτως εγώ βλέπω τις παρέες τους να συγκεντρώνονται στις καφετέριες και να πίνουν ήσυχα και ωραία τον καφέ τους. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα μας καλημερίζουν. Την Τετάρτη με την λαϊκή γίνεται χαμός. Το «ζόρι» μας δεν είναι οι πρόσφυγες. Είναι οι αθίγγανοι. Συνέχεια κλέβουν. Άκρως παραβατική και ακραία συμπεριφορά, κάτι που δεν έχω διαπιστώσει από την πλευρά των σύριων. Από την στιγμή που δεν πειράζουν και δεν ενοχλούν την τοπική κοινωνία, για ποιο λόγο να έχω προβλήματα μαζί τους; Να είμαστε όμως ειλικρινείς και σοβαροί. Το ζόρι μας δεν είναι πρόσφυγες, ποτέ δεν ήταν. Είναι η ανεργία που «σκοτώνει» τον κόσμο. Να δώσουν επιτέλους δουλειές στους έλληνες και αξιοπρεπείς συντάξεις στους συνταξιούχους» λέει στο bangladeshnews.gr, ο Κυριάκος Καρεμφυλίδης, κάτοικος Διαβατών. «Είναι ήρεμοι και δεν προκαλούν φασαρίες. Είναι σαν να φοβούνται και εκείνοι. Είναι στην περιοχή μας…σαν να μην είναι. Το άγνωστο όλος ο κόσμος το φοβάται. Οι ταραχές δεν είχαν να κάνουν με τους σύριους. Είναι πρόσφυγες με καλό επίπεδο. Είχε να κάνει με την δραματική υποβάθμιση της περιοχής. Είπαμε απλά: Όχι και αυτό εδώ» δηλώνει η κάτοικος Μάρθα Καϊκτσή.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ