ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΑΠΟΨΕ ΓΙΑ ΤΟ 11ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ανοίγει απόψε Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016, η αυλαία του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Ο θεσμός που ιδρύθηκε το 1999 ενηλικιώνεται, αλλάζοντας σελίδα και «καπετάνιο». Ο Δημήτρης Εϊπίδης, ιδρυτής του ΦΝΘ και απερχόμενος Διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αποχωρεί μετά από 24 χρόνια σχέσης ζωής με το Φεστιβάλ, με την ελληνογαλλίδα Ελίζ Ζαλαντό, να είναι, όπως όλα δείχνουν, η διάδοχός του.

Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, το Φεστιβάλ, αρχίζει σήμερα, με την τελετή έναρξης που θα πραγματοποιηθεί στις 20.30 στην ιστορική έδρα του ΦΚΘ, το Ολύμπιον.

Σε αυτό το δεκαήμερο, έως και τις 20 Μαρτίου, θα προβληθούν συνολικά 186 ταινίες τεκμηρίωσης από 47 χώρες, μεταξύ των οποίων και 73 ελληνικές.

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής που προβλέπεται κι αυτή τη χρονιά να είναι λιτή, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ Landfill Harmonic – A Symphony of the Human Spirit των Μπραντ Όλγκουντ και Γκρέιχαμ Τάουνσλι. Πρόκειται για την ιστορία της Recycled Orchestra, μιας ορχήστρας που έχει ως έδρα της τις παραγκουπόλεις τις Παραγουάης και χρησιμοποιεί μουσικά όργανα φτιαγμένα εξ ολοκλήρου από σκουπίδια.

Αφιερώματα

Το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ τιμά τον Δανό Γιον Μπανγκ Κάρλσεν και τον Ιρλανδό Μαρκ Κάζινς, οι οποίοι θα παραβρεθούν στη διοργάνωση για να παρουσιάσουν τις ταινίες τους και να συνομιλήσουν με τους θεατές.

Ο Κάρλσεν, ένας από τους καινοτόμους σκηνοθέτες της Δανίας, είναι γνωστός για τα «σκηνοθετημένα ντοκιμαντέρ» του, στα ακροβατεί ανάμεσα στην τεκμηρίωση και τη μυθοπλασία. Στις ταινίες του σκιαγραφεί πορτρέτα ανθρώπων της διπλανής πόρτας ή του περιθωρίου. Μάλιστα, την Τρίτη 15/3, στις 11.00 θα δώσει Masterclass όπου και θα μιλήσει για την κινηματογραφική του μέθοδο.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Στις παράλληλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, ξεχωρίζει η συζήτηση με θέμα «Αποτυπώνοντας το προσφυγικό ζήτημα»- (Τετάρτη 11.00 Παύλος Ζάννας).

Ομιλητές:
Ανέστης Αζάς (Σκηνοθέτης Θεάτρου-Καλλιτεχνικός Διευθυντής Πειραματικής Σκηνής Εθνικού Θεάτρου),
Γιώργος Μουτάφης (Φωτορεπόρτερ),
Μάρθα Μπουζιούρη (Κοινωνική Ανθρωπολόγος-Σκηνοθέτιδα cross-media projects),
Μαριάννα Οικονόμου (Σκηνοθέτιδα).
Συντονιστής: Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης (Διευθυντής Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας).

Επιπλέον, το ενδιαφέρον του κοινού πρόκειται να προσελκύσει η έκθεση «Εικόνες του άλλου μας εαυτού». Πρόκειται για μια καταγραφή της Ελλάδας της κρίσης, όπως την αποτύπωσαν με το φωτογραφικό φακό τους οι διανομείς του περιοδικού δρόμου «σχεδία». Φιλοξενείται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, από τις 12 έως τις 26 Μαρτίου 2016.

Εισιτήρια

Εκδοτήρια εισιτηρίων: Πλατεία Αριστοτέλους & Λιμάνι
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10:00-24:00
Τιμή εισιτηρίου: 4€
Επικοινωνία: [email protected]

Περισσότερες λεπτομέρειες ΕΔΩ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *