ΠΟΣΟ ΕΥΚΟΛΑ ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΤΟ ΑΠΘ;…ΠΑΝΕΥΚΟΛΑ!
«Την διακίνηση την ελέγχουν αποκλειστικά οι αλβανοί. Δεν έχω πετύχει κάποιον έλληνα να σπρώχνει. Οι αλβανοί πήραν τα κουμάντα από τους ρωσοπόντιους και αυτοί είναι πλέον τα αφεντικά. Τελευταία φορά, αγόρασα από εκεί χόρτο, πριν από τρεις ημέρες. Με 5 ευρώ πήρα δύο τσιγάρα. Δεν υπάρχουν καθορισμένες τιμές, δεν κάθεται ο άλλος με την ζυγαριά να μετρήσει και να σου δώσει τιμή. Πάνω κάτω, το ένα γραμμάριο κοστίζει 8 ευρώ περίπου. Στο Αριστοτέλειο πηγαίνω όταν είμαι σχετικά άφραγκος. Όταν έχω λεφτά, επιλέγω άλλα μέρη όπου θα βρω καλύτερο πράγμα. Αν μπορούσα να βαθμολογήσω την ποιότητα του χόρτου που αγοράζω από το πανεπιστήμιο, μεταξύ 1 και 10, θα το βαθμολογούσα με 2. Όταν δεν έχεις λεφτά όμως, στο μυαλό σου το 2 γίνεται 10 χωρίς καμία δυσκολία» υποστηρίζει ο Α., χρήστης ναρκωτικών, μιλώντας στο bangladeshnews.gr
ΑΝ ΚΑΙ Η «ΠΙΑΤΣΑ» ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΙΚΡΗ, ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΒΓΑΖΕΙ ΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ.
«Yπάρχουν συνέχεια άτομα που πουλάνε. Συνέχεια. Από το πρωϊ μέχρι αργά το βράδυ. Και δύο μετά τα μεσάνυχτα να πας, θα πετύχεις σίγουρα κάποιον. Δεν παίζει ρόλο αν έχει κρύο ή ζέστη, αν χιονίζει, βρέχει ή έχει ήλιο. Πάντα θα υπάρχει κάποιος ή κάποιοι. Οι διακινήτες είναι πιτσιρικάδες, μικροί σε ηλικία. Όλοι τους αλβανοί. Το μεροκάματο τους βγάζουν και τίποτα άλλο. Υπάρχουν και τσιλιαδόροι, που δουλειά τους είναι να ειδοποιούν σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά. Σπάνια όμως συμβαίνει κάτι τέτοιο. Τα μεγάλα κεφάλια δεν φαίνονται σχεδόν ποτέ. Αλλά είναι πάντα εκεί. Παρακολουθούν και επιβλέπουν. Ποτέ δεν έχω δει κάποιον αγοραστή να ξεκινά φασαρία. Δεν λέω ότι δεν θα βγει ζωντανός, αλλά είναι πολύ πιθανόν να πάθει κακό. Όσον αφορά τα κέρδη τους; Άπειρα λεφτά φίλε. Σκέψου ότι μια φορά αναγκάστηκα να περιμένω μισή ώρα ώσπου να πετύχω ένα διακινητή, και μέσα σε εκείνο το χρονικό διάστημα πέρασαν πάνω από 30 κεφάλια ψάχνοντας χόρτο. Μιλάμε για πολλά λεφτά. Με προσέγγισαν και εμένα κάποτε για να κάνω τον διακινητή αλλά αρνήθηκα, παρά το γεγονός ότι τα λεφτά που βγάζουν τα αλβανάκια είναι καλά. Πολύ καλά για την ακρίβεια. Αλλά από την άλλη δεν θέλω να χωθώ τόσο βαθιά. Εγώ τα τσιγαριλίκια τα κάνω για να περνάω καλά με την παρέα μου. Δεν θέλω να κάνω τα ναρκωτικά δουλειά μου».
Το…κονέ το έκανε μια ύπαρξη που παρά το αθώο της βλέμμα και την σφριγηλή κορμοστασιά της, είχε διαγράψει…το μικρό της πέρασμα από τον κόσμο των light ναρκωτικών. Χρειάστηκε ένα τηλέφωνο και σε λίγες ώρες ο Α. ήταν στο γραφεία του bangladeshnews.gr έτοιμος για εξομολογήσεις, πρόθυμος να ξεδιπλώσει και να αναλύσει την ανθρωπογεωγραφία των ναρκωτικών εντός και εκτός του Αριστοτελείου. Αν αποστολή του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της χώρας, όπως και κάθε άλλου ιδρύματος, είναι πρωτίστως η ελεύθερη διακίνηση ιδεών, οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν διαχρονικά επέτρεψαν και την απρόσκοπτη διακίνηση…ναρκωτικών, ενίοτε σε μεγάλες ποσότητες, κάτω από την μύτη των πρυτανικών και αστυνομικών αρχών.
Μην φανταστείτε τύπους σαν τον Pablo Escobar να «σπρώχνουν» τεράστιες ποσότητες χόρτου, όπλα, τελετουργικές δολοφονίες και διεφθαρμένους αστυνομικούς. Είναι και αυτή μια επιχείρηση…σχεδόν όπως όλες οι άλλες. Με προσωπικό, ιεραρχικά δομημένη, σαφή καταμερισμό εργασίας, πώληση προϊόντος, ευκαιρίες ανέλιξης. Υπάρχει όμως μια σημαντική διαφορά που την ξεχωρίζει. Ενώ για τις νόμιμες επιχειρήσεις, το μέλλον είναι είτε η επιβίωση με τα χίλια ζόρια, είτε το λουκέτο, για τους συγκεκριμένους εμπόρους τα υπέρογκα κέρδη είναι μονόδρομος. Το ρευστό κυλά ασταμάτητα, η πρωτοφανής ζήτηση «κλειδώνει» πάνω σε μια στιβαρή πρόσφορα και το χασίσι καταλήγει απρόσκοπτα στους πνεύμονες των μερακλήδων. Η αστυνομία τι κάνει; Που είναι; Γιατί δεν εγκρίνονται κονδύλια για βραδινές υπερωρίες προκειμένου να συλληφθούν οι έμποροι; Κυκλοφορούν νέοι φοιτητές, άβγαλτοι και επιρρεπείς που για τα «τσακάλια» είναι τα πλέον εύκολα θύματα…Υπενθυμίζουμε ότι πριν λίγες ημέρες αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών προχώρησαν στην σύλληψη 11 μελών κυκλώματος που δραστηριοποιούνταν στην εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στους χώρους του Αριστοτελείου. «Εγκέφαλος» ήταν ένας 29χρονος, υπήκοος Αλβανίας, που συντόνιζε και κατηύθυνε τις κινήσεις των υπολοίπων μελών. Συνολικά, κατασχέθηκαν 13 δέματα που περιείχαν ποσότητες κάνναβης, έτοιμα να διοχετευτούν σε υποψήφιους αγοραστές, και χρηματικό ποσό σχετιζόμενο με εμπορία ναρκωτικών ουσιών.
ΟΛΟΙ «ΚΑΝΟΥΝ» ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ…
«Στα στέκια της διακίνησης μπορείς να πετύχεις σχεδόν τους πάντες. Έχω πετύχει και κοπέλες, ακόμη και γνωστές μου. Όσον αφορά το προφίλ των πελατών, θα δεις και άτομα σαν και εμένα, αλλά θα πετύχεις και τους καλοντυμένους. Τους κυριλάτους. Που δεν υπάρχει περίπτωση να υποψιαστείς ότι είναι εκεί για αυτόν τον λόγο. Η ανωνυμία και η ταχύτητα της συναλλαγής είναι χρυσός σε αυτές τις περιπτώσεις. Δεν με ξέρεις, δεν σε ξέρω. Κάνουμε το κουμάντο μας και φεύγουμε. Θα δεις όμως και άτομα τα οποία είναι προκλητικά. Κατεβαίνουν από το αμάξι τους λες και πρόκειται να μπουν στο σούπερ-μάρκετ της γειτονιάς τους. Σε κάποια φάση είχαν εξαφανιστεί και οι διακινητές. Είχαν γίνει με την σειρά τους, πολύ προκλητικοί. Μέρα μεσημέρι, με τους φοιτητές να μπαινοβγαίνουν, και αυτοί πουλούσαν. Μην νομίζεις πάντως ότι έλειψαν για καιρό. Επέστρεψαν πάλι στις θέσεις τους και απο εκεί και πέρα, πως το λένε; business as usual. Kαι οι πελάτες εμφανίστηκαν και το χρήμα άρχισε να ρέει ξανά».
ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΕΝΙΟΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ…
«Ένα από τα πιο ανησυχητικά στοιχεία σε όλη την φάση πάντως, είναι οι ρουφιανιές που παίζουν μεταξύ των μεγάλων κεφαλιών της Αλβανικής Μαφίας και των μπάτσων. Το θέμα είναι να μην είσαι εσύ ο άτυχος που θα βρεθείς εκεί, την συγκεκριμένη στιγμή και σε τσιμπήσουν. Αυτό που εννοώ είναι ότι οι αλβανοί, προφανώς για να τα πάνε καλά με τους αστυνομικούς, που και που δίνουν στην ψύχρα κάποιον αγοραστή που ήρθε για να πάρει χόρτο. Τώρα αν υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους γίνεται αυτό, δεν το ξέρω. Οι αστυνομικοί γνωρίζουν τι παίζει, ο δήμαρχος ξέρει, όλοι το ξέρουν. Γνωρίζουν άτομα, πιάτσες, τα πάντα. Για ποιο λόγο δεν καθαρίζουν την περιοχή δεν μπορώ να γνωρίζω. Είναι γνωστά όλα αυτά».
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ