ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΑΔΙΟΡΙΣΤΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: Η ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…
«Ο εμπαιγμός που υφιστάμεθα ολοένα και μεγαλώνει. Οι υποσχέσεις της πολιτείας παρέμειναν υποσχέσεις. Θυμάμαι την Διαμαντοπούλου να βεβαιώνει ότι το ζήτημα μας θα διευθετηθεί σε βάθος 2ετίας. Τίποτα δεν έγινε. Οι μετέπειτα Υπουργοί Παιδείας ωρύονταν για τις αδικίες που είχαμε υποστεί ως πολύτεκνοι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί και με την σειρά τους υπόσχονταν ότι θα δεν θα μας άφηναν ξεκρέμαστους. Βεβαίως, αυτές οι υποσχέσεις δίδονταν απλόχερα όταν βρίσκονταν στην αντιπολίτευση. Όταν ανέλαβαν την εξουσία αντιληφθήκαμε από την στάση τους, ότι δεν είχαν την παραμικρή διάθεση υλοποίησης των δεσμεύσεων τους. Με το που τους υπενθυμίσαμε τις υποσχέσεις τους, η στάση τους άλλαξε και έγινε απροκάλυπτα εχθρική. Επικαλέστηκαν τα μνημόνια, τα «σφιχτά» οικονομικά περιθώρια και τελικά η υπόθεση μας δεν προχώρησε. Μετά ήρθε ο κ. Τσίπρας. Ο κ. Κουράκης που είχε αναλάβει αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας αναγνώρισε και αυτός το δίκαιο των αιτημάτων μας σε μια σειρά συναντήσεων που είχαμε μαζί του αλλά και με τους συμβούλους του. Μας διαβεβαίωσε ότι θα είμασταν οι πρώτοι…προς αποκατάσταση. Θα περνούσαν μάλιστα το καλοκαίρι ειδική τροπολογία για εμάς. Αποδείχθηκαν λόγια του αέρα» υποστηρίζει ο Γιάννης Δεβλέτογλου, πατέρας 4 παιδιών. Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Πολύτεκνων-Αδιόριστων Εκπαιδευτικών περιμένει ακόμη να μπει στην σχολική αίθουσα για να διδάξει…
«Έχουμε και την στήριξη της ΟΛΜΕ, κάτι που δεν ίσχυε στο παρελθόν, η οποία απέστειλε και μια επιστολή συμπαράστασης προς το Υπουργείο Παιδείας στην οποία ζητά την άμεση αποκατάσταση μας. Παράλληλα, μας στηρίζουν και πολλές ΕΛΜΕ σε όλη την Ελλάδα. Παρά το ενθαρρυντικό αυτό σημάδι όμως, πολλοί αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, αναφέρομαι πάντα σε πολύτεκνους, αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν μαζί με τις οικογένειες τους στο εξωτερικό αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Ο κ. Φίλης πριν από λίγο καιρό έκανε λόγο για 20.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών σε βάθος τριετίας. Ελπίζω να υπάρχει και λίγος χώρος για τους πολύτεκνους»...
Μπαινοβγαίνουν στις δικαστικές αίθουσες εδώ και χρόνια. Έχουν κορεστεί από υποσχέσεις. Δεν υπήρξε Υπουργός Παιδείας που να μην τους διαβεβαιώσει με στεντόρεια φωνή και…δημοκρατικό πάθος ότι το αίτημα τους για διορισμό θα υλοποιηθεί. Ότι οι αδικίες που υφίστανται θα τερματιστούν και σύντομα θα βρεθούν εντός των σχολικών αιθουσών. Οι πολύτεκνοι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί έχουν «χορτάσει» όμως από λόγια και περιμένουν να δουν πράξεις. Περίπου 200 άτομα περιμένουν τον διορισμό τους. Υποστηρίζουν ότι η Πολιτεία τιμωρεί ουσιαστικά όσους επιλέξουν να φέρουν στον κόσμο πολλά παιδιά και να βοηθήσουν την χώρα με το φλέγον πρόβλημα υπογεννητικότητας που αντιμετωπίζει. Και δεν αναφέρονται μόνο στην υπερφορολόγηση τους και στην μέτρηση των τέκνων…ως τεκμηρίων, αλλά στο γεγονός ότι το κράτος όχι μόνο δεν βοηθά με την ελάφρυνση των προβλημάτων τους, αντιθέτως, τους επιβαρύνει περισσότερο. Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών είχε κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο 3966/2011 (νόμος Διαμαντοπούλου) ο οποίος προέβλεπε ένα σημαντικό μπόνους θέσεων για την καθ’υπέρβαση εισαγωγή τέκνων τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, όπως και στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές. Ο «νόμος Διαμαντοπούλου» προέβλεπε ένα 35% για τις Στρατιωτικές Σχολές και ένα 14% για τις Αστυνομικές Σχολές.
Αντισυνταγματικό όμως είχε κρίνει τον νόμο 3966/2011 και η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με το σκεπτικό ότι παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας, σύμφωνα με τις οποίες επιβάλλεται η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με κριτήρια σαφώς ακαδημαϊκά, βάσει των ικανοτήτων και δεξιοτήτων των υποψηφίων.
ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ. ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ…
«Γιατί δεν υπάρχει βούληση να διοριστούν οι αδιόριστοι πολύτεκνοι. Όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ, υπάρχει μια έντονη αντίδραση απέναντι στις οικογένειες που επιθυμούν να φέρουν στον κόσμο παιδιά, απέναντι στους γονείς που δίνουν την δική τους μάχη απέναντι στο μείζον πρόβλημα της υπογεννητικότητας. Υπάρχει σύνταγμα ή δεν υπάρχει; Υπάρχει σχετικό άρθρο που ρητά διευκρινίζει ότι πρέπει να υπάρχει μέριμνα για τις ομάδες αυτές; Αν δεν ισχύει το Σύνταγμα της χώρας να μας το πουν. Προσωπικά πάντως σας λέω ότι αυτό που με ανησυχεί περισσότερο δεν είναι η δουλειά. Ας μην με διορίσουν ποτέ. Αυτό που με προβληματίζει είναι το δημογραφικό. Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. Έχουμε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η υπόθεση έχει αναβληθεί 3 φορές. Ορίστηκε δικάσιμος τον Απρίλιο. Ελπίζουμε να πάνε όλα καλά και να δικαιωθούμε. Όλες μας οι ελπίδες βασίζονται πλέον εκεί» δηλώνει αγανακτισμένη στο bangladeshnews.gr η Κατερίνα Γκίρτζου, πολύτεκνη αδιόριστη εκπαιδευτικός.
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΦΑΝΕΡΩΣΕ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟ…
«Αυτό το κράτος λειτουργεί ως κοινός απατεώνας. Έδωσε ένα κίνητρο στους πολύτεκνους με την μορφή νόμου και στην συνέχεια πήρε πίσω τον νόμο που το ίδιο ψήφισε. Υπήρξαν άνθρωποι που έκαναν και τέταρτο παιδί, περίμεναν τον διορισμό τους και τελικά έμειναν…με την προσδοκία. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να αποκατασταθούν. Εξαπατήθηκαν εν ψυχρώ από το κράτος. Δυστυχώς στην Ελλάδα ο πολύτεκνος τιμωρείται. Εμείς αυτό που ζητούμε είναι το Υπουργείο Παιδείας να «διοχετεύσει» το 20% των προσλήψεων του αποκλειστικά σε πολύτεκνους και παιδιά πολυτέκνων. Την πρακτική αυτή ακολουθούν τα άλλα υπουργεία, αλλά όχι το Υπουργείο Παιδείας. Υπήρχε βέβαια και ο νόμος που επέτρεπε στους πολύτεκνους να διορίζονται σε θέσεις εκπαιδευτικών «προσπερνώντας» το ΑΣΕΠ. Καταργήθηκε. Να σας υπενθυμίσω μόνο ότι τέτοια εποχή περίπου, το 1993, η Βουλή των Ελλήνων είχε εκδώσει ένα ομόφωνο πόρισμα στο οποίο διεκτραγωδούνταν τα δεινά που επιφέρει στην ελληνική κοινωνία η υπογεννητικότητα» τονίζει ο Βασίλης Θεοτοκάτος, πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ