«ΠΟΛΕΜΟΣ» ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ – ΑΠΕΡΑΝΤΟΣ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΣ Η ΕΛΛΑΔΑ

Μία εβδομάδα πριν από την πιο κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, η ΕΕ δείχνει πως έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα: στις χώρες-μέλη που θέλουν κλειστά σύνορα και σε αυτές που επιθυμούν το μοίρασμα των προσφυγικών ροών.

Ωστόσο φωτιά άναψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ όταν ευχαρίστησε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που έκλεισαν τα σύνορά τους εγκλωβίζοντας χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι δεν πρόκειται για μονομερή ενέργεια αλλά για εφαρμογή της κοινής απόφασης των 28 της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Αυτή η αναφορά προκάλεσε από τη μία την αντίδραση της Ελλάδας, αλλά και της νέας συμμάχου του Αλέξη Τσίπρα της Γερμανίδας Καγκελαρίου Ανγκελας Μέρκελ.

Μετά την απόφαση της Σλοβενίας, της Σερβίας και της ΠΓΔΜ να κλείσουν τα σύνορα της βαλκανικής οδού ήρθε το μήνυμα του του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος μιλούσε για κοινή απόφαση προκαλώντας από τη μία την οργή Γερμανίας και Ελλάδας, αλλά και ερωτηματικά για τις αποφάσεις στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής. Οι κινήσεις αυτές δείχνουν ξεκάθαρα πλέον πως η επόμενη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες θα είναι μία από τις δυσκολότερες, ενώ η Τουρκία κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στο παιχνίδι των διαπραγματεύσεων όσο τα κράτη-μέλη δεν συμφωνούν σε μία κοινή στάση

Οργή Μέρκελ για τα κλειστά σύνορα
Το κλείσιμο των συνόρων κατά μήκος της Βαλκανικής Διαδρομής επέκρινε  το βράδυ της Τετάρτης η καγκελάριος της Γερμανίας ‘Αγγελα Μέρκελ, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από τοποθέτηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και προειδοποιώντας ότι «το πρόβλημα δεν λύνεται όταν ένας λαμβάνει μια απόφαση». Σημείωσε δε ότι τα μέτρα των βαλκανικών χωρών δεν θα είναι βιώσιμα χωρίς μια ευρύτερη απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσφυγική κρίση.

«Αυτό δεν είναι η λύση στο συνολικό πρόβλημα», δήλωσε η κ. Μέρκελ σε προεκλογική εκδήλωση στην Ρηνανία-Παλατινάτο και πρόσθεσε ότι, βεβαίως έρχονται τώρα λιγότεροι άνθρωποι που ζητούν άσυλο στην Γερμανία, αλλά για αυτό όμως βλέπουμε κάθε βράδυ τις τηλεοπτικές εικόνες αποκλεισμένων προσφύγων στην Ελλάδα. Αυτό δεν μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε καλό αποτέλεσμα, συνέχισε, για να τονίσει: «Δεν μπορούμε  οι 27 χώρες να επαναπαυόμαστε και να αφήνουμε μια χώρα μόνη με το πρόβλημα», αλλά πρέπει να βρούμε μια ευρωπαϊκή εξισορρόπηση. «Αυτό θα είναι μεγάλη πρόκληση», κατέληξε, σύμφωνα με δημοσίευμα στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας «Der Tagesspiegel».

Σε άλλη ανάρτηση, στην ιστοσελίδα της Ραδιοφωνίας Κεντρικής Γερμανίας (mdr info), επισημαίνεται ότι η κυρία Μέρκελ δήλωσε ακόμη ότι πρέπει να βρεθεί μια συμφωνία, η οποία βοηθά όλα τα 28 κράτη-μέλη και ότι για την κατανομή των προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. δεν αποφασίζει μόνο η τουρκική κυβέρνηση, αλλά θα πρέπει να έχει ρόλο και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Τούσκ: Ηταν κοινή απόφαση των 28 της ΕΕ να κλείσουν τα σύνορα
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με ανάρτηση του στο λογαριασμό που διατηρεί στο twitter δήλωσε πως «τερματίζονται οι παράτυπες ροές μεταναστών κατά μήκος της διαδρομής των χωρών των δυτικών Βαλκανίων», διευκρινίζοντας πως «δεν αποτελεί ζήτημα μονομερών ενεργειών, αλλά μια κοινή απόφαση των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Ευχαριστώ τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων για την εφαρμογή μέρους της ολοκληρωμένης στρατηγικής της ΕΕ για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης» τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Απάντηση Τσίπρα στον Τουσκ

«O Βαλκανικός δρόμος έκλεισε εξαιτίας μονομερών ενεργειών από χώρες των Δυτικών Βαλκανίων», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας και απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ.Τουσκ υπογραμμίζει ότι «περιμένουμε ο κ. Τουσκ να επικεντρώνει τις προσπάθειες στην εφαρμογή κοινών αποφάσεων ως πρόεδρος της Ευρώπης των 28 και να μην ενθαρρύνει όσους τις αγνοούν».

Προκλητική η υπ.Εσωτερικών: Η Βαλκανική οδός έκλεισε για πάντα
Η Βαλκανική οδός της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο κύριος δρόμος που παίρνουν οι μετανάστες για να φτάσουν στις πιo πλούσιες χώρες του βορρά, θα παραμείνει κλειστή για πάντα, είπε η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ στην γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Χθες η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας έκλεισε τα σύνορά της με την Ελλάδα στους μετανάστες αφού η Σλοβενία, η Κροατία και η Σερβία, χώρες από τις οποίες περνούν οι μετανάστες για να φτάσουν στην Αυστρία, ανακοίνωσαν αυστηρότερους κανονισμούς για την είσοδο μεταναστών.

«Η θέση μου είναι ξεκάθαρη: η Βαλκανική οδός παραμένει κλειστή, και αυτό για πάντα», είπε η Μικλ-Λάιτνερ στην εφημερίδα.
Η αυστριακή υπουργός είπε ότι μόνο ένα τέτοιο συνεκτικό μήνυμα θα αποτρέψει τους μετανάστες, πολλοί από τους οποίους αφήνουν πίσω τους πολέμους και κρίσεις στη Μέση Ανατολή και πιο πέρα, από το να διασχίσουν τη Μεσόγειο από την Τουρκία για να φτάσουν στις ακτές της Ευρώπης.
«Αυτή η συμμαχία λογικής έχει μέχρι τώρα αναπτύξει μια αποφασιστική προσφορά στην διατήρηση της σταθερότητας και τάξης στους ανθρώπους στην Ευρώπη», είπε η Μικλ-Λάιτνερ, αναφερόμενη στις βαλκανικές χώρες που βρίσκονται καθ’ οδόν προς τη βόρεια Ευρώπη.
Δύο αποκαλυπτικά tweets αναφορικά με τον σχεδιασμό της ΕΕ και την απόφαση των 28 για κλείσιμο των συνόρων έκανε σήμερα ο Ντόναλντ Τουσκ.

Πάνω από 35.000 πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα 
Στους 35.945 έφτανε χθες ο αριθμός των προσφύγων σε όλη την ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης.
Με 1.437 νέες αφίξεις στα νησιά το τελευταίο 24ωρο και καμία αναχώρηση από την Ειδομένη προς την ουδέτερη ζώνη με την ΠΓΔΜ, ο αριθμός των προσφύγων στη χώρα αυξάνεται όλο και περισσότερο.
Υπολογίζεται ότι στα νησιά βρίσκονται σήμερα 7.281 άτομα, 4.270 στη Λέσβο, 700 στη Σάμο, 1.466 στη Χίο, 91 στη Ρόδο, 116 στην Κω, 495 στη Λέρο, 24 στην Κάλυμνο και 119 στη Σαμοθράκη.
Στις δομές της Αττικής φιλοξενούνται 9.432 πρόσφυγες. Στο Σχιστό βρίσκονται 1.801 άτομα, στον Ελαιώνα 709, στους τρεις χώρους του Ελληνικού 3.766, στο λιμάνι του Πειραιά 3.050 και στο Λαύριο 106.
Στο ξενοδοχείο της Φθιώτιδας βρίσκονται 160 πρόσφυγες, στον Χέρσο Κιλκίς 3.646, στη Νέα Καβάλα Κιλκίς 3.256, στη Νέα Καρβάλη 800, στην Ελευθερούπολη Καβάλας 200, στην Κοζάνη 420 και στη δομή των Διαβατών 2.200. Οι πρόσφυγες εντός του camp στην Ειδομένη υπολογίζονται και σήμερα σε 8.550.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *