ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΔΟΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΙ

Παράταση εως τις 6 Μαΐου πήρε η υποβολή κατάθεσης προσφορών για την κατασκευή και λειτουργία του αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου Κρήτης, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, η οποία αναρτήθηκε στη Διαύγεια.

Η παράταση δόθηκε ύστερα από αίτημα ενδιαφερομένων επενδυτών, καθώς όπως αναφέρεται «υπάρχουν εύλογα αιτήματα των ενδιαφερομένων ομίλων για παράταση τόσο της προθεσμίας υποβολής των σχολίων επί του σχεδίου σύμβασης παραχώρησης και του σχεδίου καταστατικού όσο και της ημερομηνίας κατάθεσης των προσφορων».

Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής σχολίων ορίστηκε η 26η Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση του υπουργού, που δημοσιεύθηκε στην Διαύγεια, «εν όψει του πολύπλοκου χαρακτήρα του υπό δημοπράτηση έργου παραχώρησης κρίνεται ότι απαιτείται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για την υποβολή σχολίων εκ μέρους των ενδιαφερομένων και κατά συνέπεια είναι αναγκαία η παράταση του χρόνου υποβολής των προσφορών για την διατήρηση του ανταγωνισμού και την επιτυχή έκβαση του διαγωνισμού προς όφελος του Δημοσίου Συμφέροντος».

Το αίτημα για παράταση τόσο της προθεσμίας υποβολής σχολίων επί του σχεδίου σύμβασης παραχώρησης και του σχεδίου καταστατικού όσο και της ημερομηνίας κατάθεσης των προσφορών υπέβαλαν η κοινοπραξία China State Construction Engineering Co-Archirodon Group-Zurich Airport και ο κατασκευαστικός όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Υπενθυμίζεται ότι, τον περασμένο Δεκέμβριο το υπουργείο Υποδομών είχε ορίσει ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου.

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ»
Για «ασυνεννοησία και έλλειψη του απαραίτητου στρατηγικού σχεδιασμού των αποκρατικοποιήσεων, στις οποίες σκοπεύει να προβεί» κατηγορούν την κυβέρνηση οι βουλευτές της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη και Κώστας Καραμανλής.

Οι δύο βουλευτές κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή για την παράταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών καλώντας τα αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων να λάβουν άμεσα θέση ξεκαθαρίζοντας ποια είναι η επίσημη θέση της Κυβέρνησης στο ζήτημα και αν και κατά πόσο ο προεδρος του ΔΑΑ, Παναγιωτης Ρουμελιώτης εκφράζει δικές του προσωπικές απόψεις.

Στο σκεπτικό της ερώτησης επισημαίνουν πως «Ο Πρόεδρος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (Δ.Α.Α.), κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης, σε χθεσινή συνέντευξη, εναντιώθηκε ανοιχτά στο ενδεχόμενο παράτασης της σύμβασης παραχώρησης του Δ.Α.Α. κατά είκοσι έτη (από το 2026 στο 2046), όπως προβλέπεται, τόσο από τις μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης ΣYΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όσο και από την υφιστάμενη Σύμβαση.

Ο κ. Ρουμελιώτης, μάλιστα, χαρακτήρισε ως “σκάνδαλο” τυχόν επέκταση της σύμβασης παραχώρησης.

Στην κατεύθυνση αυτή πρότεινε «η κυβέρνηση να αφήσει να λήξει η υφιστάμενη Σύμβαση, ώστε να περιέλθει η διαχείριση του Αεροδρομίου το 2026 100% στο Ελληνικό Δημόσιο, ενώ δεν δίστασε να κατηγορήσει ευθέως το ΤΑΙΠΕΔ, υποστηρίζοντας ότι στο εν λόγω θέμα κινείται αυτόνομα, χωρίς να έχει λάβει εντολή από το αρμόδιο υπουργείο».

Οι δυο βουλευτές ρωτούν τους συναρμόδιους υπουργούς:

– Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης στο ζήτημα της παράταση της σύμβασης παραχώρησης του Δ.Α.Α., δεδομένου ότι αποτελεί δική της δέσμευση, σύμφωνα με το τρίτο Μνημόνιο, που αυτή η κυβέρνηση διαπραγματεύθηκε και υπέγραψε;

– Έχει συνεδριάσει επί του θέματος και έχει λάβει απόφαση το Διοικητικό Συμβούλιο του Δ.Α.Α. και αν όχι, για ποιο λόγο ο κ. Ρουμελιώτης δεν το έχει μέχρι σήμερα εντάξει προς συζήτηση;

– Έχει δοθεί εντολή στο ΤΑΙΠΕΔ να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την παράταση της σύμβασης παραχώρησης κι αν ναι, σε ποια φάση βρίσκονται αυτήν την στιγμή οι διαπραγματεύσεις;

– Σε περίπτωση που οι εν λόγω διαπραγματεύσεις δεν έχουν ξεκινήσει, πως είναι δυνατόν ο Πρόεδρος του Δ.Α.Α. να γνωρίζει το ύψος του τιμήματος που θα λάβει το ελληνικό Δημόσιο από τυχόν παράταση της σύμβασης;

– Το ΤΑΙΠΕΔ και ο Δ.Α.Α. λειτουργούν με βάση τον κυβερνητικό στρατηγικό σχεδιασμό αποκρατικοποιήσεων ή λειτουργούν ανεξάρτητα, σύμφωνα με προσωπικές απόψεις του εκάστοτε προσώπου που διοικεί;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *